03 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συγκέντρωση στα Προπύλαια θα πραγματοποιήσουν στις 12:00 φοιτητές και σπουδαστές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αίτημα των ιταλικών αρχών να εκδοθούν πέντε φοιτητές που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση «No Expo» και τα επεισόδια στο Μιλάνο την περασμένη άνοιξη.

Στην πλατεία Ομονοίας έχουν συγκεντρωθεί τα μέλη του ΠΑΜΕ που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο. Στην απεργία συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. Κλαυθμώνος.

Αγνωστοι έριξαν γύρω στις 07:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης τρεις μολότοφ μέσα στις εγκαταστάσεις του 8ου παιδικού σταθμού του Δήμου Λαρισαίων στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Οι μολότοφ έπεσαν μέσα στο κτίριο προκαλώντας υλικές ζημιές περιορισμένης έκτασης. Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. 

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά υπάρχουν και βελτιώσεις» σημείωσε. Τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από μια «μικρή Σένγκεν» κρούει ο Δ.Αβραμόπουλος. Νέο πεδίο έντασης αναπτύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή διάλογο που φέρεται να είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ και αφορά στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. 

Ο διάλογος των δύο ανδρών αφορούσε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και έδειχνε το ενδιαφέρον του γάλλου προέδρου για τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση. Έντονη η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά.

Κόσμος: Μαχητικά της βρετανικής RAF έπληξαν θέσεις της τζιχαντιστικής ISIS στη Συρία τα ξημερώματα της Πέμπτης, μερικές ώρες μετά την έγκριση της βρετανικής Βουλής σε επέκταση των επιχειρήσεων και στη συριακή επικράτεια. Τα μαχητικά που εκτέλεσαν τις επιδρομές απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι της Κύπρου και έβαλαν στο στόχαστρο πετρελαιοπηγές. Ενισχύονται οι δυνάμεις της Βρετανίας, «καλωσορίζει κάθε πλήγμα στην ISIS» η Ρωσία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούτσογλου στο περιθώριο συνάντησης του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Προηγουμένως, ο Λαβρόφ είχε δηλώσει «έτοιμος για τέτοια συνάντηση», που θα ήταν η πρώτη μετά την ραγδαία κατάρρευση στις διμερείς σχέσεις εξαιτίας της κατάρριψης του Sukhoi.

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Άγκυρα τις ρωσικές κατηγορίες πως η τουρκική κυβέρνηση -και η οικογένεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου με την τζιχαντιστική ISIS, λέγοντας πως πρόκειται για «λάσπη» και «ψέματα σοβιετικού μηχανισμού προπαγάνδας». Η Ουάσινγκτον επίσης απορρίπτει ότι «η Άγκυρα συνεργάζεται με την ISIS», λέγοντας ότι τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι μεσάζοντες χρησιμοποιούν τρύπες στα τουρκικά σύνορα για λαθρεμπόριο.

Η Κοπεγχάγη περιμένει τους Δανούς να αποφασίσουν στην κάλπη εάν θέλουν να συνεχίσουν να εξαιρούνται από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στον συντονισμό σε ζητήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσων - κυρίως επειδή οι νέες προβλέψεις για την Europol δεν συμβαδίζουν. Η απόφαση μπορεί τυπικά να είναι για την Europol (για ένα ζήτημα που έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο στην υπόλοιπη ΕΕ ως γραφειοκρατική πρόβλεψη), όμως στην εκστρατεία που προηγήθηκε συνδέθηκε με την αξία της «δανικής ιδιαιτερότητας» εν γένει στους «28».

Δύο άτομα, ένα ανδρόγυνο, που θεωρούνται οι δράστες στο πολύνεκρο μακελειό στην Καλιφόρνια, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία. Ταυτοποιήθηκαν οι δύο ύποπτοι, οι οποίοι και θεωρούνται οι μοναδικοί δράστες. Διευρευνώνται τα κίνητρα, δεν μπορούν ακόμη να αποκλείσουν οι αρχές ενδεχόμενο τρομοκρατίας. Στους 14 οι νεκροί.

Οικονομία: Η αντίστροφη μέτρηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων φαίνεται ότι αρχίζει. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου συγκροτείται επιτροπή που θα υποβάλλει τις προτάσεις για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην περιφέρεια Αθηνών. Η επιτροπή σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει να έχει υποβάλλει τις προτάσεις της μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2015.

Την άντληση 300 εκατ. ευρώ μέσω της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα πετυχαίνει σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου που απευθυνόταν σε επενδυτές στην εγχώρια αγορά έληξε την Τετάρτη. Καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. 

Με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων, με την μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και την τόνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) να βρίσκονται στο τραπέζι.

Αθλητισμός: Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε (1-3) στην έδρα της Κάντιθ, στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τους «32» του ισπανικού Κυπέλλου, αλλά κινδυνεύει σοβαρά να αποκλειστεί εξαιτίας αντικανονικής συμμετοχής του Ντένις Τσερίσεφ.

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πριν τον αγώνα με την Παναχαϊκή για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου  Ελλάδας (19:30). Συγκεκριμένα έγινε έκκληση στους «πράσινους» φιλάθλους να μην πάνε στο γήπεδο, υπό το φόβο προβοκάτσιας, ενώ χαρακτηρίζεται ως εμπρηστική τη ανακοίνωση των Πατρινών περί «αγώνα ειδικών συνθηκών».

H Λίβερπουλ εξασφάλισε με ανατροπή και εντυπωσιακό τρόπο θέση στα ημιτελικά του League Cup, νικώντας (1-6) την Σαουθάμπτον στο «St.Mary’s», με τρία γκολ του Βέλγου Ντιβόκ Ορίγκι (45, 68, 86) και δύο του Στάριτζ (25,29).


Δεν υπάρχουν σχόλια: