14 Νοεμβρίου, 2015

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

 

Το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε πρόταση  για την αλλαγή  του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου με βασική κατεύθυνση η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων να προηγείται των ευρωεκλογών για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Μία εκ των εισηγητών του νέου Εκλογικού Νόμου, η Danuta Hübner ευρωβουλευτής από την Πολωνία ανέφερε πως στο σκεπτικό των αλλαγών που εισηγείται ο νέος Νόμος είναι να κάνει την υπόθεση Ευρώπη περισσότερο ελκυστική για τους νέους, να δώσει κίνητρα ώστε να ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Επίσης ο χρόνος κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, ανέφερε είναι πολύ μικρός, σε μερικές χώρες, ανέφερε, οι λίστες με τα ονόματα δεν ολοκληρώνονται παρά μόνο 17 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει σοβαρή  προεκλογική εκστρατεία.

Μία άλλη τομή στον εκλογικό Νόμο είναι να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία  και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να καθιερωθούν ηλεκτρονικά, διαδικτυακά και ταχυδρομικά συστήματα ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη της.

Τέλος προτείνεται να εμφανίζεται συγχρόνως στα ψηφοδέλτια το λογότυπο τόσο του εθνικού κόμματος που προτείνει τους υποψήφιους βουλευτές παράλληλα με το λογότυπο του Ευρωπαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετέχει.

Οι προτάσεις αυτές  για την αλλαγή του Εκλογικού Νόμου θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Ευρώπης  ομόφωνα και τέλος να κυρωθούν από όλα τα κράτη μέλη, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμά  τους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: