11 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Πιθανό θεωρεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς το ενδεχόμενο πλειοψηφίας ευρύτερης της κυβερνητικής για το ασφαλιστικό, όπως ο ίδιος δηλώνει σε συνέντευξή του. Παράλληλα, υπεραμύνεται της κυβερνητικής πρότασης, σημειώνοντας ότι «σταματάει η καταστροφή», καθώς αποφεύγονται οι περικοπές με την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων.

Πυκνή ομίχλη καλύπτει από τα ξημερώματα τη Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμα και στο κέντρο η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, από νωρίς το πρωί, στο αεροδρόμιο Μακεδονία προκλήθηκε καθυστέρηση μιας ώρας σε δύο πτήσεις από Αθήνα. Με πολιτικά βιώματα από τα γεννοφάσκια του και με θετική την έξωθεν καλή μαρτυρία ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να αναγεννήσει τη ΝΔ και να νικήσει τον Αλ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές. «Δεν διαθέτει πολύ χρόνο».

Το ανανεωτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αντιπροσώπου της νέας γενιάς κεντροδεξιών πολιτικών στην Ελλάδα προβάλλουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως παράγοντα - καταλύτη στην εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ανατρέποντας το αποτέλεσμα του α' γύρου των εκλογών και τα προγνωστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης, ωθώντας το κόμμα να αλλάξει σελίδα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει σήμερα, Δευτέρα, την προεδρία της ΝΔ, μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στη Συγγρού.

Κόσμος: Σε πάνω από 516 ανέρχονται οι επιθέσεις που σημειώθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, εκ των οποίων 40% ήταν σεξουαλικές, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αστυνομίας. Ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, καθώς άλλα 379 κρούσματα αναφέρθηκαν στην αστυνομία το Σάββατο. Για οργανωμένες επιθέσεις κάνει λόγο ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Ξεκίνησε επισήμως η διαδικασία έκδοσης στις ΗΠΑ του μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες, ενώ ο δικηγόρος του δεσμεύτηκε για μια σκληρή δικαστική μάχη, κατά την οποία μπορεί να φτάσει έως και το Ανώτατο Δικαστήριο για να αποτραπεί η έκδοση του «Τσάπο» στις ΗΠΑ με το επιχείρημα ότι εκεί κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας στην υπό πολιορκία πόλη Μαντάγια της Συρίας, όπου υπάρχουν αναφορές για κατοίκους που πεθαίνουν από την πείνα. Κομβόι με είδη πρώτης ανάγκης επρόκειται να μεταφερθεί την Κυριακή στην πόλη, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. «Ιδιαίτερα τρομακτική» χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Μαντάγια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Η Ευρώπη σε κάποια θέματα πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno. Τόνισε ότι έχει γίνει σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μία ενιαία θέση και υπογράμμισε: «Τέλειωσε η περίοδος κατά την οποία η Ευρώπη έδινε μαθήματα στην Ιταλία και της έλεγε τι μάθημα να διαβάσει. Η Ιταλία είναι παρούσα και κάνει αισθητή την παρουσία της αυτή».

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, οργανωτής των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ταξίδεψε το 2015 στη Βρετανία για να συναντήσει άλλους τζιχαντιστές, όταν υπήρχε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και ενώ ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Οικονομία: Με πτώση 5,33% έκλεισε σήμερα, Δευτέρα, το χρηματιστήριο της Σανγκάης, καταγράφοντας περαιτέρω απώλειες μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσε ο δείκτης του την προηγούμενη εβδομάδα.

Το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, επισημαίνει ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και σημειώνει ότι «στην Ελλάδα προχωρά η μείωση τιμών που είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την καλύτερη κατανομή των επιπτώσεων της οικονομικής προσαρμογής».

Ο ίδιος καλεί την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών προϊόντων. Το μεσημέρι της Τρίτης έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα των προσφορών για τον ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο αριθμός των προσφορών είναι άγνωστος, αν και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κινεζική Cosco θα είναι η μοναδική υποψήφια.

Αθλητισμός: Βαθμολογικό άλμα πραγματοποίησε η Ναντ στο Championnat, μετά τη νίκη της με 2-1 επί της Σεντ Ετιέν στο «Μποζουάρ» για την 20ή αγωνιστική. Τα «καναρίνια» βρέθηκαν πίσω στο σκορ μετά το γκολ που σημείωσε με πέναλτι στο 14ο λεπτό ο Ρου. 

Αλλά με αντεπίθεση διαρκείας ανέτρεψαν την κατάσταση και με γκολ των Αουντέλ, Σίγκθορσον πανηγύρισαν μια σημαντική νίκη επί ενός δυνατού φέτος αντίπαλου, ανεβαίνοντας στην ένατη θέση και πλησιάζοντας τους «στεφανουά» στους δύο βαθμούς. Σιγά μην άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη! 

Η Νάπολι συνέτριψε 5-1 εκτός έδρας τη Φροζινόνε και είναι πρωταθλήτρια χειμώνα της Serie A, καθώς κλείνει τη 19η αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας! Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να ηττηθούν εντός έδρας, η Φιορεντίνα (1-3 από τη Λάτσιο), αλλά κυρίως η Ιντερ που υπέστη... ηλεκτροσόκ (0-1 από τη Σασουόλο στις καθυστερήσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια: