20 Νοεμβρίου, 2015

ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

 

Στροφή 180 μοιρών για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Ενώ μέχρι τώρα ακόμη και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο χερσαίας εμπλοκής των αμερικανικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Για πρώτη φορά, υψηλότατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ σκέφτονται αλλαγή στην τακτική στη μάχη κατά του ISIS, κάτι που ίσως να φέρει και εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων.

"Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τους κανόνες εμπλοκής μας. Ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) έχει αναφέρει πως είναι έτοιμος να κάνει περισσότερα, ακόμη και στο έδαφος" δήλωσε ο Κάρτερ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Μόλις τη Δευτέρα, ο Ομπάμα απέκλεισε την πιθανότητα εκτεταμένων χερσαίων επιχειρήσεων στην Συρία, ως μέρος της επιχείρησης ενάντια στους τζιχαντιστές του ΙΚ. Όπως τόνισε, μια τέτοια επέμβαση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, θα είχε μόνο προσωρινά αποτελέσματα.

Φαίνεται όμως πως ο αντίκτυπος του τρομοκρατικού αιματοκυλίσματος στο Παρίσι δοκιμάζει τις αντιστάσεις και τις αντοχές των δυτικών δυνάμεων. Στον αντίποδα πάντως ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα μαχητικά τους από τις βομβαρδιστικές επιχειρήσεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά στόχων του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: