20 Οκτωβρίου, 2015

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ...

 

Οι θεσμοί απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για προστασία της μικρομεσαίας τάξης από τις επερχόμενες κατασχέσεις. Οι δανειστές πιέζουν για δραστικές αλλαγές, με την υιοθέτηση πολύ χαμηλών ορίων εισοδήματος και αξίας του ακινήτου, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα να προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία μόνο για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ή κοντά σε αυτά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και για δανειολήπτες με μεσαία εισοδήματα, όπως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι είχαν πάρει δάνειο και ακίνητο με βάση τα παλιά εισοδήματά τους, αλλά σήμερα δεν μπορούν να το πληρώσουν, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος να ορθοποδήσουν.

Οι δανειστές, όμως, έχουν την άποψη ότι οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να χάσουν το σπίτι τους και να μετακομίσουν σε άλλο, χαμηλότερης αξίας, σε φθηνότερη περιοχή και στο πλαίσιο αυτό πιέζουν για ρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ευρύτατα λαϊκά στρώματα, κατά κανόνα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά.

Σχολιάζοντας σήμερα το ζήτημα των πλειστηριασμών η Ολγα Γεροβασίλη τόνισε πως δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, εκτός αν πρόκειται για κατοικίες αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την πρώτη κατοικία χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων «δεν θα την αγγίξει η κυβέρνηση».

Νομικοί και οικονομικοί παράγοντες που παρακολουθούν το θέμα τόνιζαν ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνουν η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, καθώς είναι αμφίβολο αν η κοινωνία συνεχίσει να δέχεται παθητικά τα μέτρα στην περίπτωση που απειληθεί και το τελευταίο οχυρό, δηλαδή η κατοικία, στην οποία συμπυκνώνονται οι αποταμιεύσεις, οι προσδοκίες αλλά και το αίσθημα ασφάλειας του μέσου Έλληνα.

Ενδεικτικό των άγριων διαθέσεων των δανειστών είναι ότι για τον νόμο Κατσέλη ξεκινούν τη συζήτηση ζητώντας να χαμηλώσει το όριο της αξίας του ακινήτου που προστατεύεται περίπου στα 70.000-80.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο.

Απαιτούν δηλαδή να κατέβει το όριο σχεδόν στο 1/3, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να το διατηρήσει ή έστω να δεχτεί μεν μια μικρή μείωση, αλλά το βασικό όριο για τον άγαμο να μην υποχωρήσει κάτω από τα 200.000 ευρώ. Αντίστοιχα θα αναπροσαρμοστούν τα όρια και για τις άλλες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως το όριο για το έγγαμο ζευγάρι που σήμερα είναι 375.000 ευρώ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: