16 Ιουλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 73 φαρμακευτικών σκευασμάτων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στιγμές αναμονής μέχρι να αρχίσει η συνεδρίαση στην Ολομέλεια, αβεβαιότητας για την έκβαση της ψηφοφορίας, αλλά και έντασης στη διάρκεια της συζήτησης κατέγραψε ο φακός των φωτογράφων που παρέμειναν επί ώρες την Τετάρτη στη Βουλή.

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 26 από τις 39 προσαγωγές ατόμων που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης από την Αστυνομία, για τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Πυρά κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι η ίδια η Βουλή την έχει ξεγράψει. «Δεν μπορεί να μείνει ούτε μια ημέρα πλέον πρόεδρος» είπε χαρακτηριστικά. Τα βέλη της έστρεψε και κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «μοιραίο για τη χώρα» και κατηγορώντας τον ότι έχει πολιτικό δόλο.

Εμφανώς ικανοποιημένος από την «ουσιαστική επίσκεψη» που είχε στα Τίρανα, όπου αναδείχθηκε η κοινή βούληση από τις δύο χώρες για «εποικοδομητικές λύσεις με αμοιβαίο σεβασμό» σε όλα τα θέματα «μακριά από εθνικιστικές ρητορικές» αναχωρεί για το Σαράγεβο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τελευταίο σταθμό των δύο περιοδειών του στα Δυτικά Βαλκάνια που περιελάμβανε συνολικά έξι χώρες.

Κόσμος: Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Χ.Ο. Μπους, 91 ετών, πατέρας του πρώην προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους και του υποψήφιου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζεμπ Μπους, νοσηλεύεται με κάταγμα αυχενικού σπονδύλου. Ο Τζ.Μπους τραυματίστηκε όταν έπεσε στο σπίτι του στο Κένεμπανκπορτ του Μέιν.

Τη συμφωνία της Συνόδου με την Ελλάδα φέρνει στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Ελσίνκι. Η Μεγάλη Επιτροπή της φινλανδικής Βουλής καλείται να δώσει την έγκρισή της. To Ελσίνκι είχε κρατήσει πολύ σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, καθώς το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό είχε επιβάλει πολύ στενά περιθώρια στην γραμμή που θα κρατούσε η χώρα.

Την δύσκολη πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αθήνα διαβάζει ο διεθνής Τύπος στην ψηφοφορία στη Βουλή, την οποία παρακολούθησε στενά: Τα προαπαιτούμενα πέρασαν μόνο με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, τονίζουν τα ΜΜΕ παρακάμπτοντας την ισχυρή αριθμητική πλειοψηφία, το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ξεκάθαρα ενώ τα επεισόδια μπαίνουν σε πρώτο πλάνο για να συμπληρώσουν το σκηνικό.

Τις πρώτες προβλέψεις για άρση κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, μαζί με τον μηχανισμό άμεσης επαναφοράς τους αν χρειαστεί, περιέχει το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ιστορική συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στο προσχέδιο, ο μηχανισμός «φρένο» προβλέπεται για τουλάχιστον δέκα χρόνια - η επιδίωξη φαίνεται ότι είναι για συνολικά 15 χρόνια.

Το NATO και σύμμαχοι του προγραμματίζουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις σε μία δεκαετία, αναπτύσσοντας 36.000 στρατιωτικούς σε όλη τη Μεσόγειο για κάποια από τα πιο σκληρά γυμνάσιά του επί ενός σύνθετου «θεωρητικού σεναρίου απειλής», βάσει του οποίου τζιχαντιστές επιτίθενται από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Οικονομία: Να παραμείνει κλειστή η οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων σήμερα Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015 αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ΧΑΑ δεν θα λειτουργήσει ούτε αύριο Παρασκευή, ενώ αμφίβολη κρίνεται η λειτουργία του και την προσεχή Δευτέρα.

Πλήθος ανατιμήσεων στο σύνολο της αγοράς, αλλά και αύξηση της ακρίβειας στις νησιωτικές περιοχές αναμένει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ότι θα επιφέρουν άμεσα οι αλλαγές στον ΦΠΑ.   Πλήρη νομική κάλυψη έδωσε η Βουλή στον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με αναδρομική διάταξη που τακτοποιεί το θέμα της παράνομης πρόσληψης δικηγόρου στην ΕΛΣΤΑΤ το 2013, για το οποίο ο Ανδρέας Γεωργίου είχε ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Αθλητισμός: Με μοναδικό σκοπό την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ19 η Εθνική νέων, ρίχνεται απόψε στη «μάχη» του ημιτελικού (19:00 Eurosport) απέναντι στη Ρωσία στο κατάμεστο «AEL FC Arena». Οι νέοι με μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα και αφού... δέχθηκε το δώρο της Ουκρανίας, πλέον απέχει ένα εμπόδιο, αυτό της Ρωσίας από τον μεγάλο τελικό.Το πρώτο βήμα για την πρόκριση θέλει κάνει απόψε (21:00 Novasports 2) ο ΠΑΟΚ, που μπαίνει στη μάχη των ευρωπαϊκών κυπέλλων και συγκεκριμένα στο πρώτο ματς για τον Β' προκριματικό γύρο του Europa League, στην Κροατία κόντρα στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ. 

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 1-0 από την Ντούκλα Πράγας σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας στην Αυστρία. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Γιούρεντιτς στο 87'. Το επόμενο φιλικό για τους «ερυθρόλευκους» είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο απέναντι στην τουρκική Ριζεσπόρ.  Η ομάδα του Μάρκο Σίλβα, o οποίος πραγματοποίησε ανεπίσημο ντεμπούτο στην «ερυθρόλευκη» τεχνική ηγεσία, ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά στο τέλος έμεινε από δυνάμεις με αποτέλεσμα οι Τσέχοι να πάρουν την νίκη.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: