18 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Χάος επικρατεί με τη μεταφορά των μεταναστών από τις εγκαταστάσεις του Tae Kwon Do στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό. Από τα 1.000 και πλέον άτομα που φιλοξενούνταν στο Παλαιό Φάληρο τα περίπου 750 χάθηκαν κάπου στην Αθήνα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού έχουν πάει. Η μεταφορά τους στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό αποδείχθηκε πως ενώ είχε αποφασιστεί, δεν είχε οργανωθεί.

Τη μετατροπή όλων των δημοτικών σχολειών της χώρας σε ολοήμερα σχεδιάζει για την επόμενη χρονιά το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δήλωση του Νίκου Φίλη στην Εφημερίδα των Συντακτών. «Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν παντού ολοήμερα. Θα προχωρήσουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, θα εξασφαλίσουμε εκπαιδευτικό προσωπικό και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι» υποστηρίζει.

Συναντήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχει σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες. «Το καραμανλικό DNA της Νέας Δημοκρατίας μάς εμπνέει όλους» διαμηνύει, με συνέντευξή του στα Νέα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δύο 24ωρα πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη γαλάζια παράταξη. 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η απόφασή του να παραιτηθεί από τη μεταβατική ηγεσία συνέβαλε καθοριστικά στη διαφύλαξη της ενότητας μετά το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, υπογραμμίζει ότι δίνει «μάχη ιδεών» και πως το δίλημμα «νέος ή παλαιός» είναι τεχνητό και διχαστικό. Δεκαπέντε βόμβες μολότοφ εκτόξευσαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Παρασκευής εναντίον της αστυνομικής φρουράς στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Από την εμπρηστική επίθεση δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Κόσμος: Προς αγιοποίηση η Μητέρα Τερέζα, αναφέρει η καθολική εφημερίδα Avvenire, σημειώνοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε ένα δεύτερο ιατρικό θαύμα που αποδίδεται στην Μητέρα Τερέζα. Η πιστοποίηση του δεύτερου θαύματος που απαιτείται για την ανακήρυξη κάποιου σε άγιο από την Καθολική Εκκλησία, ανοίγει τον δρόμο για αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζα τον επόμενο χρόνο.

Plan B καλείται να αναζητήσει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά από την απόρριψη από τους ευρωπαίους ηγέτες της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ πάνω στις περικοπές παροχών προς ευρωπαίους μετανάστες. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί να επιτύχει αλλαγή της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει για παραμονή ή όχι της χώρας στην  Ένωση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τον Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις που έδειξαν τον διχασμό που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να επιταχύνουν τη δημιουργία της αναβαθμισμένης Frontex και καλούνται να αποφασίσουν επί του θέματος μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Επίσης, κάλεσαν εκ νέου τους... εαυτούς τους να εφαρμόσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ορισμένοι ηγέτες - ανάμεσά τους και ο Αλ.Τσίπρας - αντέδρασαν σε πρόταση της Κομισιόν να έχει η νέα Frontex δικαίωμα επέμβασης ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα χθες, Πέμπτη, απόφαση, η οποία έχει στόχο να καταφέρει πλήγμα στις πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών της ISIS. Σκοπός των μέτρων που περιλαμβάνει είναι να σφίξει η μέγγενη στις ροές εκατομμυρίων δολαρίων που αντλεί η ISIS μέσω λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών στις τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, τις οποίες έχει καταλάβει.

Μιλώντας από το Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας έξω από την Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε  ότι τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δεν έχουν κανένα στοιχείο για συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή ή προετοιμασία επίθεσης στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, προέτρεψε όμως τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν σε επαγρύπνηση την περίοδο των εορτών.

Οικονομία: Περισσότερες διευκρινίσεις για συγκεκριμένα σημεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ζητά η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) επί του προσχεδίου που της κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος. Όπως παρατηρεί η ΟΚΕ, οι γενικές αρχές για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταγράφονται στο κείμενο είναι πολύ συνοπτικές, κάτι που στερεί την Επιτροπή «από την δυνατότητα εμπεριστατωμένης κρίσης».

Την εκτίμηση ότι με την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, έως τον Φεβρουάριο του 2016, θα έχει ολοκληρωθεί το 70% της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Σε ό,τι αφορά την «περιπέτεια» του παράλληλου προγράμματος, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι δεν ήταν ζήτημα μονομερούς ενέργειας εκ μέρους της Αθήνας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά μονομερώς σε νομοσχέδια που έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Από ειδικό έλεγχο θα περάσουν 30 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), καθώς εντοπίστηκαν διαφορές μεταξύ των οικονομικών στοιχείων που απέστειλαν στο Λογιστήριο και εκείνων που καταγράφηκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο.

Αθλητισμός: Παρότι η Ουντινέζε προηγήθηκε με το εκπληκτικό γκολ του Παναγιώτη Κονέ στο 67΄, την πρόκριση στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ιταλίας πήρε η Λάτσιο. Ο Μάτρι ισοφάρισε αμέσως (70΄) και ο Κατάλντι διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 79΄ για τους «Λατσιάλι» που θα αντιμετωπίσουν στην επόμενη φάση τη Γιουβέντους. Η Μίλαν επικράτησε εκτός έδρας της Σαμπντόρια με 2-0 και πήρε το τελευταίο «εισιτήριο» για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ιταλίας όπου θα αντιμετωπίσει την Κάρπι. Τα γκολ για τους φιλοξενούμενους πέτυχαν οι Νιάνγκ (50΄) και Μπάκα (90+3' ).

Παρασκευή και ώρα 11:30 στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο Πάρκο Γουδή θα διενεργηθεί η κλήρωση για το αγωνιστικό πρόγραμμα της 3ης φάσης (φάση «16») του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ ανάλογα με τη θέση που κατέκτησαν στους ομίλους. Έτσι, οι 8 πρώτοι θα βρίσκονται στο γκρουπ των «ισχυρών» και θα κληρωθούν με τις δεύτερες, χωρίς να υπάρχει περιορισμός.

Παρελθόν από τον πάγκο της Τσέλσι αποτελεί ο Ζοζέ Μουρίνιο. Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 17:00 η διοίκηση των Μπλε, ο Πορτογάλος τεχνικός έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την Τσέλσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: