22 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Μήνυμα προς το «κίνημα της γραβάτας», δηλαδή τους επιστήμονες που κινητοποιούνται κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδης.

Όπως είπε, εκείνοι που τώρα τους «χτυπούν την πλάτη», ετοιμάζουν πολύ πιο βάρβαρα μέτρα από αυτά που είναι αναγκασμένη να λάβει η κυβέρνηση.Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να απαλύνει τις όποιες επιπτώσεις από το νέο φορολογικό των αγροτών δήλωσε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν όσα διαδίδονται και αντίθετα οι επιπτώσεις από τη νέα φορολογία των αγροτών, «είναι διαχειρήσιμες».

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα, μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο, η οποία έληξε χωρίς να υπάρξει καμία συμφωνία. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν την στάση τους και να κλείνουν και παρακαμπτήριους δρόμους. Κοινή συνέντευξη Τύπου με την Όλγα Γεροβασίλη και τον Βαγγέλη Αποστόλου θα δώσει ο κ. Κατρούγκαλος.

Συγκέντρωση έξω από το σταθμό του Μετρό Πανεπιστήμιο στην Κοραή και στη συνέχεια έξω από το υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσουν στις 2 το μεσημέρι καλλιτέχνες μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. 

Ο ΕΟΠΥΥ θα επωμιστεί το οικονομικό κόστος της διενέργειας του ειδικού τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 που προκαλεί την γρίπη στους νοσηλευόμενους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κατ' εντολή του υπουργείου Υγείας.

Κόσμος:Καμπανάκι για το προσφυγικό χτυπά ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, λέγοντας πως η κρίση «απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση» θέτοντας εν αμφιβόλω την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και καλώντας σε φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους τους πρόσφυγες» υπογραμμίζει -ενώ, όσον αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία μετά την 13η Νοεμβρίου, λέει πως πρέπει να μείνει σε ισχύ «για όσο χρειαστεί».

Πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στο Μίντλεσμπρο της βορειοανατολικής Βρετανίας καταγγέλλουν πως τα σπίτια στα οποία μένουν έχουν σκόπιμα κόκκινες πόρτες ώστε να «ξεχωρίζουν» -καθιστώντας τους στόχο και θέτοντάς τους σε κίνδυνο επιθέσεων μίσους. Το υπουργείο Μετανάστευσης στο Λονδίνο ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, η οποία επιπλέον θα εξετάσει εάν η φερόμενη πρακτική ακολουθείται και αλλού.

Στις συνομιλίες του έλληνα πρωθυπουργού κυρίως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ κατά το Φόρουμ στο Νταβός αναφέρονται τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δίνοντας βάρος εκτός από τα ζητήματα του ελληνικού μνημονίου και στις αναφορές για το προσφυγικό. Σχετικά μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία περιορίζονται σε ψυχρή περιγραφή της συζήτησης με τον Σόιμπλε - με την εξαίρεση ωστόσο της Welt, που βάζει «κάτω από τη βάση» στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως «έγινε περίγελως δείχνοντας άγνοια οικονομικών εννοιών».

Τη σύλληψη φοιτητή σε αμερικανικό πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η Βόρειος Κορέα, κατηγορώντας τον για τέλεση «εχθρικής ενέργειας κατά του κράτους». Η Πιόνγκγιανκ υποστήριξε πως ο φοιτητής έφτασε ως τουρίστας και διέπραξε την «εχθρική ενέργεια υπό την ανοχή και χειραγώγηση της αμερικανικής κυβέρνησης». Την «ηγεσία που έχει επιδείξει» η καγκελάριος Μέρκελ στο προσφυγικό, δεχόμενη πυρά από το εσωτερικό της Γερμανίας, εξήρε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική τους συνομιλία, προετοιμάζοντας σύνοδο για το ζήτημα στον ΟΗΕ. 

Την Παρασκευή, η Μέρκελ υποδέχεται τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία ελπίζει στη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα για μείωση των προσφυγικών ροών.

Οικονομία:Εν μέσω κλιμακούμενων κινητοποιήσεων στο εσωτερικό και αιτημάτων για αλλαγές στο ασφαλιστικό από το εξωτερικό, κοινή συνέντευξη Τύπου δίνουν αυτήν την ώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β.Αποστόλου, o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να απαντήσουν στα «πυρά» και να ανακοινώσουν κάποιες βελτιώσεις στο σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι για ενδεχόμενο ανάληψης νέων μέτρων στις αρχές Μαρτίου, αλλά και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. 

Γέφυρες στην αγορά του Ιράν ρίχνει ο ΕΟΤ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, αλλά και της συμμετοχής του ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Τεχεράνης (ΤΙΤΕ) που πραγματοποιείται 16-19 Φεβρουαρίου.

Αθλητισμός:Ο Θανάσης Γιάχος θα διευθύνει το σημαντικότερο παιχνίδι της 19ης αγωνιστικής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο την Κυριακή (24/1). Παράλληλα ο Καλογερόπουλος θα σφυρίξει στο ματς του Ολυμπιακού με την Ξάνθη και ο Δημητρόπουλος σε αυτό του Παναθηναϊκού με τον Λεβαδειακό στη Λιβαδειά.

Μερικές εκατοντάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν απόψε έξω από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αποφάσισε να κλείσει ως το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος τις Θύρες 13 και 14 στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: