21 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την ερχόμενη Τρίτη στις 18:30 το απόγευμα θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Επεισοδιακή ήταν η πρεμιέρα των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων που συνοδεύτηκε με μία δυναμική πολιορκία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος έμεινε «όμηρος» αγροτών και κτηνοτρόφων στο κτίριο της νομαρχίας στην Κομοτηνή. 

Την ίδια ώρα, μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα και 6.000 τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε διάφορες περιοχές. Η ΝΔ συμμερίζεται την αγωνία των αγροτών λόγω της «αναξιόπιστης πολιτικής» της κυβέρνησης, ωστόσο τάσσεται κατά του αποκλεισμού των εθνικών οδών. Συνάντηση με αντιπροσωπεία αγροτών θα έχουν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ στη Βουλή το μεσημέρι.

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο μέχρι στιγμής στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια. Οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να κρατήσει κλειστά τα σύνορα από το βράδυ της Τρίτης. Παρά το κρύο και τους κινδύνους οι ροές στα νησιά συνεχίζονται.

Σε πολύωρο αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, εκατοντάδες αλιείς του νομού Μαγνησίας μετά τη χθεσινή αναβολή της κινητοποίησης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που επικρατούσαν στην περιοχή.

Κόσμος: Η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι, συνιστά κατά την Διεθνή Αμνηστία «συλλογική τιμωρία» για τον πληθυσμό τους, με την ΜΚΟ να επικρίνει και να καταδικάζει την «επικίνδυνη υπερβολική χρήση βίας» από τον στρατό στις εν λόγω περιοχές.

Νέα απειλή για το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια συνιστά η απόφαση της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) να μην συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές που αποφάσισε για τις 24 Απριλίου το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν δίκαια, ενώ το κόμμα του Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι το SDSM θέλει αργότερα εκλογές φοβούμενο ήττα.

Η απόφαση της Αυστρίας να θέσει πλαφόν στους πρόσφυγες, η πιο πρόσφατη σε σειρά εξελίξεων που αυξάνει την πίεση στη Γερμανία, φαίνεται πως γίνεται δεκτή με «κατανόηση αλλά δυσφορία» στο Βερολίνο - την ώρα που η Μέρκελ συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις και από το εσωτερικό, με τον βαυαρό σύμμαχό της μάλιστα να διαπιστώνει πως «η καγκελάριος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης». Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει πως κινείται σε παράταση των ελέγχων στα σύνορα.

Την οργή του εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την «τρομερή τραγωδία», όπως τη χαρακτήρισε, που πλήττει την πόλη Φλιντ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, στην οποία μολύνθηκε το νερό λόγω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Ο 43χρονος Ρίτσαρντ Μάστερσον εκτελέστηκε σε φυλακή του Τέξας για δολοφονία που είχε διαπράξει πριν από 15 χρόνια, στην πρώτη εκτέλεση της πολιτείας για φέτος μετά την ανεπιτυχή κατάληξη των ύστατων προσπαθειών του θανατοποινίτη να μπλοκάρει την ποινή του. Το Τέξας είναι η πιο «δραστήρια» πολιτεία στις εκτελέσεις, έχοντας πέρυσι «κάνει την ένεση» σε 13 άτομα - δηλαδή περίπου τις μισές εκτελέσεις στις ΗΠΑ.

Οικονομία: Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Πέμπτη, μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση, εν μέσω ήπιας ανοδικής αντίδρασης και των ευρωπαϊκών αγορών. Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Την προσωρινή αναστολή όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης για τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μέσα σε δασικές εκτάσεις, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, επανασχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αθλητισμός: Η ΕΠΟ ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο δόσεις το διήμερο Τετάρτη (27/1) και Πέμπτη (28/1). Αντίθετα, οι επαναληπτικοί θα γίνουν σε τέσσερις ξεχωριστές μέρες. Η «βασίλισσα» λάμπει πάντα στο θρόνο της. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης παρέμεινε ο πλουσιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον πλανήτη, για 11 συνεχή χρονιά, και ακολουθούν, όπως και την περασμένη χρονιά, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με το στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η συμβουλευτική οικονομική εταιρία «Deloitte». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: