18 Δεκεμβρίου, 2015

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ CREDIT LYONNAIS ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ

 

Σε δίκη παραπέμπεται από την γαλλική δικαιοσύνη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για την υπόθεση της Credit Lyonnais και το σκάνδαλο υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος. 

Το 2013 οι δικαστές έθεσαν τη Λαγκάρντ υπό καθεστώς "συνεπικουρούμενου μάρτυρα" (σ.σ.: εποπτείας από τον συνήγορο της υπεράσπισης), αφού άκουσαν τις απαντήσεις της στα ερωτήματά τους για την απόφαση της το 2008 να παραπέμψει σε - δαπανηρή - ιδιωτική διαιτησία την διένεξη τον Μπερνάρ Ταπί για την πώληση της Adidas, με την τράπεζα.

Τελικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα δικαστεί για αμέλεια στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης σχετικά με την αμφιλεγόμενη διαμάχη.  Το 2007, και ενώ η Λαγκάντ ήταν υπουργός Οικονομίας επί Σαρκοζί, ο Ταπί έλαβε σχεδόν 404 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τη διαφορά που είχε με τη γαλλική τράπεζα και που αφορούσε τη μεταπώληση της Adidas. 

Η διευθύντρια του ΔΝΤ έχει πέντε ημέρες για να προσφύγει κατά της απόφασης και ο δικηγόρος της , Ιβ Ρεπικέ, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση και δήλωσε πως η πελάτισσά του θα ασκήσει έφεση.  Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «θα ήθελε να επαναβεβαιώσει ότι ενήργησε προς το συμφέρον του γαλλικού κράτους και συμμορφούμενη πλήρως με τον νόμο».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι συνεχίζει να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη του» το πρόσωπο της Λαγκάρντ. Το ΔΣ του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού «συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της γενικής διευθύντριας να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η εξέλιξη δεν θα την εμποδίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.«Είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου και δεν βλέπω το πώς αυτό θα την εμποδίσει να ασκήσει τα σημερινά της καθήκοντα», τόνισε ο Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: