20 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Μέχρι τις 10-15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. «Ξέρουμε ότι πολλά μέτρα είναι άδικα, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Ωστόσο, προχωρούμε σε μία τακτική υποχώρηση, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα» επισήμανε.

Την εκτίμηση ότι το μέτρο του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι αποτελεσματικό και χτυπά τα λαϊκά στρώματα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Ρήγας. Μίλησε για λάθος μέτρο και τόνισε ότι δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης, είναι μια πίεση» και γι' αυτό το μέτρο είναι «παγωμένο» και αναζητούνται ισοδύναμα.

Αυτοπροσώπως εμφανίστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, η γενική γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Έχει κληθεί από τους εισαγγελείς να δώσει εξηγήσεις, ως ύποπτη, για την τέλεση του κακουργήματος της απιστίας στην υπηρεσία. Η δικογραφία αφορά απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο ύψους 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθή σε εταιρία.

Στη λύση του κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ελλείψει ισοδύναμων μέτρων. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να επιβληθεί 23% μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια να επιβαρυνθούν με ένα συντελεστή της τάξης του 13%, ενώ να απαλλαγούν νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. Πώς αυτοεγκλωβίστηκε η κυβέρνηση στο λαβύρινθο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά με αφορμή την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί μέσω του περιβάλλοντός της τον Αντώνη Σαμαρά ότι υπονόμευσε την υποψηφιότητά της, με τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να απαντούν καυστικά πως «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».

Κόσμος: Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι πολύωρες συναντήσεις στα Σκόπια του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για υπέρβαση της πολιτικής κρίσης. «Φεύγω απογοητευμένος, αλλά μένω αισιόδοξος» είπε ο Χαν.

Την ανάγκη «ολιστικής προσέγγισης», όπως αυτή που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών, επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία στην υπουργική διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη ριζοσπαστικοποίηση που έγινε στις Βρυξέλλες. Ομάδες όπως η τζιχαντιστική ISIS εμφανίζονται όλο και ικανότερες στη διάδοση της προπαγάνδας τους και στην στρατολόγηση, σημείωσε.

Τροπολογία που θα επιτρέπει στον σλοβενικό στρατό να συνδράμει την αστυνομία στη διαχείριση των συνόρων αναμένεται να εγκρίνει το Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ το ρεύμα προσφύγων έχει εκτραπεί προς τη Σλοβενία μετά το κλείσιμο των συνόρων Ουγγαρίας-Κροατίας. Την προηγούμενη ημέρα, στη Σλοβενία είχαν περάσει περίπου 8.000 άτομα, εκ των οποίων μόνο 2.000 προωθήθηκαν προς στην Αυστρία.

Αφγανικό άρμα μάχης που μετέφερε αμερικανούς στρατιώτες έριξε την πύλη του νοσοκομείου στο Αφγανιστάν που είχε βομβαρδιστεί στις αρχές του μήνα και μπήκε στο χώρο, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το περιστατικό συνέβη αρκετές ημέρες μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που το διαχειρίζονταν, καταγγέλλουν πως στην «έφοδο» μπορεί να καταστράφηκαν στοιχεία.

Η Δρέσδη βρέθηκε επί ποδός το βράδυ της Δευτέρας, με χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ αλλά και χιλιάδες να διαδηλώνουν εναντίον του ξενοφοβικού κινήματος Pegida, που κλείνει έναν χρόνο και προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει το κλίμα με φόντο το προσφυγικό. Αισθητή η πόλωση, ένταση που οδήγησε και στο σοβαρό τραυματισμό ενός διαδηλωτή και ανησυχητικά σημάδια ριζοσπαστικοποίησης. Εμπρηστικές ομιλίες, με πάτο την επίσημανση «δυστυχώς, έχουν κλείσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Οικονομία: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό και ο δεύτερος γύρος προαπαιτούμενων βρίσκονται στο τραπέζι της κοινής σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που είναι σε εξέλιξη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κάτω από 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τραπεζική πηγή στο Reuters την Τρίτη. Η ΕΚΤ, που ενημέρωσε το βράδυ της Δευτέρας τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών για τα αρχικά αποτελέσματα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού AQR, δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία.

Με περιορισμένες διακυμάνσεις, εν μέσω υποτονικών συναλλαγών, κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώθηκε στις 685,37 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,04%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 1,97 εκατ. ευρώ. Μικτή η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αθλητισμός: Εγιναν γνωστοί οι 23 υποψήφιοι παίκτες για την «χρυσή μπάλα». Από το 2010, το βραβείο, που ξεκίνησε το γαλλικό αθλητικό περιοδικό «France Football», ανήκει στη FIFA. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι ένα συμβούλιο στη Ζυρίχη ορίζει 50 με 60 ονόματα ως υποψήφια και στην συνέχεια η λίστα αυτή υποβάλλεται στην Επιτροπή Ποδοσφαίρου (με Πελέ, Μπεκενμπάουερ, Γουεά, Μπιλάρδο, Αλμπερτίνι, Τσιλαβέρτ, Φλορεντίνο Πέρες), με την υποχρέωση της επιλογής των 23 φιναλίστ, με τη συνεργασία του γαλλικού περιοδικού.

Ο Τζιμπρίλ Σισέ ανακοίνωσε την οριστική απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο σε αφιέρωμα που του έκανε η γαλλική τηλεόραση. Ο Γάλλος άσος που έχει φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ιδιαίτερα συγκινημένος είπε «αυτό είναι το τέλος». Κουβέντες που ουσιαστικά αποτελούν την αρχή του τέλους για τον Τραϊανό Δέλλα, είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε συνάντησή του με τους οργανωμένους της ΑΕΚ. 

Δύο 24ωρα μετά το 4-0 από τον Ολυμπιακό, ο «Τίγρης» συναντήθηκε με εκπροσώπους της Original, εξέφρασε την πικρία του για τη βαριά ήττα, αλλά παράλληλα σχολίασε τις επιλογές του προπονητή της «Ενωσης».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: