18 Νοεμβρίου, 2015

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ – ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

 

Αρνητικές απόψεις για τους μουσουλμάνους επικρατούν στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία αναφέρει η Pew research. Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Γαλλία φέρνουν στην επιφάνεια την μεγάλη αύξηση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη όπως αναφέρει σε ανάλυση του το Pew research.

Από την ανάλυση προκύπτουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Η Γερμανία και η Γαλλία διαθέτουν τους μεγαλύτερους μουσουλμανικούς πληθυσμούς μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν 4,8 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Γερμανία (5,8% του πληθυσμού της χώρας) και 4,7 εκατομμύρια μουσουλμάνοι στη Γαλλία (7,5%).

Στην Ευρώπη ωστόσο οι περισσότεροι μουσουλμάνοι συναντώνται στην Ρωσία με 14 εκατομμύρια (10%) του πληθυσμού της χώρας. Οι μουσουλμάνοι ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης έχουν αυξηθεί σταθερά. Τις τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό των μουσουλμάνων σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκε περίπου 1%, από το 4% το 1990 σε 6% το 2010.

Αυτή η πορεία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2030, όταν οι Μουσουλμάνοι αναμένεται να αποτελούν το 8% του πληθυσμού της Ευρώπης. Οι Μουσουλμάνοι είναι νεότεροι από τους άλλους Ευρωπαίους. Το 2010, η μέση ηλικία των μουσουλμάνων σε όλη την Ευρώπη ήταν 32 ετών δηλαδή 8 χρόνια νεότεροι από ότι ο μέσος όρος για όλους τους Ευρωπαίους (40). Αντίθετα, η μέση ηλικία των άθεων, αγνωστικιστών και εκείνων που δεν έχουν θρησκεία  ήταν 37 χρόνια.

Η μέση ηλικία των Ευρωπαίων χριστιανών είναι 42 χρονών. Πώς η Ευρώπη βλέπει τους μουσουλμάνους; Οι απόψεις των ευρωπαίων για τους μουσουλμάνους ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Μια έρευνα του Pew Research διενεργήθηκε την περασμένη άνοιξη, διαπίστωσε ότι οι πλειοψηφίες στη Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία είχαν ευνοϊκές απόψεις για τους μουσουλμάνους.

Αρνητικές απόψεις για τους μουσουλμάνους επικρατούν στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία. Το 47% των Γερμανών που προέρχονται από την κεντροδεξιά βλέπουν αρνητικά τους μουσουλμάνους, μόλις το 20% των αριστερών είναι αρνητικοί. Το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς είναι επίσης περισσότερο από 20% στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Από το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχθηκε  περίπου 13 εκατομμύρια μουσουλμάνους μετανάστες. Περίπου 3 εκατομμύρια αλλοδαπών μουσουλμάνων στη Γαλλία είναι σε μεγάλο βαθμό από τις πρώην αποικίες της Γαλλίας από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: