06 Σεπτεμβρίου, 2015

ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η FED!

 

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης, με φόντο τις ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, όμως δεσμεύθηκαν να συντονίσουν τη συναλλαγματική και τη νομισματική τους πολιτική.

Οι υπεύθυνοι για την οικονομική και νομισματική πολιτική των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη παραδέχονται στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου της Άγκυρας ότι "η παγκόσμια ανάπτυξη δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες τους". "Δεσμευθήκαμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα ώστε η οικονομική ανάκαμψη να παραμείνει στον σωστό δρόμο", αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο εκφράζουν την πεποίθηση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Χρησιμοποιώντας πολύ προσεκτικό λεξιλόγιο, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 δεσμεύονται επίσης να απόσχουν από οποιαδήποτε "ανταγωνιστική υποτίμηση" και να αντισταθούν σε κάθε μορφή πραστατευτισμού. Η δέσμευση αυτή παραπέμπει στην υποτίμηση, εδώ και έναν μήνα, του κινεζικού γιουάν, που αιφινιδίασε τις αγορές. Οι ΗΠΑ, οι οποίες επέμειναν για τη εμφάνιση του όρου "ανταγωνιστική υποτίμηση" στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος, δέχθηκαν επίσης την επίκριση της G20 με καλυμμένη φρασεολογία.

Ετσι, οι χώρες της G20 δεσμεύονται να υπολογίζουν και να ενημερώνουν λεπτομερώς για τις ενέργειές τους, ιδιαίτερα για τις σημαντικές αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής ή άλλες, για τον περιορισμό του κινδύνου "μετάδοσης". Το μήνυμα φαίνεται ότι απευθύνεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την οποία παρακολουθούν με ανησυχία οι αγορές και οι αναδυόμενες οικονομίες για το χρονικό σημείο της απόφασης για την πρώτη εδώ και χρόνια αύξηση των επιτοκίων της.

Ορισμένοι προβλέπουν μία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση στις 17 Σεπτεμβρίου, όμως όσο το αργότερο θα ήταν τόσο το καλύτερο για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες φοβούνται φυγή κεφαλαίων προς μεγαλύτερες κερδοφορίες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: