16 Ιουλίου, 2015

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΡΟΪΚΑ

 
To πόρισμα της Τρόικα: Πρόσθετα μέτρα ή μεγαλύτερο δάνειο!

Στο τρισέλιδο πόρισμά της για το ελληνικό πρόγραμμα ένα μεγάλο δίλημμα θέτει η Τρόικα: Θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινωθεί σημαντικά και έτσι τα μέτρα 2,5% του ΑΕΠ δεν φτάνουν για τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πρέπει, αναφέρει: είτε να απαιτηθεί μεγαλύτερο πακέτο λιτότητας, είτε μία πιο απλόχερη χρηματοδοτική στήριξη/παρεμβάσεις.Οι θεσμοί στο τρισέλιδο πόρισμά τους με ημερομηνία 10/7 αποτιμούν την πρόταση Τσκαλώτου ως επαρκή βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο νέο δάνειο από τον ESM. Το συγκεκριμένο πόρισμα κατατέθηκε στις κρίσιμες Συνόδους του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Πλέον, το έγγραφο, μαζί με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής αλλά και με τις ανάλογες αποτιμήσεις εκ μέρους της Κομισιόν και του ΔΝΤ (σ.σ. που επίσης θέτει το δίλημμα για περισσότερα μέτρα ή για χρηματοδοτικές παρεμβάσεις) έχουν πάρει τον δρόμο προς τα κοινοβούλια κρατών – μελών με στόχο την έγκριση της έναρξης της διαδικασίας σύναψης του 3ου δανείου αλλά και της προχρηματοδότησης με 7 δισ. ευρώ.

Για τους ίδιους λόγους άλλωστε σήμερα συνεδριάζει και το Eurogroup, ενώ οι “θεσμοί” ετοιμάζουν και οι ίδιοι τις “βαλίτσες” τους για να έλθουν στην Αθήνα ξεκινώντας τις διά ζώσης διαπραγματεύσεις πιθανότατα από την προσεχή Δευτέρα όπως έγραφε χθες το Capital.gr.

Το πόρισμα της Τρόικα:“Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων τα επόμενα χρόνια (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018), ή οι στόχοι θα πρέπει να προσαρμοστούν με χρηματοδοτικές επιπτώσεις ..” αναφέρουν κατά γράμμα οι θεσμοί στο τρισέλιδο πόρισμά τους, με τίτλο “αρχικός έλεγχος από τα όργανα των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις των ελληνικών αρχών”.

Επισημαίνεται στο έγγραφο ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν και να διατηρήσουν το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Μάλιστα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα με δημοσιονομική απόδοση 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.

Ωστόσο, με δεδομένη τη σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, τα μέτρα αυτά πλέον “είναι ανεπαρκή για την επίτευξη των προηγουμένως συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων”. Κάνουν σαφές ότι ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτήσει όχι μόνο τη συμφωνία για τις άμεσες δράσεις αλλά και τα μέτρα για το επόμενο έτος, με τη μορφή διαρθρωτικών οροσήμων και ποσοτικών στόχων.

Γίνεται επίσης μεγάλη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των αγορών που πρέπει όπως αναφέρεται να εξειδικευθούν με την συνδρομή του ΟΟΣΑ και με τα θεσμικά όργανα με χρήση τεχνικής βοήθειας. Ειδική αναφορά γίνεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπου η κατάσταση “έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων που οδήγησαν στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου”.

Γίνεται λόγος για “συντονισμένες λύσεις” για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Ειδική μνεία γίνεται και για τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2012 για τις συντάξεις που “θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ετήσιες δαπάνες συντάξεων πολύ σημαντικά”.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: