16 Δεκεμβρίου, 2015

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία και στον τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου, αλλά και του ουκρανικού ζητήματος αναζητούν Ρωσία και ΗΠΑ. Η τρίωρη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι στη Μόσχα την Τρίτη δεν οδήγησε σε σημαντική πρόοδος των διμερών σχέσεων.

Αλλά οι δυο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς και έφεραν πιο κοντά τις θέσεις τους σχετικά με τη διευθέτηση στη Συρία και την Ουκρανία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κατά τη συνάντηση στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα βλέπει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «για να διευθετήσει μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα».

Όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δύο χώρες πρέπει να βάλουν στην άκρη τις διαφωνίες και να προχωρήσουν σε κοινή κατεύθυνση για τις δύσκολες κρίσεις, είπε πως Ρωσία και ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες προκειμένου να συζητήσουν το προωθούμενο ειρηνευτικό σχέδιο για την Συρία:

«Ξέρετε πως αναζητούμε μαζί σας την επίλυση των πιο δύσκολων κρίσεων. Γνωρίζω πολύ καλά πως η αμερικανική πλευρά έχει προετοιμάσει για την σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών τη δική της άποψη σχετικά με την επίλυση ορισμένων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της συριακής κρίσης. Στόχος μας είναι η συνεργασία».

Μετά τις συνομιλίες, ο Kerry είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν επιδιώκουν να απομονώσουν τη Ρωσία» υπενθυμίζοντας ότι τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama για την απομόνωση της Ρωσίας ήρθε εν μέσω της κατάστασης στην Κριμαία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεργαστούν με τη Μόσχα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να λύσουν από κοινού τα προβλήματα της Συρίας.

Όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνεργάζονται, αυτό ικανοποιεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου, είπε ο Kerry, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα συνεργασία των ηγετών των χωρών είναι ένα «σημάδι της ωριμότητας». Ο αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε χθες δεκτό το μακροχρόνιο αίτημα της Μόσχας να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία με τη συμμετοχή της κυβέρνησης Ασαντ, και η τύχη της χώρας να καθοριστεί από τους πολίτες της.

Όπως δήλωσε ο Κέρι «από τη σημερινή συνάντηση προσδοκά την επίτευξη προόδου και τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών». Νωρίτερα χθες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει συναντηθεί στη Μόσχα με τον Τζον Κέρι για να συζητήσουν για την κρίση στη Συρία, την απειλή των τζιχαντιστών τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, τις διμερείς σχέσεις των δυο κράτων, αλλά και το Ουκρανικό. Όσον αφορά στην Ουκρανία, ο Κέρι ενέμεινε στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, η οποία συνιστά και το «κλειδί» για την άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: