21 Ιανουαρίου, 2016

ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

 

Κατά της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός..Ακυρώθηκε η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη που ζητούσε να σταματήσουν οι τεχνικές μελέτες που αφορούν τα έργα ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Σήμερα το ΣτΕ εξέδωσε την οριστική απόφαση 217/2016 βάσει της οποίας απορρίπτει το σκεπτικό του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την ανάκληση των τεχνικών μελετών στα δύο έργα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος είχε ζητήσει ο Ελληνικός Χρυσός να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου που θα εφαρμόσει στην Ελλάδα και όχι στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec στη Φινλανδία.

Κατά τον Πάνου Σκουρλέτη, η διενέργεια των πειραματικών δοκιμών στη Φινλανδία δεν διασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον και γι' αυτό η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να σταματήσει. Κατά της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνίδια οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Το ΣτΕ με την απόφαση 3191/2015 έκρινε ότι "η αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών εντός Ελλάδας στην οποία στηρίχθηκε η ανάκληση των τεχνικών μελετών δεν εξηγεί γιατί απορρίπτονται ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών. Αλλά και επειδή μόνον το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών δοκιμών στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Outotec".

Ως εκ τούτου, με την απόφαση του Αυγούστου το ΣτΕ διέταξε την προσωρινή αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη σε συνέχεια της οποίας το μεταλλείο στις Σκουριές επαναλειτούργησε ύστερα από ένα μήνα διακοπής λειτουργίας. Πλέον, το ΣτΕ οριστικά αποφάσισε ότι η απόφαση Σκουρλέτη είναι άκυρη, εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη σε όλους, πλην βεβαίως της κυβερνήσεως. Να σημειωθεί ακόμη ότι το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έκδοσης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο Εμπλουτισμού Σκουριών υπ’ αρ. 84/2015 και 114/2015 (ΣτΕ 220/2016).

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου συνιστά κόλαφο για τον υπουργό που είχε υπεραμυνθεί της απόφασής του όσο και για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός τότε με βαρύγδουπες δηλώσεις είχε κάνει λόγο στο διάγγελμά της 20ης Αυγούστου για " αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές που πιστοποιεί αυτό το νέο δείγμα γραφής της «ευαίσθητης περιβαντολογικά» κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: