20 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. Την ψήφο των μελών της ΝΔ διεκδικούν οι Αδ. Γεωργιάδης, Β. Μεϊμαράκης, Κ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ εάν χρειαστεί θα διεξαχθεί β' γύρος την Κυριακή 29 Νοεμβρίου.

«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Συνολικά, 3.000 εγκλωβίστηκαν μετά την απόφαση των Σκοπίων και άλλοι 5.000 έφτασαν τη νύχτα με λεωφορεία από Καβάλα και Αθήνα. «Η κατάσταση είναι τραγική και δυστυχώς γίνεται χειρότερη καθημερινά.

Η λύση πρέπει να έρθει από την κυβέρνηση» λέει η τοπική κοινωνία. Αυτήν την ώρα συναντάται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, τις εξελίξεις στο προσφυγικό και την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας.

Δεν πρόκειται να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα, όπως του ζητήθηκε, ο Νίκος Νικολόπουλος. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και διεγράφη από την ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε πως προεκλογικά τα κόμματα που στηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση δεν είχαν υποσχεθεί αυτά που ψηφίστηκαν στη Βουλή. «Θα παραμείνω στη Βουλή ως τρίτος και ανεξάρτητος εταίρος» τόνισε.

Λαβωμένη βγήκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την ψηφοφορία της Πέμπτης για τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα μέτρα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μειώθηκε στους 153 βουλευτές, μετά τις διαγραφές Παναγούλη και Νικολόπουλου, και αυτό που φοβίζει πλέον τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι το τι θα συμβεί στις επερχόμενες ψηφοφορίες για το κρίσιμο θέμα του Ασφαλιστικού αλλά και για το δεύτερο - και βαρύτερο - πακέτο προαπαιτουμένων.

Κόσμος: Ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος της βαρβαρότητας στο Παρίσι εμφανίστηκε, σύμφωνα με αναφορές στο γαλλικό Τύπο, κοντά σε ένα από τα δύο οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις λίγο μετά τα χτυπήματα. Ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε δύο άτομα σε γραφείο στο Τελ Αβίβ και άλλος Παλαιστίνιος πυροβόλησε άλλα τρία άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας συνολικά πέντε άτομα σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Συζήτηση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, την συλλογή στοιχείων για αεροπορικές μετακινήσεις και το εμπόριο όπλων όπως και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας θα έχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» στην έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι. Γαλλία και Βέλγιο προσέρχονται χτυπώντας «καμπανάκι», με φόντο και τη διαδρομή του Αμπαούντ - ο οποίος φαίνεται πως ταξίδευε ανενόχλητος μεταξύ Συρίας και Ευρώπης.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές σε όλη την Ευρώπη με φόντο τις επιθέσεις στο Παρίσι: Η ολλανδική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τρία άτομα σε σχέση με ένα «ύποπτο» αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες, χωρίς να δίνει άμεσα περισσότερες διευκρινίσεις. Εκκενώθηκε στη Βρετανία αεροσκάφος για το φόβο βομβιστικής επίθεσης, σύλληψη ενός άνδρα στη Σουηδία με την υποψία «προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας».

Για «παράκαμψη του γερμανικού Κοινοβουλίου» κατηγορούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βουλευτές των Πράσινων με την πρότασή του για «προσωρινό Grexit» σε προσφυγή σε βάρος του που κατέθεσαν στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.  Η πρόταση του γερμανού ΥΠΟΙΚ, που είχε πέσει σαν βόμβα στο τραπέζι των Βρυξελλών τον «θερμό Ιούλιο» είχε αιφνιδιάσει και τους βουλευτές στο Βερολίνο.

Οικονομία: Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, το EuroWorking Group συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ. Η εισήγηση του EWG θα επικυρωθεί και από το Eurogroup της Δευτέρας και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ του ESM για την εκταμίευση των χρημάτων.

Με πρόβλεψη για ηπιότερη ύφεση φέτος και του χρόνου, κατατίθεται στη Βουλή σήμερα, Παρασκευή, ο προϋπολογισμός του 2016. Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμένουν αμετάβλητοι, ενώ θα περιλαμβάνονται όλα τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, καθώς και εκείνα που επίκεινται, όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Τις συνέπειες από τον περιορισμό κατά 2% του ρυθμού αύξησης των μισθών στην Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση εξετάζει μελέτη στελεχών του ΔΝΤ (IMF Discussion Note).

Αθλητισμός: Λίγη ώρα μετά τις απειλές του Γιώργου Γκιρτζίκη μέσα από την EΡΑΣΠΟΡ όπου μίλησε για τιμωρία του Παναθηναϊκού και οποιασδήποτε άλλης ομάδας κάνει κινήσεις σαν το αίτημα των «πράσινων» για ξένο διαιτητή στο ντέρμπι, ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» απάντησε με μια λακωνική δημοσίευση στο twitter.

Με τον Μάρκο Σίλβα να έχει, πλέον, όλους τους διεθνείς στη διάθεσή του, συνεχίστηκε την Πέμπτη η προετοιμασία του Ολυμπιακού εν όψει του Σαββατιάτικου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο «Απ. Νικολαΐδης». Συντηρητικά γυμνάστηκε ο Σιόβας, όπως και ο Φορτούνης, ενώ κανονικά προπονήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές, μαζί με τους διεθνείς, οι οποίοι επανήλθαν πλήρως σε δράση. 

Ο Μποτία έκανε ατομικό, αερόβιο πρόγραμμα στο γήπεδο, ενώ θεραπεία και ατομικό έκανε ο Ντομίνγκες. Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού συναντήθηκαν σήμερα στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, και έστειλαν μήνυμα φίλαθλου πνεύματος και «Ευ Αγωνίζεσθαι» εν όψει του ποδοσφαιρικού ντέρμπι στο «Απόστολος Νικολαΐδης» το ερχόμενο Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: