14 Νοεμβρίου, 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ

 
Στο πλευρό του Παρισιού η διεθνής κοινότητα

Μηνύματα καταδίκης της επίθεσης και συμπαράστασης από τους ηγέτες στον Φρανσουά Ολάντ και τον γαλλικό λαό. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, από τον ΟΗΕ ως το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Τουρκία, οι αξιωματούχοι καταδικάζουν τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τους τουλάχιστον 126 νεκρούς, σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Figaro", και τους περισσότερους από 200 τραυματίες, εκ των οποίων οι 80 είναι σοβαρά, και εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στη Γαλλία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ομόφωνα τις "βάρβαρες και δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις" που διαπράχθηκαν με όπλα και βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες του Παρισιού, μεταξύ των οποίων ένα στάδιο και ένας μεγάλος χώρος εκδηλώσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι "στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού".

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας "ισχυρή και ενωμένη" κατά της τρομοκρατίας. "Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων, με όλους αυτούς που επλήγησαν και με τον λαό της Γαλλίας", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

"Στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την δημοκρατία", πρόσθεσε. Οι επιθέσεις αυτές "δεν αποτελούν μόνον μια επίθεση κατά του Παρισιού", αλλά "μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο και ανέφερε στα γαλλικά το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: "Liberte, Egalite, Fraternite" (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης». Ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ. Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συμφώνησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα οι δύο χώρες να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον γαλλικό λαό ενώπιον αυτής της φρικτής τραγωδίας και ο Φρανσουά Ολάντ τον ενημέρωσε για το τι συνέβη», σύμφωνα με αυτή την πηγή. «Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες», κατά την ίδια πηγή.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι καταδίκασε "τις αποτρόπαιες" αυτές τρομοκρατικές ενέργειες και σημείωσε ότι συνιστούν "μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας". "Στεκόμαστε απόψε στο πλευρό του γαλλικού λαού", πρόσθεσε. «Βαθιά συγκλονισμένη από τις ειδήσεις και τις εικόνες που φθάνουν από το Παρίσι», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι η σκέψη της είναι αυτές τις ώρες «με τα θύματα των, προφανώς τρομοκρατικών, επιθέσεων», με τους συγγενείς, καθώς και με όλους τους ανθρώπους στο Παρίσι.

«Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση και της έχει μεταφέρει την συμπάθεια και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στην Γερμανία», τόνισε η κυρία Μέρκελ σε ανακοίνωσή της. Την αλληλεγγύη τους με το γαλλικό λαό εκφράζουν μέσω Τwitter ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι. Είμαστε αλληλέγγυοι με το λαό της Γαλλίας», αναφέρει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος τονίζει:

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Αλληλεγγύη με το γαλλικό λαό. Όλοι μαζί ενάντια στην τρομοκρατία». Τις "ειδεχθείς" και "απάνθρωπες δολοφονίες" στο Παρίσι καταδίκασε παράλληλα η Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει "όλη της τη βοήθεια στην έρευνα για τα τρομοκρατικά αυτά εγκλήματα", σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

"Βαθύτατα συγκλονισμένη είναι η Κίνα", ανακοίνωσε την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του έτοιμος να συσπειρωθεί με τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολάντ, ο Σι καταδίκασε τις χθεσινές επιθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Συγκλονισμένη" και "εξοργισμένη" είναι και η Ιαπωνία η οποία δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την "πρόληψη της τρομοκρατίας". "Οι επιθέσεις αυτές δεν στρέφονται μόνον κατά του γαλλικού λαού, αλλά όλης της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των παγκόσμιων αξιών. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, εθνικότητα και δεν εκπροσωπεί αξίες.  Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, στη χώρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, και τη Δευτέρα η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20).

"Η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τη Γαλλία και τις άλλες συμμαχικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (...) και θα αγωνιστούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα", καταλήγει η ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού. Το Ισραήλ βρίσκεται «στο πλευρό» της Γαλλίας στον «κοινό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι. «Το Ισραήλ στέκει στο πλευρό του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του γαλλικού λαού στον κοινό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Νετανιάχου εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του εξ ονόματος του ισραηλινού λαού στις οικογένειες των θυμάτων.

Μηνύματα αλληλεγγύης έστειλε η Ισπανία στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ συγκλήθηκε για το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. «Η ισπανική κυβέρνηση εκφράζει σοκ και βαθιά θλίψη μετά τη σειρά των επιθέσεων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε στη Μαδρίτη.  «Ο ισπανικός λαός είναι συγκλονισμένος και αισθάνεται φρίκη για αυτές τις επιθέσεις. 

Η Ισπανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Ο βασιλιάς Φελίπε Στ΄ μίλησε με τον Ραχόι και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. «Μπορείτε ασφαλώς να υπολογίζετε σε κάθε συνεργασία από μέρους της κυβέρνησής μου και των ισπανικών υπηρεσιών ασφαλείας στον ακατάπαυστο αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής βαρβαρότητας», ανέφερε ο Ραχόι σε μήνυμά του προς τις γαλλικές αρχές.  Η Μανουέλα Καρμένα, η δήμαρχος της Μαδρίτης, και η Άντα Κουλάου, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, έστειλαν επίσης μηνύματα αλληλεγγύης στη Γαλλία, στη γαλλική γλώσσα, σε μηνύματά τους μέσω Twitter. 

Ο ηγέτης του κόμματος Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Μαριάνο Ραχόι και του εξέφρασε τη δέσμευση του κόμματός του «υπέρ των ελευθεριών και της δημοκρατίας [και] εναντίον της βαρβαρότητας». Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» στους Γάλλους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ δήλωσε ότι βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με τις γαλλικές αρχές και συγκάλεσε για το πρωί σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας «για να επανεκτιμηθεί το επίπεδο συναγερμού», που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τέταρτο επίπεδο της πεντάβαθμης κλίμακας. 

Η Ισπανία είχε πληγεί τον Μάρτιο του 2004 από επιθέσεις ισλαμιστών οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 191 ανθρώπους. «Είμαι συγκλονισμένος από τις ειδήσεις που μας έρχονται από την Γαλλία. Η σκέψη μου βρίσκεται με τα θύματα, τους συγγενείς τους και τον γαλλικό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο διευθυντής της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Θρηνούμε για τα αθώα θύματα στο Παρίσι. Αλλά δεν θα υποκύψουμε ποτέ στο μίσος, τον φανατισμό και τη βία», για να προσθέσει χαρακτηριστικά:

«Το Παρίσι είναι ο τόπος της λαχτάρας για την ελευθερία. Μπορεί κανείς να το βομβαρδίσει, αλλά δεν μπορεί να το καταστρέψει». «Μαζί με τους Γάλλους αδελφούς μας, ενάντια στην τρομερή επίθεση κατά του Παρισιού και της Ευρώπης», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο Facebook, την ώρα που τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα συνεχίζουν να μεταδίδουν τις εξελίξεις μετά από σειρά τραγικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα.  Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, αποφάσισε την άμεση ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δεκάδες ευαίσθητες τοποθεσίες-πιθανούς στόχους επιθέσεων, ειδικά στην γαλλική πρεσβεία και τα προξενεία στις πόλεις της Ρώμης, του Μιλάνου και της Νάπολης. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να προεδρεύσει, αύριο νωρίς το πρωί, σε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό εσωτερικών και στενών συνεργατών, για την αξιολόγηση της κατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο πρόκειται να κηρυχθεί από τον πάπα Φραγκίσκο η έναρξη του Αγίου Έτους των Καθολικών, στον ναό του Αγίου Πέτρου. Υπό το φως των τραγικών εξελίξεων στην Γαλλία, αναμένεται να ληφθούν εξαιρετικά υψηλά μέτρα ασφαλείας, από την στιγμή που το Βατικανό θεωρείται εδώ και καιρό ένας από τους κύριους στόχους των ισλαμιστών τρομοκρατών.    

Μήνυμα Τσίπρα-Παυλόπουλου: Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. "Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Πρωθυπουργός έγραψε "Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι. Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές στηρίζουμε το γαλλικό λαό". Επίσης, Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα θερμά συλλυπητήρια της στη γαλλική κυβέρνηση και στον «φίλο γαλλικό λαό» εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό του. Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει στην ανακοίνωση πως «σύσσωμος ο ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος από τις άνανδρες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, προ ολίγου, στο Παρίσι» και τονίζει πως οι επιθέσεις αυτές δεν είναι επιθέσεις μόνο κατά της Γαλλίας, είναι επιθέσεις κατά όλου του πολιτισμένου κόσμου, κατά της ίδιας της δημοκρατίας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: