05 Ιουνίου, 2015

ΤΟ ΔΝΤ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΑΡΙΣΜΑ» ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ

 

Φωτιά στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών βάζει το κείμενο με τις προτάσεις των δανειστών, με το οποίο στην πραγματικότητα απαιτούν μέχρι την 1η Ιουλίου η Αθήνα να έχει ψηφίσει στη Βουλή όλα τα μνημονιακά μέτρα που δεν υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς κορυφαίοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι δανειστές έχουν παρεκκλίνει, όχι μόνο από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και από όσα έχουν συμφωνηθεί σε κορυφαίο επίπεδο το τελευταίο διάστημα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν τις προτάσεις που παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στον Έλληνα Πρωθυπουργό ως «απαράδεκτες», τονίζοντας ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε ως «βάση συζήτησης για μια συμφωνία».

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να έχει ένα ακόμα γύρο επαφών με τους εταίρους-δανειστές σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, στο πλαίσιο όμως των ελληνικών προτάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα ότι «ορισμένα από τα σημεία που περιλαμβάνει το κείμενο των δανειστών δεν είχαν μπει ούτε στο τραπέζι του Brussels Group», γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτή την «αντεπίθεση» από την πλευρά των θεσμών.

Παρόλα αυτά αξιωματούχοι της ευρωζώνης αμέσως μετά το χθεσινό EuroWokging Group δήλωσαν στο Reuters ότι Αθήνα και δανειστές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τον ΦΠΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι βασικό εμπόδιο παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να μην χαθούν τα 7,2 δισ. που έχει λαμβάνειν η ελληνική κυβέρνηση.   

Το «πακετάρισμα» της δόσης: Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση να μην πληρώσει σήμερα τη πρώτη από τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Αν και τα 300εκατ ευρώ εδώ και ημέρες βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, ενώ πληροφορίες σήμερα ήθελαν την κυβέρνηση να έχει συγκεντρώσει ήδη και τα 340εκατ ευρώ για την πληρωμή της 12ης Ιουνίου, την τελευταία στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο άλλαξε την απόφαση του ζητώντας το «πακετάρισμα» των τεσσάρων δόσεων σε μία και την πληρωμή τους στο τέλος Ιουνίου.

Πρακτικά το αίτημα της κυβέρνησης δεν σημαίνει κάτι ούτε αποτελεί πιστωτικό γεγονός, καθώς δεν πρόκειται για αθέτηση πληρωμής, αλλά για «διοικητική διευκόλυνση» την οποία προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου. Ωστόσο, η ξαφνική αλλαγή στάση από το Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στα μέλη του Ταμείου και κυρίως στην Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της σκληρής στάσης που συνεχίζουν να κρατούν οι δανειστές, με την Αθήνα να θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν έχει σκοπό να υπαναχωρήσει κι άλλο από τις θέσεις της. Την ίδια στιγμή αρμόδιοι παράγοντες εξηγούσαν στην HuffPost ότι αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από την πλευρά των εταίρων τα ταμειακά διαθέσιμα δεν αρκούν για να πληρωθούν και οι δόσεις προς το Ταμείο και μισθοί και συντάξεις.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση προτίμησε να διατηρήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και να περιμένει τη συμφωνία και την εκταμίευση των δόσεων από τους δανειστές για να αποπληρώσει και το Ταμείο.

 Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας καθώς τεχνικά οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν έως και την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε εάν υπάρξει συμφωνία, την ερχόμενη εβδομάδα να γίνει ένα έκτακτο Eurogoup ή αλλιώς το θέμα να συζητηθεί στο προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Πάντως κυβερνητική πηγή μιλώντας στην HuffPost Greece διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Τσίπρα να έχει προγραμματίσει ένα ακόμα ραντεβού με τον κ. Γιούνκερ τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν οι τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους ηγέτες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: