18 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την ανάγκη οικοδόμησης ενός ασθενοκεντρικού συστήματος Υγείας που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες πρόσβασης στην πρόληψη και τη θεραπεία, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σήμερα στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών που διεξάγεται στην Αθήνα.

Στη Βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος εισήχθη το νομοσχέδιο-συμφωνία με τους θεσμούς. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου αρχίζει στις 15:00 σε κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, ενώ πρόκειται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη. Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ενημερώνεται η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το οικονομικό επιτελείο.

Στην πλατεία Συντάγματος έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας στο παναγροτικό συλλαλητήριο ενάντια στον τρόπο φορολόγησής τους και στις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό. Συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκονται και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών οι οποίοι και θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση των αγροτών. Κλειστοί πολλοί δρόμοι στο Κέντρο.

Τις πληγές της μετρά η Λευκάδα ένα 24ωρο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού και στοίχισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Πολλοί από τους κατοίκους χωριών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το χτύπημα του εγκέλαδου, πέρασαν τη νύχτα τους σε σκηνές και σε ξενοδοχεία. Τεχνικά κλιμάκια μηχανικών ξεκινούν αυτοψία για να εκτιμήσουν τις ζημιές, ενώ το νησί αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σβήνουν και γράφουν ποσοστά και προσπαθούν να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη, φίλους και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών της συντηρητικής παράταξης. Παράλληλα, όλοι επιχειρούν να προβλέψουν ποια θα είναι η συμμετοχή στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ, χωρίς κανείς, ακόμα και το πιο έμπειρο στέλεχος, να μπορεί να προβεί σε ασφαλή εκτίμηση.

Κόσμος: Τουλάχιστον έξι υπόπτους πολιόρκησε η γαλλική αστυνομία σε διαμέρισμα στο Σαν Ντενί του βόρειου Παρισιού, σε μία πολύωρη επιχείρηση κατά την οποία μία γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε και πέντε άτομα συνελήφθησαν. Πυροβολισμοί και εκρήξεις, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος της επιχείρησης που οδήγησε στο διαμέρισμα ήταν ο «εγκέφαλος» Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Ύποπτο δέμα ελέγχεται στον Γκαρ ντυ Νορντ.

Δύο πτήσεις της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France από τις ΗΠΑ με προορισμό το Παρίσι άλλαξαν τη νύχτα προς Τετάρτη πορεία έπειτα από ανώνυμες απειλές που έγιναν τηλεφωνικώς για βόμβα. Ασφαλείς είναι οι επιβάτες και τα πληρώματα των δύο αεροσκαφών. Στο κυνήγι ένατου δράστη της 13ης Νοεμβρίου οδηγεί βίντεο τις γαλλικές αρχές, ενόσω παραμένει ασύλληπτος ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη Σάλαχ Αμπντεσλάμ. Φωτογραφία του καμικάζι που πέρασε από την Λέρο δίνουν οι Γάλλοι στη δημοσιότητα ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών για την αναγνώρισή του. 

Ελεύθεροι οι επτά συλληφθέντες στη Γερμανία, δεν προκύπτει διασύνδεση με το Παρίσι. Τρίτη νύχτα γαλλικών βομβαρδισμών στη Ράκκα. Σε συναγερμό βρίσκονται ευρωπαϊκές πόλεις... Όλες οι εξελίξεις από τη Γαλλία και διεθνώς. Ακυρώθηκε o φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου Γερμανίας-Ολλανδίας και το στάδιο HDI-Arena στο Αννόβερο εκκενώθηκε έπειτα από πληροφορίες για την απειλή βομβιστικής επίθεσης. 

Εκκενώθηκε και η TUI-Arena στο Αννόβερο πριν από συναυλία. Συναγερμός σήμανε στην πόλη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους. Δεν επιβεβαιώνονται από τις αρχές αναφορές για εντοπισμό εκρηκτικών κοντά στο στάδιο. Επιβάτης της πτήσης 213 της British Airways από Λονδίνο προς Βοστώνη τέθηκε υπό περιορισμό όταν προσπάθησε να ανοίξει πόρτα του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος της British Airways προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Οικονομία: Διακριτική μεταχείριση σε βάρος του ΟΠΑΠ αποτελεί η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών του, υποστηρίζει με αφορμή την υπό συζήτηση επιβολή τέλους ή φόρου σε παίγνια της ΟΠΑΠ ΑΕ, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΟΠΑΠ, Οδυσσέας Χριστοφόρου.

Συνάντηση με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχει το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με το βλέμμα στα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, τα οποία πρόκειται να εκταμιευθούν τη Δευτέρα, μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη από τον πλειστηριασμό, περιλαμβάνονται στα άρθρα του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 συν 10 δισ. ευρώ που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Αθλητισμός: Επιτέλους νίκη για την Αργεντινή, η οποία μετά από τρεις αγωνιστικές χωρίς επιτυχία στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, επικράτησε με 1-0 της Κολομβίας στο στάδιο «Μετροπολιτάνο» και μπήκε ξανά στη διεκδίκηση της πρόκρισης στα τελικά της διοργάνωσης. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης για την ομάδα του Χεράρδο Μαρτίνο πέτυχε στο 20ο λεπτό ο Μπίλια, ενώ ο διεθνής επιθετικός του Ολυμπιακού, Φελίπε Πάρντο, παρακολούθησε το ματς από τον πάγκο της Κολομβίας.

Η Αγγλία υποδέχτηκε σε φιλική αναμέτρηση τη Γαλλία στο Γουέμπλεϊ, λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 129 ανθρώπων. Πριν από τη σέντρα του αγώνα εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές: 

Το Γουέμπλεϊ βάφτηκε τρικολόρ, με τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ και τους προπονητές των ομάδων να καταθέτουν στεφάνη στη μνήμη των νεκρών, οι στίχοι της Μασσαλιώτιδας εμφανίζονταν στον φωτεινό πίνακα κατά τη διάρκεια ανάκρουσης του ύμνου ώστε να τον τραγουδήσουν και οι άγγλοι φίλαθλοι, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στο κέντρο του γηπέδου από όλους τους παίκτες των δύο ομάδων. Για την ιστορία, η Αγγλία νίκησε 2-0 τη Γαλλία με τέρματα των Ντέλε Αλί (39') και Γουέιν Ρούνι (48').

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς «μίλησε» και η Σουηδία θα είναι παρούσα στην τελική φάση του EURO 2016. Με δύο γκολ του σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν (19΄,76΄) η Σουηδία αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 στην Κοπεγχάγη απέναντι στη Δανία και μετά τη νίκη της στη Στοκχόλμη την περασμένη Παρασκευή (2-1) εξασφάλισε το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Γαλλίας το προσεχές καλοκαίρι. 

Το γκολ του Μπόστιαν Σέζαρ στο 11' έδωσε προβάδισμα κι ελπίδες στη Σλοβενία, αλλά η Ουκρανία ισοφάρισε στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Γιαρμολένκο (1-1) και πήρε με πανηγυρικό τρόπο την πρόκριση στους τελικούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (είχε νικήσει με 2-0 στο Λβιβ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: