23 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Άγαρμπη και εντελώς λανθασμένη» χαρακτήρισε την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, είπε. Άφησε, ωστόσο, αιχμές και για την Κατερίνα Σαββαΐδου, δηλώνοντας ότι «την ανεξαρτησία μιας αρχής πρέπει να την υπερασπίζεσαι».

Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσει να τη στηρίζει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, διεμήνυσε από το Μέγαρο Μαξίμου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αυτή την ώρα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα. Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κέντρο της Καλαμάτας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός με χρήση πυροσωλήνα είχε τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο Gazarte στο Γκάζι, το οποίο είναι περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, απολαμβάνουν γαλλική μουσική ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Μία ακόμη ευκαιρία για να αυξήσουν τα προσόντα τους αποκτώντας δεύτερο πτυχίο θα έχουν εκατοντάδες φοιτητές, δίνοντας κατατακτήριες εξετάσεις μέσα στον Δεκέμβριο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις και δικαιολογητικά από 1 έως 15 Νοεμβρίου, ενώ θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσει η κάθε σχολή.

Κόσμος: Τουλάχιστον 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν λεωφορείο συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό έξω από το Μπορντώ, στη νότια Γαλλία. Το λεωφορείο μετέφερε ηλικιωμένους και μετά τη σύγκρουση, σε επικίνδυνη στροφή του δρόμου, τα δύο οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες. Οι ηλικιωμένοι είχαν ξεκινήσει το πρωί από κοντινή πόλη για εκδρομή.

Τρία άτομα τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στους χώρους πανεπιστημίου στο Νάσβιλ του Τένεσι, χωρίς η κατάστασή τους να είναι γνωστή. Οι τοπικές αρχές ακόμη δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες του τραυματισμού τους. Η σουηδική αστυνομία θεωρεί πως ο δράστης της επίθεσης με ξίφος στο σχολείο του Τρολχάταν είχε ρατσιστικό κίνητρο, και χειρίζεται την υπ[όθεση ως έκλημα μίσους. Κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό βασει των ευρημάτων στο σπίτι τού -νεκρού, πλέον- δράστη και του πώς επέλεξε τα θύματά του.

Στον Πέδρο Πάσους Κοέλιου επέλεξε τελικά ο πορτογάλος πρόεδρος να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -αναγκαστικά, μειοψηφίας- προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κομμάτων του αριστερού στρατοπέδου που από κοινού έχουν περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος έκρινε πως η πρόταση για αριστερό σχήμα δεν ήταν βιώσιμη λόγω των μεγάλων διαφορών των κομμάτων αλλά και θα μπορούσε να αμφισβητήσει την «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Η κίνηση στήνει το σκηνικό για παράταση της αβεβαιότητας.

Ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να συζητήσει το σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό ρύπων των ντιζελοκίνητων οχημάτων της εταιρείας Volkswagen με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Φόξ.

Οικονομία: Τα ανοιχτά μέτωπα θα επιχειρήσει να κλείσει σήμερα, Παρασκευή, η κυβέρνηση, κατά την τελευταία συνάντηση, που θα γίνει το μεσημέρι, μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των υπουργών Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτου και Ανάπτυξης Γ.Σταθάκη. Η σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκλειδώσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.

Καθυστερήσεις στο Taxisnet έχει προκαλέσει η αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες για να αντικατασταθεί η ηλεκτρονική της υπογραφή από τα εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εκτύπωσή τους δεν θα είναι διαθέσιμη μέσω του Taxisnet.

Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σταδιακά και όχι απότομα, απομάκρυνση προς το παρόν των σεναρίων για πώληση μονάδων και αναζήτηση του εναλλακτικού ισοδύναμου που θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι η κοινή συνισταμένη των συζητήσεων των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Αθλητισμός: Τρίτη ισοπαλία στα τρία παιχνίδια του Europa League για τον ΠΑΟΚ, που έμεινε στο 0-0 με την Κράσνονταρ στο γήπεδο της Τούμπας, για τον 3ο όμιλο της διοργάνωσης. Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, καθώς στο 87΄ αποβλήθηκε ο Τζεντρζέτζικ και στο 89΄ ο Ζαϊρο, αμφότεροι με 2η κίτρινη κάρτα.

«Άσφαιρη» ισοπαλία παραχώρησε ο ΠΑΟΚ στην Κράσνονταρ (ΠΑΟΚ - Κράσνονταρ 0-0) για την 3η αγωνιστική του 3ου ομίλου του Europa League. Ο «Δικέφαλος» δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα του και με την τρίτη ισοπαλία στον όμιλο ήδη έχει χάσει έδαφος στην υπόθεση πρόκριση.  Ο Αστέρας Τρίπολης που εξ αρχής είχε δύσκολη αποστολή στο πλαίσιο του 11ου ομίλου, γνώρισε την ήττα (ΑΠΟΕΛ - Αστέρας 2-1) στο «ΓΣΠ» της Κύπρου από τον ΑΠΟΕΛ και μάλιστα με ανατροπή, αφού η ομάδα της Τρίπολης είχε προηγηθεί. Η Ντόρτμουντ πέρασε εύκολα από την Καμπάλα. Μόνο νίκες για Νάπολι, Ραπίντ και Μπράγκα.

Την εκτός έδρας ήττα με 2-1 γνώρισε ο Αστέρας Τρίπολης στο ΓΣΠ από τον ΑΠΟΕΛ για την 3η αγωνιστική του Europa League. Οι παίκτες του Στάικου Βεργέτη αν και προηγήθηκαν με 1-0 στο 8’ με γκολ του Λιούι στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το σκορ. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Καβενάγκι με πέναλτι ισοφάρισε, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Καρλάο στο 59’.





Δεν υπάρχουν σχόλια: