05 Ιουνίου, 2015

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

 

Για ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση κάνουν λόγο πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το βράδυ της Τετάρτης. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν οι ίδιες πηγές ότι οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν ανταποκρίνονται στις αλλαγές που είχαν γίνει αποδεκτές από το Brussels Group.

Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από την πλευρά των θεσμών «δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα πίσω, ανεξάρτητα αν στους τέσσερις αυτούς μήνες οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει».

«Αυτή τους η στάση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συμβάλει στην εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας» αναφέρουν οι κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν αναφορά και στην έλλειψη του αναφοράς για το χρέος στις προτάσεις των δανειστών. «Η κυβέρνηση, μάλιστα, συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά και παραθέτουν τα τέσσερα σημεία που είχε αναπτύξει ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο του Economist για συμφωνία:

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

-Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

-Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος

-Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Συνεχίζοντας, αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και άμεση εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2015. Ζητούν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι πηγές του Μαξίμου τονίζουν ότι έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη, καθώς μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους.

2015
2016
2017
2018
Μνημόνιο 
3%
4,5%
4,5%
4,2%
Δανειστές
1%
2%
3%
3,5%
Κυβέρνηση
0,6%
1,5%
2,5%
3,5%
Παραθέτοντας έναν πίνακα όπου γίνεται σύγκριση του προηγούμενου μνημονίου, της πρότασης των δανειστών και αυτής της κυβέρνησης, οι κύκλοι του Μαξίμου εκτιμούν ότι συνολικά στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ [ακόμα και δεν υπολογίσουμε την ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό]. 

Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ. 3.6 δις, 1.1 δις αντίστοιχα, συμπληρώνουν. 

Για τον ΦΠΑ τονίζουν πως οι δανειστές ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο) και παραθέτουν τον σχετικό πίνακα.
Συντελεστής ΦΠΑ
Δανειστές
Κυβέρνηση
6%
      -
Φάρμακα, Βιβλία, Θέατρα
11%
Φάρμακα, Τρόφιμα
Σίτιση, Εφημερίδες, Ενέργεια, Περιοδικά, Ξενοδοχεία, Φρέσκα τρόφιμα, Νερό
23%
Ενέργεια, Σίτιση
Ειδική κατηγορία τροφίμων, αλλαντικά
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η κυβέρνηση ζητεί την εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων , ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ως προς το ασφαλιστικό, σύμφωνα με την κυβέρνηση οι δανειστές ζητούν:

-Σύνταξη στα 67. Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016. 

-Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ζητά:

-Καμιά περικοπή σε συντάξεις.

-Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

-Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

-Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ως προς τα φάρμακα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως οι δανειστές ζητούν την αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη, την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6,5% που είναι σήμερα.

Ως προς το ασφαλιστικό, οι δανειστές ζητούν σύμφωνα με τους κύκλους από το Μέγαρο Μαξίμου:

-Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

-Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

-Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.

-Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.

Σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης, η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος είναι να πληρώσουν επιτέλους τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:

1)12.000 – 20.000 ευρώ-0,7%
2)20.001 – 30.000 ευρώ-1,4%
3)30.001 – 50.000 ευρώ-2,0% [από 1,4%]
4)50.001 – 100.000 ευρώ-4,0% [από 2,1%]
5)100.001 – 500.000 ευρώ-6,0% [από 2,8%]
6)Πάνω από 500.000 ευρώ-8,0% [νέα κλίμακα]

Ως προς τα φορολογικά, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι θεσμοί:

-Ζητούν έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα [όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ] για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.

-Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών

-Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνου ευκολότερες.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προτείνει:
-Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων
-Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
-Φόρος πολυτελείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].
-Τηλεοπτικές άδειες.
-Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.
-Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.
-Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.
-Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.
-Συνεργασία με αρχές χωρών όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια [ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία].

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως ασκούνται πιέσεις από τους δανειστές για μειώσεις μισθών στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: