11 Ιανουαρίου, 2016

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

Το ΟΕΕ προτείνει την επανεξέταση του άρθρου 53 για τις εισφορές τόσο των αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών, όσο και των εργαζόμενων με μπλοκάκια, που εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπλέον, προτείνει τη διατήρηση του ΟΑΕΕ ως ταμείο κύριας ασφάλισης.

Σύμφωνα με το άρθρο 53 του προτεινομένου «Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας - Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης», οι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν πλέον να καταβάλουν, ανεξάρτητα των χρόνων υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης του Ταμείου.

Ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το 2017, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν το 20% του εισοδήματός τους του 2016, το οποίο θα χωρίζεται διά δώδεκα (μήνες). Μάλιστα σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586x20%= €117 μηνιαίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: