19 Οκτωβρίου, 2015

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…

 

Δεδομένο αποτελεί η εμπλοκή του Κινεζικού στρατού στη Συρία, γεγονός που επρόκειτο να αλλάξει όλο το γεωπολιτικό καθεστώς της Μέσης Ανατολής. Η ουσία είναι ότι πραγματικά οι ισλαμιστές μαχητές του ISIS είχαν βρεθεί αρχικά ανάμεσα σε «δύο πυρά», την ρωσική πολεμική αεροπορία που τους βομβαρδίζει ανηλεώς από την μία πλευρά, και τους Ιρανούς επίλεκτους φρουρούς από την άλλη.

Τώρα όμως προστέθηκαν και οι επίλεκτοι Κινέζοι κομάντος οι οποίοι πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι. Πρόκειται για τους περίφημους κομάντος της δύναμης «Snow Leopard» οι οποίοι έχουν υλοποιήσει αποστολές εναντίον των Ταλιμπάν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα, η διεθνής αντίδραση στα γεγονότα στη Συρία κατέληξαν σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας άλλος μεγάλος και ισχυρός γεωπολιτικός παράγοντας που μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την επίλυση αυτής της σύγκρουσης είναι σίγουρα η Κίνα.

Κινέζοι στρατιωτικοί αναλυτές ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επισημαίνουν επίσης ότι η τρομοκρατία έχει καταστεί μείζον εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κίνας και αποτελεί τρομερή απειλή για την κινεζική εθνική ασφάλεια. Όλα αυτά όμως έχουν συνάρτηση με τα εμπορικά συμφέροντα του Πεκίνου.

Από το 2012, το Πεκίνο κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, και από κοινού με την Μόσχα μπλόκαρε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία επέτρεπαν στην Δύση να επέμβει στρατιωτικά στην χώρα αυτήν.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά την άφιξη του αμερικανικού στόλου στην περιοχή, και την παρουσία ενός πάνοπλου αμερικανικού αεροπλανοφόρου κοντά στη συριακή ακτή, πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ρωσίας έκαναν την εμφάνιση τους. Επιπλέον, το 2014, το Πεκίνο είχε δηλώσει ετοιμότητα σε τυχόν αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις του ISIS στο Ιράκ.

Όλα αυτά δείχνουν την επιθυμία των Κινέζων να σταματήσουν τις δραστηριότητες των ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή, αλλά και κάτι άλλο . Ο λόγος έχει να κάνει με την πρόληψη της εξάπλωσης του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Κεντρική Ασία και στην κινεζική αυτόνομη περιφέρεια επαρχία Xinjiang από τους Ουιγούρους.

Οι πληροφορίες των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρουν ότι μεταξύ των ακραίων ισλαμιστών μαχητών στην Συρία, υπάρχουν και μουσουλμάνοι Ουιγούροι Τούρκοι η συμμετοχή των οποίων ανησυχεί το Πεκίνο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: