19 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Την εκτίμηση ότι ο διάλογος μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ δεν πρέπει να φοβίζει, καθώς και ότι το κόμμα δεν κινδυνεύει από διάσπαση εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος επιμένει ότι το ντιμπέιτ μεταξύ των «4» πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Στην τελική ευθεία κρίσιμων αποφάσεων για αλλαγές στη φορολογία που αποτελούν μέρος των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση και θα συμβάλλουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων εισέρχεται η κυβέρνηση. Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στο γραφείο του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει συνεργασία με υπουργούς για θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

«Η Επιτροπή Σοφών δεν μπορεί να κόψει συντάξεις» είπε το μέλος της, Δημήτρης Μπούρλος, μετά τις πληροφορίες για ύβρεις και απειλές που δέχονται κάποια μέλη της Επιτροπής Σοφών που κατάρτισαν το πόρισμα για το ασφαλιστικό. «Σε εμένα δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό αλλά μου μεταφέρθηκαν ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά. Δεν μπορώ να πω ότι μου μετεφέρθη πλειάδα περιστατικών. Και ως μεμονωμένα είναι απαράδεκτα» τόνισε.

Την αλυσίδα του human trafficking επιχειρεί να σπάσει η Τέχνη με ένα φεστιβάλ πολλαπλών δράσεων που διοργανώνεται 24-25 Οκτωβρίου στο Γκάζι. Θέατρο, χορός, μουσική, κινηματογράφος, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά, όλες οι μορφές τέχνης ενώνουν τις φωνές τους για να μιλήσουν για ένα έγκλημα αθέατο. «Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων δεν είναι κάτι που αφορά μόνο όσους έχουν να κάνουν με το νόμο και την εφαρμογή του. Μας αφορά όλους» λέει ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ.

Ως πιθανότερος νικητής για την προεδρία της ΝΔ προβάλλει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας Prorata. Ακολουθούν οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης.

Κόσμος: Στα τραύματά του υπέκυψε ένας πρόσφυγας στο Ισραήλ από την Ερυθραία που θεωρήθηκε, λανθασμένα, συνεργός στην επίθεση στον σταθμό λεωφορείων της Μπερσεβά. Τον μετανάστη πυροβόλησε φύλακας ενώ ορισμένες αναφορές θέλουν στη συνέχεια παριστάμενους να τον κλωτσούν ενώ βρισκόταν στο έδαφος. Παράλληλα, ο δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε ως ο 21χρονος Μοχανάντ αλ Όκμπι, από χωριό βεδουίνων.

Δεν επιτρέπει ακόμη η Σλοβενία ακόμη την είσοδο σε περίπου 2.000 που προέρχονται από την Κροατία και έφτασαν στα σύνορα,  μέχρι να προωθηθούν στις επόμενες χώρες οι προηγούμενες ομάδες. Η Λιουμπλιάνα επαναλαμβάνει πως οι δυνατότητές της φτάνουν στα όριά τους, ενώ την Κυριακή είχαν ήδη περάσει 2.100 άτομα.

Στρατός, αστυνομίας και εθελοντές βρίσκονται επί ποδός στο βορρά στις Φιλιππίνες για την διαχείριση της καταστροφικής κατάστασης που έχει φέρει ο τυφώνας Κόπου, με εκτεταμένες πλημμύρες και εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα σπίτια τους - σε κάποιες περιοχές, τα νερά έχουν αναγκάσει χωρικούς να καταφύγουν στις στέγες περιμένοντας διάσωση. Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Τους επτά τόνους ξεπερνούσε το φορτίο κάνναβης που κατέσχεσε η γαλλική αστυνομία μέσα στο Παρίσι, σε τρία φορτηγά που ήταν σταματημένα σε λεωφόρο. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία σύλληψη, όμως το εύρημα ήταν τέτοιο που ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος συνάντησε τους αστυνομικούς που έκαναν την κατάσχεση για να τους συγχαρεί προσωπικά.

Εικόνα πολύ μικρής προσέλευσης έδωσε η πρώτη ημέρα των αιγυπτιακών εκλογών για το νέο Κοινοβούλιο, στην πρώτη κάλπη μετά την άνοδο του Σίσι στην ηγεσία της χώρας. Η διαδικασία αναμένεται να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός Κοινοβουλίου που δεν θα αντιτίθεται στον πρόεδρο ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι βρίσκονται εκτός του εκλογικού σκηνικού.

Οικονομία:Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με μοχλό το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Την άποψη ότι το πόρισμα των Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό λειτουργεί συμβουλευτικά και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, το πρωί της Δευτέρας. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών. Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να έχουν αναρτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην προσωπική σελίδα του κάθε φορολογουμένου στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες για μία ακόμη φορά θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου.

Αθλητισμός: Ο Σταύρος Κοντονής δεν άφησε ασχολίαστη την μεγάλη κόντρα που έχει προκύψει ανάμεσα σε Βαγγέλη Μαρινάκη και Δημήτρη Μελισσανίδη, καλώντας τους να δείξουν αυτοσυγκράτηση «Είναι πολύ άδικο να χαλά η εικόνα από δηλώσεις που γίνονται στα καλά καθούμενα» είπε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός αθλητισμού εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία για τα νέα μέτρα, ενώ αποκάλυψε ότι μέχρι τα 15 του ήταν Παναθηναϊκός.

Η απογοητευτική πορεία της Μαρσέιγ στο championat, συνεχίσθηκε, καθώς στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην Λοριάν και παρέμεινε στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Εντυπωσιακό διπλό της Νις που επικράτησε με 4-1 στην έδρα της Ρεν, την προσπέρασε και ανέβηκε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας.

Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής στο Campionato ανάμεσα στην Ίντερ και στη Γιουβέντους. Η Νάπολι νίκησε δύσκολα με 2-1 την Φιορεντίνα και σταμάτησε την εντυπωσιακή πορεία των «βιόλα», βελτιώνοντας παράλληλα την θέση της στην βαθμολογία. Παράλληλα ο Παναγιώτης Ταχτσίδης λίγα λεπτά μετά την είσοδο του στο ματς, σκόραρε στο 90' και χάρισε τρεις πολύτιμους βαθμούς στην Τζένοα, που επικράτησε 3-2 της Κιέβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: