14 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Το ΚΚΕ καταδικάζει τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό. «Η ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Και η φύλαξη των συνόρων είναι πλέον όρος ύπαρξης για τις δημοκρατικές κοινωνίες» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε για σήμερα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας και τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι. Ανακοίνωση συμπαράστασης στη Γαλλία, μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής εξέδωσε το Ποτάμι. 

Σε αυτήν αυτή τονίζει πως το μυαλό και η ψυχή βρίσκεται στο πλευρό του γαλλικού λαού, ενώ αναφέρει πως «οι διεστραμμένοι εγκέφαλοι που τους αρέσει να σκοτώνουν αθώους δεν θα νικήσουν». Οι επιθέσεις στο Παρίσι είναι επιθέσεις κατά όλου του πολιτισμένου κόσμου, κατά της ίδιας της Δημοκρατίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στο φίλο γαλλικό λαό.

Κόσμος: Τη συμπαράστασή της στο γαλλικό λαό και την αποφασιστικότητα της γερμανικής κυβέρνησης για από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας τόνισε σε διάγγελμά της το πρωί του Σαββάτου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Να είστε σίγουροι: Η Γερμανία συμπάσχει μαζί σας, στην οδύνη και στο πένθος σας. Αυτή η επίθεση στην ελευθερία δεν αφορά μόνο το Παρίσι, αλλά όλους μας και γι' αυτό θα δώσουμε όλοι μαζί την απάντηση» διεμήνυσε.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες επιζώντων -κυρίως από το θέατρο Bataclan- για τα όσα διαδραματίστηκαν στα διαφορετικά σημεία του Παρισιού, τη νύχτα της Παρασκευής. «Σφάζουν όλο τον κόσμο, έναν προς έναν» είπαν πολλοί, ενώ ζητούσαν την άμεση παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας ως μόνης ελπίδας να τελειώσει γρήγορα το μαρτύριο.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες πτήσεις της Air France σήμερα, Σάββατο, παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε στη Γαλλία μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι προσφέρει δωρεάν αλλαγές εισιτηρίων για τους επιβάτες που δεν προτίθενται να ταξιδέψουν έως και την 15η Νοεμβρίου.

Συναγερμός σήμανε στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και ενόπλων εναντίον πολιτών στο Παρίσι. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί, όμως στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας διευκρίνισαν ότι η ανάπτυξη περισσότερων αστυνομικών είναι ένα μέτρο που αποφασίστηκε προληπτικά και δεν αποτελεί αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη, αξιόπιστη απειλή.

Πάνω από 120 νεκροί είναι ο νεότερος απολογισμός από την νύχτα τρόμου σε δεκάδες σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Περίπου 90 είναι τα θύματα μόνο στο θέατρο Bataclan, ενώ οκτώ από τους δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί. Τουλάχιστον 200 οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 80 σε σοβαρή κατάσταση. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οικονομία: Μαραθώνιο αναμένεται το νέο ραντεβού που θα έχουν το μεσημέρι (14:00) οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών με το κουαρτέτο με στόχο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης εν όψει του EuroWorking Group της Κυριακής.

Αμετάβλητη στη βαθμίδα CCC διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χώρας μας ο διεθνής οίκος Fitch, αναφέροντας παράλληλα πως θα χρειαστεί καιρός για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών πιστωτών απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ ανέλαβε ο Δημήτρης Τρυφωνόπουλος. Διαθέτει 24ετή θητεία στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας διατελέσει ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αθλητισμός: Το γκολ του Τζέκο στο 85’ λύτρωσε τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη που ισοφάρισε την Ιρλανδία σε 1-1 στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τα μπαράζ του Euro 2016. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 81’ με τον Μπράντι σε έναν αγωνιστικό χώρο με περιορισμένη ορατότητα, λόγω της πυκνής ομίχλης. Μάλιστα, στο γήπεδο υπήρχε και ισχυρή αστυνομική δύναμη λόγω της παρουσίας Ιρλανδών φιλάθλων. 

Μετά την ισοφάριση, τίποτα δεν άλλαξε, και έτσι οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους σε τρία βράδια στο Δουβλίνο, όπου θα κριθεί το «εισιτήριο» της πρόκρισης στα τελικά της διοργάνωσης. Ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού, Άλφρεντ Φινμπόγκασον, βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα με την φανέλα της εθνικής Ισλανδίας, ωστόσο, η ομάδα του δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα από την Πολωνία (2-4). 

Γκολ πέτυχε και ο επιθετικός μέσος του ΠΑΟΚ, Ρόμπερτ Μακ, με το οποίο η Σλοβακία επικράτησε 3-2 της Ελβετίας. Στο μεταξύ, ο φιλικός αγώνας Γαλλία - Γερμανία ήταν σε εξέλιξη, παρουσία του Φρανσουάλ Ολάντ, όταν ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί έξω και γύρω από το «Σταντ ντε Φρανς». Χάνει για τρεις αγωνιστικές τον Ρόναλντ Βάργκας η ΑΕΚ, αφού ο διεθνής με τη Βενεζουέλα μέσος της Ένωσης τιμωρήθηκε με την προαναφερόμενη ποινή από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ για την αποβολή του στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: