03 Δεκεμβρίου, 2015

ΣΤΗΝ «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» ΠΕΡΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Ελλάδα περνά στην «αντεπίθεση», μετά από τις απειλές που δέχτηκε σχετικά με αποπομπή της από τη ζώνη Σένγκεν. Ο Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε σχετικά: «Δεν συζητείται επίσημα, αλλά υπάρχει πίεση. 

Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα... Αυτό το παιχνίδι ευθυνών ενάντια στη χώρα μας είναι άδικο», ενώ είπε ότι δεν ισχύει πως η Αθήνα αρνήθηκε αίτημα από πλευράς Ε.Ε. σχετικά με παραλαβή συσκευών, οι οποίες θα μεταδίδουν στοιχεία προσφύγων, που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.

«Εργαζόμαστε ώστε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν και να την κάνουμε να λειτουργεί σωστά. Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει τον Δεκέμβριο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο» , δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο, σχετικά με τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες.

Όσο αφορά, τώρα, το ρόλο της Τουρκίας, ο υπουργός Μετανάστευσης έσπευσε να επισημάνει ότι, εφόσον η Τουρκία δεν καταστέλλει τα δίκτυα διακινητών που δρουν στις ακτές της, η Αθήνα δεν είναι σε θέση να εμποδίσει τις βάρκες των προσφύγων να αποβιβαστούν σε ελληνικά νησιά. 

Το μόνο που ανέφερε σχετικά, ήταν το ότι έχει μαζί του πρέσβεις της ΕΕ στη θάλασσα, με σκοπό να ερευνήσουν τις αφίξεις και να τον συμβουλεύσουν σχετικά με το τι κινήσεις πρέπει να κάνει η Αθήνα. «Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά, αν τους ωθήσεις πάλι πίσω στις πλαστικές βάρκες τους, στη μέση της θάλασσας, με 50-70 πρόσφυγες, μου ζητάτε να τους πνίξουμε» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας. 

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη δείχνει ενοχλημένη, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters πως «η ελληνική πλευρά κινείται προς την απαραίτητη κατεύθυνση», οπότε, ενδεχομένως, στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, την Παρασκευή να μην είναι απαραίτητη μια εκ νέου συζήτηση.

Τέλος, στο δημοσίευμα του Reuters βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Ταάβι Ρόιβας, επεσήμανε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι αναγκαίο να δείξουν κατανόηση απέναντι στην Ελλάδα, ενώ δεν δίστασε να ομολογήσει πως η αναστολή συμμετοχής στη Σένγκεν δεν θα βοηθήσει.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: