06 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Περισσότεροι από 100 σύροι πρόσφυγες, εκ των οποίων 54 γυναίκες και παιδιά, διασώθηκαν στα ανοιχτά της Κύπρου. Το πλοίο, ένα μικρό αλιευτικό με 114 πρόσφυγες συνολικά, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το Σάββατο το βράδυ. Η επιχείρηση διάσωσης από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής με τη μεταφορά όλων των προσφύγων στο λιμάνι της Λάρνακας.

Μικρότερη διαφορά, αρκετά χαμηλότερη του στατιστικού λάθους, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα δημοσκόπηση εν όψει της 20ης Σεπτεμβρίου, εντείνοντας την εικόνα πως η χώρα οδεύει σε κάλπες-θρίλερ. Στη δημοσκόπηση, για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει 26,5% έναντι 25,9% για τη Νέα Δημοκρατία σε σκηνικό εννιακομματικής Βουλής.

Κάλεσμα προς τον Αλέξη Τσίπρα να προσγειωθεί και να συμβάλει στην αναγκαία πολιτική συνεννόηση όλων των δυνάμεων μετά τις εκλογές απευθύνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Όποιος αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της χώρας, ας έλθει να συζητήσουμε, λέει απαντώντας και στο νεύμα συνεργασίας του κ. Τσίπρα, ωστόσο προσθέτει: «Ας μην ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ πρόθυμο εταίρο γιατί θα διαψευσθούν. Πάθαμε και μάθαμε! Δεν θα γίνουμε ουρά ή άλλοθι για κανέναν».

«Εγκλωβισμένο» στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού σε ένα νησί όπου πλέον ζει σε δρόμους, πάρκα, καταυλισμούς και σημεία εισόδου άγνωστος αριθμός προσφύγων που κάποιοι ανεβάζουν στους 20.000, δεν υπάρχουν άτομα που να έχουν καταγραφεί ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση εισιτηρίων, στην επιβίβαση τους στο πλοίο και στη συνέχεια την αναχώρηση τους από τη Λέσβο. Συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων για μια θέση στο πλοίο.

Μικρή περαιτέρω άνοδο στα ανατολικά και νότια, όπου η μεγίστη θα φτάσει τους 37 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς, θα σημειώσει η θερμοκρασία την Κυριακή. Από τη Δευτέρα, όμως, ο υδράργυρος θα παρουσιάσει αισθητή πτώση.

Κόσμος: Η κυβέρνηση της Βρετανίας προτίθεται να υποδεχθεί 15.000 σύρους πρόσφυγες, ενώ ελπίζει να εξασφαλίσει την έγκριση των κοινοβουλευτικών για να συμμετάσχει στα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του «σατανικού» καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, προκειμένου να αντιμετωπίσει σε βάθος την προσφυγική κρίση, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους την Κυριακή οι Times του Λονδίνου.

Υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ τάσσεται η πλειονότητα των Βρετανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση εν μέσω της προσφυγικής κρίσης. Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, δείχνει ότι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, εξαιρουμένων των αναποφάσιστων, το 51% των ερωτηθέντων επιθυμούν το Brexit σε αντίθεση με ένα 49% που θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην Ένωση.

Η υποδοχή των, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, αιτούντων άσυλο αναμένεται να στοιχίσει στη Γερμανία περίπου 10 δισ. ευρώ φέτος, ποσό τετραπλάσιο από το περσινό, με βάση υπολογισμούς που δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Eως και 800.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναμένεται να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία εντός του 2015, από 203.000 την περασμένη χρονιά.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ο αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι για να του εκφράσει την ανησυχία της Ουάσινγκτον για στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας στη Συρία. «Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ξεκάθαρα ότι εάν οι σχετικές πληροφορίες είναι ακριβείς, οι ενέργειες αυτές είναι πιθανόν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύρραξης»  αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ιταλία δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για την Ευρώπη» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι στο οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι στη λίμνη Κόμο αναφερόμενος στην οικονομική κρίση. «Είμαστε σαν έναν ποδηλάτη που είχε μείνει πίσω, με σημαντική καθυστέρηση, αλλά κατάφερε να ξαναφτάσει τους υπόλοιπους αθλητές» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Οικονομία: Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, επί επτά μήνες τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρακολουθούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα και αναζητούσαν λύσεις για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών. Την αγωνιώδη αυτή προσπάθεια περιγράφουν στο Βήμα της Κυριακής η γενική διευθύντρια Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού και ο διευθυντής Προϋπολογισμού.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων δίνει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ για τη συμφωνία με τους δανειστές τονίζει ότι «οφείλουμε να την τηρήσουμε». Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Χουλιαράκης είπε ακόμα ότι μελετώνται μέτρα, ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι μη έχοντες.

Κατά 44% εκτιμάται ότι ενισχύθηκε η χρήση πλαστικού χρήματος τους τελευταίους μήνες στο λιανεμπόριο, αύξηση που συνδέεται ευθέως με τη συγκυρία των capital controls, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, εγκαινιάζοντας στο πλαίσιο της 80ής ΔΕΘ την καμπάνια ενημέρωσης «FEEL SAFE @ e-commerce», που υλοποιεί η ΕΣΕΕ από κοινού με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αθλητισμός: Η Βραζιλία επικράτησε 1-0 της Κόστα Ρίκα, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε στην πόλη Χάρισον των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων για την έναρξη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Χουλκ πέτυχε στο 10ο λεπτό το μοναδικό γκολ της «σελεσάο», η οποία θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ, καθώς την Τρίτη αντιμετωπίζει στο Φόξσμπορο την ομάδα των ΗΠΑ.

Η Ρωσία επικράτησε με 1-0 της Σουηδίας και την πλησίασε στην 2η θέση της βαθμολογίας στον 7ο όμιλο, στο πιο σημαντικόματς των προκριματικών του Euro 2016. Για τον ίδιο όμιλο η Αυστρία επικράτησε 1-0 της Μολδαβίας και παρέμεινε στην κορυφή, ενώ το Μαυροβούνιο νίκησε 2-0 το Λιχτενστάιν. 

Στον 5ο όμιλο, η Αγγλία έκανε περίπατο με 6-0 στο Σαν Μαρίνο, ενώ η Ελβετία νίκησε δύσκολα 3-2 τη Σλοβενία και η Εσθνονία 1-0 τη Λιθουανία. Τέλος, στον 3ο όμιλο, η Ουκρανία επιβλήθηκε με 3-1 της Λευκορωσίας, η Ισπανία με 2-0 της Σλοβακίας και το Λουξεμβούργο 1-0 της ΠΓΔΜ.

Η συμμετοχή του Μίκαελ Εσιέν (για ένα ημίχρονο) ήταν το γεγονός που «χρωμάτισε» τον φιλικό αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πανελευσινιακό, που διεξήχθη στο Κορωπί και βρήκε νικητές τους «πράσινους» με 2-0. Ο Γκανέζος άσος χρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού, μαζί με τον Ράσμους Τελάντερ που επίσης δεν έχει χρόνο συμμετοχής ως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: