19 Οκτωβρίου, 2015

Ο Γ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η χρήση τροφίμων για τη δημιουργία προϊόντων που δεν τρώγονται, όπως π.χ. τα βιοκαύσιμα που φτιάχνονται από καρπούς που υπό κανονικές συνθήκες θα κατέληγαν στο τραπέζι μας. «Η επέκταση των βιοκαυσίμων μας ανησυχεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κριστίν Σάντελ, διευθύντρια εκστρατειών και πολιτικής της ActionAid.

«Έχουμε παρατηρήσει αύξηση κατά 50 τοις εκατό στη χρήση καρπών όπως η ζάχαρη, το καλαμπόκι και η σόγια για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αυτό στερεί τρόφιμα από τους ανθρώπους ενώ αυξάνει την τιμή των τροφίμων που απομένουν» επισημαίνει η Σαντέλ. Παράλληλα, σημειώνει ότι η ευρείας έκτασης επένδυση των ιδιωτικών εταιρειών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην αγορά περισσότερης γεωργικής γης σε φτωχές χώρες έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά στους τοπικούς καλλιεργητές με αποτέλεσμα να φεύγουν.

Αν και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί παρουσιάζονται ως λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας σίτισης, ο Σκοτ Άικς, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Κολλέγιο William & Mary, εστιάζει στην ανάγκη εύρεσης απλών τρόπων διανομής και αποθήκευσης τροφίμων: «Πολλά τρόφιμα σαπίζουν επειδή οι φτωχές χώρες δεν διαθέτουν καλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ενώ το χαμηλό επίπεδο υποδομών δεν επιτρέπει την διανομή τροφίμων στους φτωχούς σε απομακρυσμένες περιοχές».

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι για να αποφευχθούν ελλείψεις τροφίμων μέχρι το 2050, η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να παράγει τουλάχιστον 50 τοις εκατό περισσότερα τρόφιμα απ’ ό,τι παράγει τη σήμερον ημέρα. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν υπάρχει λύση σε παγκόσμιο επίπεδο ως προς το πώς πραγματικά θα πρέπει να τερματιστούν οι ελλείψεις, κι αυτό ίσως γεννήσει μεγαλύτερες καταστροφές σύμφωνα με την Χάλει. «Το πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων είναι σοβαρότατο. Νομίζω ότι οι επόμενοι παγκόσμιοι πόλεμοι θα μπορούσαν να αφορούν πόρους όπως η τροφή και το νερό». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: