17 Δεκεμβρίου, 2015

ΤΟΥ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ «ΒΟΥΤΙΑ» 15ΕΤΙΑΣ

 

Στροφή των Ρώσων στις διακοπές εντός της χώρας. Τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών κατέγραψε η Ελλάδα, που διατήρησε ωστόσο την τρίτη θέση της αγοράς. Δυσοίωνες προβλέψεις και για το 2016.

Στροφή των Ρώσων στις διακοπές εντός Ρωσίας.  Ακόμα πιο δύσκολο για τον ελληνικό τουρισμό γίνεται το εγχείρημα ανάκαμψης στην αγορά της Ρωσίας καθώς οι προβλέψεις για το εξερχόμενο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά το 2016 εμφανίζονται εξαιρετικά δυσοίωνες.

Στη μεγάλη βουτιά που καταγράφηκε φέτος στα ταξίδια των Ρώσων στο εξωτερικό προστίθενται τώρα ανεπίσημες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση κατά 40% των ταξιδιών που θα πραγματοποιήσουν οι Ρώσοι σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου και οι τεταμένες σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, φαίνεται πως οδηγούν σημαντικό αριθμό Ρώσων να εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν διακοπές εντός Ρωσίας τον επόμενο χρόνο.

Κύκλοι της ρωσικής ταξιδιωτικής αγοράς, μάλιστα, σπεύδουν να προεξοφλήσουν άνοδο του εσωτερικού τουρισμού στη Ρωσία σε ποσοστό τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Εξέλιξη την οποία φέρεται να επιθυμεί και η ρωσική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκροές συναλλάγματος αλλά και να τονωθούν οικονομικά αρκετές περιοχές της χώρας.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με στελέχη της ρωσικής ταξιδιωτικής αγοράς, ο ελληνικός τουρισμός υποχρεώνεται να προσελκύσει τουλάχιστον 30-40% περισσότερους Ρώσους τουρίστες σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά, απλώς και μόνο για να μη συμπαρασυρθεί από την αναμενόμενη νέα βουτιά του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας! 

Τα στοιχεία Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 παραπέμπουν σε εικόνα κατάρρευσης του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας καθώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας 15ετίας. Με την Ελλάδα, μάλιστα, να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των προορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους οποίους ταξιδεύουν οι Ρώσοι.

Την κατάσταση εμφανίζεται να περιγράφει στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax η εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ρωσίας (PCT) Irina Tyurina. Επικαλούμενη στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Ρωσίας (Rosstat) η εκπρόσωπος της PCT ανέφερε πως κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 ο αριθμός των Ρώσων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για τουρισμό έφθασε τα 9.995.500, εμφανίζοντας μείωση 31,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 

Ενδεικτικό της φετινής πτώσης είναι το γεγονός ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2014 η εξερχόμενη τουριστική κίνηση της Ρωσίας κατέγραφε μείωση 1,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 15ετίας. Διπλάσια, μάλιστα, από τις δύο προηγούμενες αρνητικές χρονιές του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας, όταν το 2000 κατέγραψε μείωση 15% και το 2009 18%. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ρωσικής αγοράς, η μείωση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά, καθώς θα έχουν ενσωματωθεί τα στοιχεία μείωσης της κίνησης εξαιτίας της πτώσης του ρωσικού τσάρτερ στην Αίγυπτο και της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Την πεντάδα των προορισμών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση κίνησης από τη Ρωσία συγκροτούν η Δομινικανή Δημοκρατία (-88%), η Τυνησία (-83%), η Ινδία (-55%), η Κίνα (-53%) και η Ταϊλάνδη (-52%). 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ρωσίας (PCT), η συνολική μείωση των ταξιδιών προς τις χώρες της Ευρώπης έφθασε το 34%.Πρώτη μεταξύ των προορισμών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη πτώση κατατάσσεται, σύμφωνα με την Irina Tyurina, η Ελλάδα (σ.σ. το ποσοστό δεν αναφέρεται αλλά είναι ψηλότερο από 50%). 

Παρά τη μεγάλη πτώση της κίνησης προς την Ελλάδα, ωστόσο, η χώρα μας διατηρεί την τρίτη θέση στην αγορά της Ρωσίας, ενδεικτικό της ισχυρής θέσης του ελληνικού τουρισμού στη συγκεκριμένη αγορά. 

Τη μεγαλύτερη πτώση μετά την Ελλάδα εμφάνισε, σύμφωνα με την I.Tyurina, η Ισπανία (- 43%), παραμένοντας ωστόσο στην τέταρτη θέση της ρωσικής αγοράς.Μεγάλη πτώση 41% εμφάνισε και η Κροατία, η οποία, ωστόσο, σκαρφάλωσε από την 27η στην 26 θέση της ταξιδιωτικής αγοράς της Ρωσίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: