17 Δεκεμβρίου, 2015

ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ

  

Πονοκέφαλο προκαλεί στην Άγκυρα η έκκληση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθούν άμεσα όλα τα τουρκικά στρατεύματα από το Ιράκ όπου βρίσκονται χωρίς την άδεια της Βαγδάτης, που έρχεται λίγες ώρες μετά την επίθεση τζιχαντιστών με ρουκέτα στην τουρκική βάση της Μπασίκα, στα βορειοανατολικά της Μοσούλης. Από την επίθεση, την οποία καταδίκασε ο Λευκός Οίκος, τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες που διακομίστηκαν στο κρατικό νοσοκομείο στο Σίρνακ.

Όμως η συνέχεια ξάφνιασε την τουρκική ηγεσία, που ίσως ήλπιζε να μπορέσει να ισχυροποιήσει τη θέση της την περιοχή μετά την τζιχαντιστική επίθεση. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ Αμπάντι, έσπευσε να ανακοινώσει πως κατά την επαφή τους «επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ και κάλεσε την Τουρκία να δείξει κι αυτή τον ίδιο σεβασμό, αποσύροντας όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στο έδαφος του Ιράκ χωρίς την άδεια της Βαγδάτης».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα τουρκικά στρατεύματα που αποχώρησαν από την Μπασίκα μεταστάθμευσαν στο έδαφος του Βόρειου Ιράκ, και πάλι χωρίς την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης. Αυτό εκλαμβάνεται από τους δύο ηγέτες ως ένα θετικό σημάδι για την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφος του Ιράκ». Σε κάθε περίπτωση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να συνεχιστεί, ενώ τόνισαν πως όσες ξένες δυνάμεις βρίσκονται στο Ιράκ, πρέπει να έχουν την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης».

Τελειώνοντας, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το ότι υπάρχει διμερής διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, και πως τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν διά του διαλόγου. Τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος όσο και ο Ιρακινός πρωθυπουργός επανέλαβαν τη θέση τους για κοινό αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για την επίλυση των προβλημάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: