13 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Θύμα άγριου bullying από συμμαθητές του έπεσε ένα 13χρονο αγόρι στα Τρίκαλα λόγω του βάρους του. Όπως καταγγέλλει η μητέρα του, ομάδα 12 παιδιών επιτέθηκε με κλωτσιές και μπουνιές στο παιδί της την ώρα που βρισκόταν με το ποδήλατό του μπροστά από στάση λεωφορείου.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με μώλωπες και τραύμα στο λαιμό. Δύο ακόμη άνδρες εμφανίστηκαν οικειοθελώς στην Κρατική Ασφάλεια για την υπόθεση της επίθεσης κατά του βουλευτή της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκου στο Σύνταγμα. Πρόκειται για τον νεαρό με το τζόκεϊ κι έναν 50χρονο.

Το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα φορολογικό μέτρο αν είναι ο ίδιος πρόεδρος της παράταξης, έστειλε από τον Βόλο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στρέφοντας τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι έχει ενσπείρει ένα κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, ενώ έκανε λόγο και για μαρασμό της ελληνικής οικονομίας. Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμήν του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να έχει πλήρη ενημέρωση η Ελλάδα για τις επαφές της Κομισιόν με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν, και στην οποία συμμετείχε ο Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό στη Μάλτα. Στη διάρκεια της συνάντησης έκλεισε η σεναριολογία για «κοινές περιπολίες» Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο και έγινε λόγος για «συντονισμένες ενέργειες». Τι είπε ο πρωθυπουργός για τη συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας.

Κόσμος: Ο Βίνσεντ Ασάρο, 80 ετών σήμερα, αθωώθηκε τελικά από δικαστήριο της Νέας Υόρκης στην υπόθεση της μεγάλης ληστείας του 1978 που είχε αποτελέσει έμπνευση για την ταινία Goodfellas του Σκορσέζε. Αρκετοί ήλπιζαν πως η δίκη του Ασάρο θα έριχνε, μεταξύ άλλων, φως στη ληστεία στο αεροδρόμιο του JFK -η οποία όμως, με την αθώωσή του, παραμένει ανεξιχνίαστη.

Στο θάνατο ενός Παλαιστίνιου και στη σύλληψη ενός άλλου κατέληξε έφοδος ομάδας των ισραηλινών δυνάμεων σε νοσοκομείο της Δυτικής Όχθης. Τα μέλη της ομάδας μπήκαν μεταμφιεσμένα στο νοσοκομείο τα ξημερώματα για να συλλάβουν έναν 22χρονο που είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε Ισραηλινό, και πυροβόλησαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έναν ξάδερφό του. Τμήμα της εφόδου καταγράφηκε στην κάμερα -εικόνες τέτοιες ομάδες των ισραηλινών δυνάμεων είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας συντάραξε προάστιο της Βηρυτού που ελέγχεται από τη σιιτική Χεζμπολάχ στην πλέον φονική βομβιστική επίθεση που εκδηλώνεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου 25 χρόνια πριν. Τουλάχιστον 43 νεκροί και περισσότεροι από 180 τραυματίες. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Υπήρχε και τρίτος καμικάζι.

Πυρήνες δικτύου ισλαμιστών στην Ιταλία, στη Βρετανία και στη Νορβηγία εξαρθρώθηκαν σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στις τρεις χώρες. Το δίκτυο είχε στηθεί γύρω από μουλά που βρίσκεται φυλακισμένος στη Νορβηγία και στρατολογούσε μαχητές που έστελνε στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν με την ISIS.

Οι εκλογές στη Μιανμάρ έδωσαν στο κόμμα της αντιπολίτευσης της Αούνγκ Σούου Κίι την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το κόμμα θα ελέγχει απολύτως το Σώμα -ακόμη κι αν χούντα κρατά το ένα τέταρτο των εδρών- και θα μπορεί να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Οικονομία: Σε αναπτυξιακή τροχιά επέστρεψε η γαλλική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ την ίδια ώρα, η γερμανική οικονομία παρουσίασε επιβράδυνση. Η προτελευταία δόση του περσινού επιδόματος θέρμανσης πιστώνεται σήμερα, Παρασκευή, σε 240.000 δικαιούχους. Όσον αφορά στην καταβολή του επιδόματος για τη φετινή χειμερινή περίοδο, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Εκτιμάται, όμως, ότι θα υπάρξει μείωσης της επιδότησης στα 25 λεπτά το λίτρο (από 35 λεπτά πέρυσι) και αυστηροποίηση των κριτηρίων υπαγωγής στο καθεστώς επιδότησης. Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το ΔΝΤ για το ενδεχόμενο να βοηθήσει την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης. 

Ο κ. Ράις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα, της επιπλέον δημοσιονομικής πίεσης που δέχεται η Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο των επαφών του κουαρτέτου με την κυβέρνηση, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία ή εκτίμηση επ' αυτού.

Αθλητισμός: Βήμα πρόκρισης για την τελική φάση του Euro 2016 έκανε η Ουγγαρία καθώς στο πρώτο παιχνίδι των μπαράζ νίκησε με 1-0 μέσα στη Νορβηγία. Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Μάρτον Φούλοπ. Ο πρώην τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, πέθανε σε ηλικία 32 ετών, ενώ «πάλευε» με την επάρατη νόσο εδώ και 2,5 χρόνια.

Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας εν όψει του φιλικού αγώνα της Παρασκευής με το Λουξεμβούργο ολοκληρώθηκε με την απογευματινή προπόνηση της Τετάρτης. Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα αναχωρήσει το πρωί (10:30) της Πέμπτης για τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, αλλά ο Κώστας Φορτούνης δεν θα μπει στο αεροπλάνο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: