03 Δεκεμβρίου, 2015

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα να καλέσουν το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στη Βορειoατλαντική Συμμαχία - μία κίνηση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας προς ανατολάς ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της.

"Συγχαίρουμε το Μαυροβούνιο" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνεδρίαση της Συμμαχίας, στην έδρα της, στις Βρυξέλλες. "Αυτή είναι η αρχή μιας πολύ όμορφης συμμαχία", πρόσθεσε. Η αντίδραση της Μόσχα σε μια τέτοια προοπτική ήταν άμεση, προειδοποιώντας για διακοπή όλων των κοινών επιχειρήσεων με το Μαυροβούνιο – ακόμα και των στρατιωτικών συνεργασιών - αν η πρώην κομμουνιστική χώρα ενωθεί με το ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ψήφισε το Σεπτέμβριο την ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 50 ψήφους σε σύνολο 79, με την αντιπολίτευση να ζητά ένα εθνικό δημοψήφισμα για το θέμα. Η διαδικασία για την πλήρη ένταξη μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες ενώ η πλέον πιθανή ημερομηνία για την επισφράγιση της ένταξης θεωρείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο 2016. Πρόκειται για την πρώτη διεύρυνση του ΝΑΤΟ από το 2009, οπότε εντάχθηκαν η Αλβανία και η Κροατία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: