13 Νοεμβρίου, 2015

"ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ" Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Τις επιφυλάξεις του για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζει σε πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ, καθώς χαρακτηρίζει την διεθνή οικονομική ανάπτυξη ως "εύθραυστη", αυξάνοντας τις ανησυχίες των αγορών. Ύστερα από την τελευταία ανησυχητική δήλωση του ταμείου, η νέα έκθεση έρχεται να ταράξει τα νερά, με το ΔΝΤ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και μπορεί να εκτροχιαστεί. Σε ένα περιβάλλον όπου υποχωρούν οι τιμές εμπορευμάτων, μειώνονται οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές και ενισχύεται η μεταβλητότητα στις αγορές, αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες αγορές».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ταμείου, πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1% για το τρέχον έτος, ενώ πρόκειται να ανέβει στο 3,6% για το 2016. 

Η έκθεση του ΔΝΤ κλείνει υπογραμμίζοντας τις τρέχουσες απειλές για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες δεν είναι άλλες από: την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed, την πτώση στις τιμές εμπορευμάτων και την υποχώρηση της ανάπτυξης στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: