16 Δεκεμβρίου, 2015

ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥΡΚΟΥ ΙΜΑΜΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταθέσει μήνυση στην Πενσυλβάνια εναντίον του ισχυρού Τούρκου ισλαμικού κληρικού, Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στο εξωτικό νησί. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι ο Gulen "εξέδωσε εντολές μέσα από τη δικαιοδοσία του στην Pennsylvania κατευθύνοντας θρησκευτικούς του οπαδούς, που κατοικούν στην Τουρκία, να ξεκινήσουν μια στοχευμένη εκστρατεία δίωξης" χρησιμοποιώντας ένα "δίκτυο πιστών κρατικών αξιωματούχων - αστυνομία, εισαγγελείς και δικαστές - στην Τουρκία πρόθυμους να εκτελέσουν τις διαταγές του ».

Επίσης, ισχυρίζεται ότι ο Gulen και οι «συν-συνωμότες του στην Τουρκία παράνομα φυτεύουν αποδεικτικά στοιχεία, κατασκευάζουν εντάλματα έρευνας, εξασφαλίζουν παράνομες υποκλοπές, και τελικά συλλαμβάνουν ενάγοντες χωρίς καμία νομική βάση, και τους κρατούν παράνομα για περιόδους έως και 20 μήνες». Ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας που κατέθεσε την μήνυση, δήλωσε ότι στόχος της αγωγής ήταν «να εκθέσει την παράνομη συμπεριφορά του δικτύου Gulen σε όλο τον κόσμο». 

"Εμείς πάμε για να εξετάσουμε τις δραστηριότητές τους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αφρική και άλλες περιοχές όπου το δίκτυο είναι ενεργό», είπε. Η μήνυση αναφέρει στην εισαγωγή της ότι "ο κ Gulen έχει διεθνείς ακόλουθους περίπου 10 εκατομμύρια άτομα. Έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο επιχειρήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που τον προμηθεύουν με οικονομική στήριξη, και αυτός εκτιμάται ότι ελέγχει περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "

Ενώ η επιρροή του δικτύου Γκιουλέν στην Τουρκία φέρεται να βασίζεται στην διείσδυση στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, στον υπόλοιπο κόσμο η επιρροή του είναι αισθητή στα σχολεία. Οι εκτιμήσεις είναι ότι υπάρχουν 300 σχολεία Γκιουλέν στην Τουρκία και 1.000 σε όλο τον κόσμο. Η αγωγή αναφέρει ότι "ο κ Gulen ελέγχει δεκάδες επιχειρηματικές οντότητες και πάνω από 120 σχολεία σε διάφορες πολιτείες, πολλά από τα οποία είναι ή ήταν υπό έρευνα από το κράτος και το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο και τις ρυθμιστικές αρχές. 

"Μερικά από τα σχολεία Γκιουλέν έχουν διερευνηθεί και έκλεισαν, αλλά νέα συνεχίζουν να ανοίγουν. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των Gulen σχολείων είναι στο Τέξας, όπου υπήρχαν 45 το 2014. Ένα νέο σχολείο Gulen μόλις άνοιξε στο Austin του Τέξας τον περασμένο μήνα. Ο ντοκιμαντερίστας Mark Hall είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης μιας ταινίας, "Killing Εντ», που εξετάζει τα προβλήματα από την κίνηση αυτών των σχολείων. 

Η ταινία επικεντρώνεται στα σχολεία Gulen ως παράδειγμα χειρότερης περίπτωσης των σχολείων αυτών. Σε συνέντευξή του ο Mark Hall τόνισε ότι το δίκτυο Γκιουλέν "εκπαιδεύει περίπου λίγο πάνω από 60.000 φοιτητές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα φέρνουν πολλές χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, με βίζες Η1 -Β, για να διδάξουν στα σχολεία. "Τα σχολεία τσάρτερ Gulen στις ΗΠΑ χρηματοδοτούνται πλήρως από φόρους που ο Mark Hall εκτιμά ότι είναι "άνω των 500 εκ. δολαρίων το χρόνο. Αυτά είναι τα κεφάλαια που εσείς και εγώ δίνουμε στην κυβέρνησή μας και πάνε απευθείας στον εν λόγω οργανισμό".

Έτσι, ενώ στις ισλαμικές χώρες τα σχολεία Γκιουλέν είναι ισλαμικά θρησκευτικά σχολεία, στις ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν προσεκτικά κάθε εμφανή θρησκευτικό προσηλυτισμό στο Ισλάμ. Αλλά, όπως ο Hall επεσήμανε, «αυτό που βλέπετε στα σχολεία εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού είναι έντονος εθνικός εκτουρκισμός των παιδιών τους.» «Αυτά τα παιδιά δεν είναι Τούρκοι. Αυτά είναι παιδιά από διάφορες εθνικότητες- ισπανόφωνοι, Ασιάτες, Αφρο-Αμερικανοί - και ξέρετε το ερώτημα είναι, γιατί όλοι αυτοί, τόσο έντονα, διδάσκονται τόσα πολλά για την Τουρκία ".

Το σχολείο δεν προβάλεται έτσι στους γονείς. Διατίθενται στην αγορά, ως σχολεία της επιστήμης και των Μαθηματικών.Κάνουν μεγάλα Πανηγύρια Επιστήμης, στα οποία αντλούν πληροφοριοδότες και είναι απλώς παραστάσεις για τους πολιτικούς. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πληροφοριοδότες ισχυρίζονται στην ταινία ντοκιμαντέρ, ότι τα επιστημονικά έργα σε μεγάλο βαθμό εκπονήθηκαν από το προσωπικό, όχι από μαθητές κι ότι πολλοί δάσκαλοι που έφεραν από την Τουρκία δεν έχουν τα προσόντα των εκπαιδευτικών και σίγουρα δεν είναι εκπαιδευτικοί στις επιστήμες ή τα μαθηματικά.

Ο Paul L. Williams, δημοσιογράφος, συγγραφέας και σύμβουλος τρομοκρατίας του FBI, έχει αποκαλέσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ως τον "πιο επικίνδυνο ισλαμιστή του κόσμου». Αυτό, επειδή ο Gulen δεν εμπλέκεται στην τρομοκρατία, αλλά χρησιμοποιεί τα σχολεία για να προσηλυτίσει τα παιδιά στο Ισλάμ. Ο Bill Ayers έγινε πολύ πιο επικίνδυνος και αποτελεσματικός, όταν σταμάτησε την ανατίναξη κτιρίων και επικεντρώθηκε στην αποδόμηση της κοινωνίας μέσω της εκπαίδευσης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: