16 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την ανάγκη διαφύλαξης της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος με αφορμή το χάος που επικράτησε την Πέμπτη με την επίθεση βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο ΚΚΕ. «Η χώρα μοιάζει παγιδευμένη σε μια στενωπό και πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία τη δημοκρατική λειτουργία, όχι μόνο ως αυταξία αλλά και γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από αυτή τη στενωπό» τόνισε.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η Δημοτική Αστυνομία κάνει πάλι την εμφάνισή της στους δρόμους της Αθήνας. Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, που είναι η ημέρα της επίσημης επαναδραστηριοποίησής τους, οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν θα κόβουν κλήσεις, αλλά θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό. Από το πρωί ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας, Αντώνης Καφετζόπουλος, μαζί με ομάδα δημοτικών αστυνομικών διανέμουν ενημερωτικό υλικό στο Σύνταγμα.

Με την ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Οι υψηλοί τόνοι που συνόδευσαν τις συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών προϊδεάζουν για το κλίμα στη σημερινή διαδικασία. Συγκεντρώσεις κατά των μέτρων από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ.

Σχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ 23% μόνο στα ιδιωτικά σχολεία και όχι στα φροντιστήρια και στα νηπιαγωγεία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση αναζητά λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει στα παρά πέντε, καθώς σήμερα, Παρασκευή, λήγει η παράταση που είχε δοθεί από τις 8 Σεπτεμβρίου και προέβλεπε αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι τις 16 Οκτωβρίου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Δέκα εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο για την έλλειψη διαχείρισης αστικών λυμάτων στην ανατολική Αττική και χρηματική ποινή 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά είχε διαπιστωθεί από το Δικαστήριο η παράβαση το 2007, αφού 23 οικισμοί δεν διέθεταν ακόμα συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Κόσμος: Δύο ακόμη πιθανούς υπόπτους για συμμετοχή στην έκρηξη του αεροπλάνου στο Λόκερμπι της Σκωτίας, η οποία πριν από 27 χρόνια στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους, υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει σκωτζέζοι και αμερικανοί ερευνητές. Πρόκειται για δύο Λίβυους, οι οποίοι βρίσκονται αμφότεροι σε φυλακές της χώρας.

Νεαροί Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε εβραϊκό προσκύνημα στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ παλαιστινιακές ομάδες καλούν σε «ημέρα εξέγερσης» και η ένταση στο Παλαιστινιακό έχει φτάσει στο κόκκινο με δρακόντεια μέτρα στην Ιερουσαλήμ. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπρηστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, χωρίς ψήφισμά του να βρίσκεται στο τραπέζι.

Ένας άνδρας που ταξίδευε με μια μεγάλη ομάδα προσφύγων από το Αφγανιστάν πυροβολήθηκε από συνοριακούς φρουρούς κοντά στην πόλη Σρέδετς στη νοτιοανατολική Βουλγαρία αργά τη νύχτα της Πέμπτης και υπέκυψε στα τραύματά του καθ' οδόν προς το νοσοκομείο. Με κίνητρο την διαδικασία προς είσοδο τούρκων υπηκόοων χωρίς βίζα στην ΕΕ, οικονομική στήριξη και «ξεπάγωμα» της προενταξιακής διαδικασίας, οι «28» επιδιώκουν συνεργασία με την Τουρκία για περιορισμό των προσφυγικών ροών με ενισχυμένη φύλαξη συνόρων και αποτελεσματικές διαδικασίες επαναπροώθησης. 

Τι προβλέπει η απόφαση της Συνόδου για τη συνοριακή φύλαξη στις θαλάσσιες περιοχές.Εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν με τις τουρκικές αρχές. Μετά το τέλος της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», συγχαίροντας την Επιτροπή για τη συμφωνία με την Τουρκία. Δεν κατάφερε η Γερμανία να θεσμοθετηθεί ως στόχος η εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης.

Οικονομία: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους οι οποίοι συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για την καταβολή έως και 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες.

Την ερχόμενη εβδομάδα, και σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για τις σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Γ.Κατρούγκαλος. Η συζήτηση θα γίνει επί τη βάση των προτάσεων της Επιτροπής Σοφών, προκειμένου οι αλλαγές να εφαρμοστούν από το νέο έτος.

Σε διάψευση του ενδεχόμενου εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή των συντάξεων, προέβη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής Σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Αθλητισμός: Οι δύο Λατινοαμερικανοί, Μπαρόχα και Βάργκας, επέστρεψαν εγκαίρως κι έτσι ο Τραϊανός Δέλλας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς τη συγκρότηση της αποστολής για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (Σάββατο, 20:30) στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η ένταση μεταξύ του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Δήμαρχου Νέας Φιλαδέλφειας, Αρη Βασιλόπουλου, έσβησε γρήγορα και η (Πέμπτη, 15/10) επίσκεψη των εκπροσώπων της ΑΕΚ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύλησε ικανοποιητικά. 

Μάλιστα κάποια στιγμή τα λεγόμενα του Δημάρχου έφεραν την «έκρηξη» του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στο ξεκίνημα της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο Αρης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε σε εναλλακτικούς χώρους στους οποίους θα μπορούσε να κατασκευαστεί η «Αγιά Σοφιά». Η αντίδραση του Δημ. Μελισσανίδη ήταν... ακαριαία με την απάντηση: «Στη Ρενό να χτίσεις το Δημαρχείο σου»...

Οι εθνικές ομοσπονδίες της UEFA «στηρίζουν πλήρως» τον Μισέλ Πλατινί, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Αυστριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Λέον Βίντνερ, μετά τη συνεδρίαση και των 54 ομοσπονδιών-μελών της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: