17 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Δυσφορία εκφράζουν πηγές των θεσμών για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», δηλαδή το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά κυρίως κοινωνικές παροχές, αφού κατατέθηκε χωρίς να έχει λάβει την έγκριση του κουαρτέτου.

Μετ' εμποδίων ξεκίνησε η μετεγκατάσταση μεταναστών από το Taw Kwon Do στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό, καθώς ο χώρος δεν είναι ακόμη έτοιμος και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας. Αρκετοί μετανάστες έφυγαν από το Taw Kwo Do με άγνωστο προορισμό, ενώ δύο ακόμη λεωφορεία έφτασαν την Τετάρτη από την Ειδομένη στην Αθήνα.

Προθεσμία μέχρι την Τρίτη έχουν τη δυνατότητα γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών να καταθέσουν στον διευθυντή του σχολείου δήλωση συμμετοχής για ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια που θα εφαρμοστεί εκ νέου στις αρχές του 2016. Η ενισχυτική διδασκαλία θα εφαρμοστεί σε 515 Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, ένα εκ των οποίων θα λειτουργήσει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων στην Αυλώνα.

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, με τις εξελίξεις επί του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών να αναδεικνύουν το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά και το γεγονός ότι το Μαξίμου θα πρέπει να υπολογίζει στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσει από τη Βουλή σημαντικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Στη διάθεση του κοινού βρίσκεται η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης. Όσοι δικαιούχοι καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούν να εισπράξουν το επίδομα εντός Φεβρουαρίου, ενώ για αιτήσεις που υποβάλλονται από 1η Ιανουαρίου έως 30 Μαΐου 2016 το ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 30 Ιουνίου 2016.

Κόσμος:Η προσφυγική κρίση βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι ηγέτες των κρατών-μελών των «28» καλούνται να συζητήσουν τα σχέδια για την σύσταση ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με δυνατότητα επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς να προηγηθεί σχετικό αίτημα κράτους-μέλους. Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος θα αναζητήσει τρόπους υποδοχής σύρων προσφύγων σε μίνι-Σύνοδο με την Τουρκία.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Γκελντερμάλσεν της Ολλανδίας, ρίχνοντας φράχτες και φωνάζοντας αντι-μεταναστευτικά συνθήματα. Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 23 μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στη διάρκεια διήμερης επιχείρησης στις πόλεις Σιλόπι και Σίσρε στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το σχέδιο για τη σύσταση ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με δυνατότητα επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς να προηγηθεί σχετικό αίτημα κράτους-μέλους, τίθεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή. Την παραμονή της Συνόδου ο Γιούνκερ διαμήνυσε ότι «η ζώνη Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει» και κάλεσε τους «28» να προσυπογράψουν την πρόταση για την αναβαθμισμένη Frontex.

Η Δανία ψήφισε νόμο, ο οποίος προβλέπει πως η αστυνομία της χώρας θα προχωρά στην κατάσχεση κάθε αντικειμένου αξίας που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα, ώστε να «καλυφθεί μέρος των εξόδων» της υποδοχής τους.

Οικονομία:Κατά 2,1 δισ. ευρώ, στα 75,8 δισ. ευρώ, μείωσε η EKT το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, μετά και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Το μήνυμα ότι η πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος από την Αθήνα θα συνέβαλε τα μέγιστα στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα στέλνει ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι με βάση της χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια «μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδιαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος». Δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ του 2015 διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνουν παράλληλα ότι θα περιμένουν πρώτα να δουν την απόφαση του ΣτΕ και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Αθλητισμός: Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη, η φάση των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας με έξι αγώνες σε τρεις ομίλους. Πολλές είναι οι πιθανότητες επιστροφής του Εστέμπαν Καμπιάσο στην Αργεντινή τον Ιανουάριο, συμφωνά τουλάχιστον με όσα αναφέρουν Μέσα της πατρίδας του.

«Σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά της η Γιουβέντους! Σε δαιμονιόδη φόρμα η «βέκια σινιόρα» δεν έδειξε κανένα οίκτο στη «συμπολίτισσα» Τορίνο, την οποία συνέτριψε με 4-0 και προκρίθηκε πανηγυρικά στους προημιτελικούς του Coppa Italia, συμπληρώνοντας 7 συνεχόμενες νίκες (οι έξι στο πρωτάθλημα). Μια μέρα μετά τη Τζένοα, ακολούθησαν οι αποκλεισμοί για Ρόμα και Φιορεντίνα!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: