15 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Μετά τη σύγκρουση για το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά, η απόφαση για αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις μητροπόλεις αναθέρμανε τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία. 

Η «ιερή» χαλάρωση των capital controls που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως φέρνει πιο κοντά την κυβέρνηση με την Εκκλησία, γεγονός που επισφραγίστηκε και με την τρίωρη συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου που έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για συνεργασία με την Τουρκία στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων αναμένεται να βρεθεί ο Αλ.Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό την Πέμπτη. 

Παρόλο που η Αθήνα απορρίπτει τις παραινέσεις, εντούτοις τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν επιμένουν ότι χρειάζονται κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου ενδέχεται να έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση. Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα, Πέμπτη, το πολυνομοσχέδιο που έγινε δεκτό από τις αρμόδιες επιτροπές. Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει την Παρασκευή. 

Υπέρ του πολυνομοσχεδίου τάχθηκαν την Τετάρτη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Μέσω Twitter ήρθε η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την «αποκαθήλωσή» της από την ιστοσελίδα της Βουλής. «Διαπιστευτήρια στη διαπλοκή: ηλεκτρονικό θάψιμο των πορισμάτων για το χρέος και τη Siemens, εντολή εξαφάνισής τους από το site της Βουλής» γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό.

«Θα εκπλαγείτε πόσο καθαρά είναι όλα αυτά όταν τελειώσουν και πως δεν έχουν καμία σχέση με τις τηλεδίκες που γίνονται», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχου όσον αφορά τα εμφανιζόμενα ως προβληματικά «πόθεν έσχες» δυο υπουργών της κυβέρνησης.

Κόσμος: «Αγιατολάχ, ιδού οι πύραυλοί σας»: Ένα φαινομενικά τεράστιο τούνελ κάπου στα έγκατα της ιρανικής γης, γεμάτο με πυραύλους και μέσα εκτόξευσης παρουσιάζεται (με την ανάλογη μουσική υπόκρουση) σε βίντεο που μεταδόθηκε στην ιρανική τηλεόραση. Στόχος της παρουσίασης είναι να τονώσει το φρόνημα και να απαντήσει σε επικρίσεις από το εσωτερικό πως η πρόσφατη συμφωνία με τους «Έξι» για το πυρηνικό πρόγραμμα μειώνει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τεχεράνης.

Ιταλική εφημερίδα δημοσιεύει ηχητικό απόσπασμα που υποστηρίζει ότι προέρχεται από τις συνομιλίες πάνω στο Norman Atlantic τις πρώτες δραματικές ώρες, και από το οποίο φαίνεται να προκύπτει ότι στο γκαράζ υπήρχε φορτηγό με αναμμένη μηχανή που έκαιγε ντίζελ. Η εφημερίδα, η Fatto Quotidiano, εγείρει το ερώτημα τήρησης των προβλέψεων ασφαλείας πάνω στο πλοίο και το κατά πόσον εκεί οφείλεται η τραγωδία με τους τουλάχιστον έντεκα νεκρούς.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, να λάβει ιατρική περίθαλψη εκτός της πρεσβείας του στο Λονδίνο όπου έχει καταφύγει τα τελευταία τρία χρόνια, όπως καταγγέλλει ο Ισημερινός. Ο 44χρονος Ασάνζ πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση «δεν εξασφάλισε τους όρους για να γίνει αυτό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνο.

Για τέταρτη συνεχή φορά, η προσφυγική κρίση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας άλλης μίας Συνόδου Κορυφής των «28» και το βάρος φαίνεται ότι πέφτει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τις δυνατότητες επαναπροώθησης και τη συνεργασία με την Τουρκία -η οποία ελπίζει σε «παραχωρήσεις». Η Σύνοδος θα εξετάσει επίσης τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις, κρίνοντας πλέον επείγουσα τη δημιουργία hot spot σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηριστικά καλέσει για «έργα μετά τα λόγια».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την άνοδο του αντισημιτισμού στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ κατήγγειλε τη θρησκευτική καταπίεση από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που έχει καταλάβει, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οικονομία: Σχέδιο διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έως 20.000 ευρώ για τους φορολογουμένους που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του, την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του λίτρου να κυμαίνεται από 85 έως και 88 λεπτά. Ωστόσο, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα γίνει με τη διαδικασία χορήγησής του, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει.

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέλει τώρα να φέρει στην ατζέντα η κυβέρνηση, τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Όπως είπε, στόχος είναι να μειωθεί αισθητά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη σταθερότητας και επισήμανε: «Τώρα έχουμε ένα τριετές πρόγραμμα και είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε».

Αθλητισμός: Αναμφίβολα ο Γιούργκεν Κλοπ μπήκε με το… καλημέρα στο κλίμα που επικρατεί χρόνια τώρα στη Λίβερπουλ. Σε αυτό τον βοηθούν και οι κακοτυχίες, μία ακόμη τέτοια ήρθε σήμερα με την είδηση πως ο Τζο Γκόμεζ τραυματίστηκε σοβαρά και θα μείνει εκτός γηπέδων από 6 έως 9 μήνες!

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Γιάννη Μανιάτη σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Ρώμη, προκειμένου να επανεξεταστεί από τον γιατρό που τον χειρούργησε στους χιαστούς και για να συζητήσουν τον ακριβή χρόνο επιστροφής του στην δράση. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το περιβάλλον του Ολυμπιακού, η επιστροφή του Μανιάτη στην αγωνιστική δράση δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

Αν και βρέθηκε να χάνει 1-0 από το 8ο λεπτό (Τσιάρας), ο Πανσερραϊκός επικράτησε 2-1 στις Σέρρες του Ολυμπιακού Βόλου, σε εξ αναβολής αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική της Football League, και πανηγύρισε την πρώτη νίκη του τη φετινή περίοδο. Στο άλλο ματς, η Παναχαϊκή επικράτησε εκτός έδρας του Πανελευσιανιακού με το εντυπωσιακό 3-0 πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της εφέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: