12 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Αμηχανία προκάλεσε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές για την προεδρία της ΝΔ, με τη Φ.Γεννηματά να επιλέγει να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από την πρώτη στιγμή, λέγοντας ότι «με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος». Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί το Ποτάμι, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες συνεργασίες, υπό τον βασικό όρο της δρομολόγησης ριζικών μεταρρυθμίσεων.

Συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων δίνει το υπουργείο Υγείας, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα. Οι επιστήμονες συστήνουν σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

«Είχα σκεφτεί να αποχωρήσω» δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην κούρσα εκλογής του νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις κάλπες στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι ήταν προετοιμασμένος πως θα έχανε και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά. Υποστήριξε, επίσης, πως το τελευταίο διάστημα, και ειδικά μετά τον θάνατο της αδελφής του, δεν είχε πολιτικά αποθέματα και «δεν κινήθηκα όσο θα έπρεπε» στον δεύτερο γύρο.

Να θέσει τη Νέα Δημοκρατία και πάλι στο κέντρο της πολιτικής και να αποτελέσει σύντομα η κεντροδεξιά παράταξη, αξιόπιστη, πειστική και εναλλακτική λύση διακυβέρνησης για τον τόπο είναι ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα πλαίσια του σχεδίου με τον κωδικό «111 ημέρες».

Σε διάταξη μάχης τίθεται σιγά - σιγά η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ σε πρώτη φάση θα προχωρήσει σε βαθιά ανανέωση στο οργανόγραμμα του κόμματος με την τοποθέτηση σε θέσεις - «κλειδιά», ανθρώπων της πλήρους εμπιστοσύνης του.

Κόσμος: Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το παλιό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για τραυματίες. Η έκρηξη σημειώθηκε στη μεγάλη πλατεία στην περιοχή Σουλτάναχμετ, κοντά σε εμβληματικά σημεία όπως το Μπλε Τζαμί, η Αγία Σοφία και ο Ιππόδρομος που προσελκύουν αρκετούς τουρίστες.

Στην ανάγκη κατάρτισης νέου Συντάγματος στη Συρία και προεδρικών εκλογών αναφέρθηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δείχνοντας πως θεωρεί ότι ο Άσαντ θα πρέπει να είναι υποψήφιος και να δοκιμαστεί εκ νέου στην κάλπη. Σε ερώτηση για το εάν η Μόσχα θα του έδινε άσυλο, ο Πούτιν χαρακτήρισε «πρόωρη» τέτοια συζήτηση, αλλά είπε πως «δεν θα ήταν πιο δύσκολο από το άσυλο που δώσαμε στον Σνόουντεν».

Στο «όνομα της ISIS» επιτέθηκε με μαχαίρι και ματσέτα ένας 15χρονος κούρδος τουρκικής υπηκοότητας σε έναν εβραίο δάσκαλο στη Μασσαλία, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Ο έφηβος συνελήφθη και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της εισαγγελίας έχει το προφίλ ατόμου που ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου.

Τεταμένη ήταν η νύχτα προς Τρίτη στη Λειψία της Γερμανίας, ενώ το προσφυγικό έχει πάρει φωτιά λόγω της υπόθεσης της Κολωνίας: Περίπου 250 άτομα που, σύμφωνα με την αστυνομία, προέρχονταν από το χώρο των ακροδεξιών χούλιγκαν, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες σε τμήμα της πόλης που θεωρείται «περιοχή αναρχικών», γράφοντας ξενοφοβικά συνθήματα. Παράλληλα, στο κέντρο βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση της «τοπικής» Pegida, στην οποία δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Πλάνα που φέρονται να δείχνουν τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ακόμη καταζητούμενο σε σχέση με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, κατά τη φυγή του προς το Βέλγιο μετέδωσε το γαλλικό κανάλι BFM TV. Τα πλάνα προέρχονται από κάμερα κλειστού κυκλώματος σε βενζινάδικο και φέρονται να δείχνουν τον Αμπντεσλάμ, ψύχραιμο, τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς τα σύνορα.

Οικονομία:Δεν είναι παλάτι χτισμένο στην άμμο, είναι όμως μια προβλήτα χτισμένη πάνω σε ένα ναυάγιο. Ο λόγος για την Προβλήτα Ι του ΟΛΠ, που όπως όλα δείχνουν θεμελιώθηκε πάνω στο ναυάγιο του «Αγιος Νεκτάριος». Η προβλήτα υπέστη καθίζηση, και το ΤΑΙΠΕΔ ζητά από το ΔΣ του ΟΛΠ δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία θα έχει κόστος, τόσο σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της ζημιάς, όσο και λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

Η καναδική εταιρεία ορυχείων Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι αναστέλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα μετά από ένα έτος αντιπαραθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση που συμπεριλαμβάνει ανακληθείσες και καθυστερημένες άδειες από την πολιτεία.

Την ανάγκη επανεξέτασης των ποσοστών αναπλήρωσης, καθώς και των εισφορών και του συνόλου του εργασιακού βίου τόνισε ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης την Τρίτη, μιλώντας για το ζήτημα του ασφαλιστικού. Ο ιδιος έκρουσε τον κώδωνα για έκρηξη του φαινομένου μαύρης εργασίας.

Αθλητισμός: Ξεκινούν το απόγευμα της Τρίτης οι αγώνες ρεβάνς της φάσης των «16» του κυπέλλου Ελλάδας, με μοναδικό παιχνίδι της ημέρας αυτό στην Κρήτη μεταξύ του Πλατανιά και του Ατρόμητου. Οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες χωρίς τέρματα στο Περιστέρι και στις 19:30 θα δώσουν μάχη για την πρόκριση. 

Ο δικηγόρος του Μισέλ Πλατινί δήλωσε ότι κατατέθηκε η έφεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) για την οκταετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, την οποία του επέβαλε η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA.


Δεν υπάρχουν σχόλια: