15 Ιουνίου, 2015

Η ΕΙΣΠΗΔΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 

Ως μέγας Κανονολόγος ο κ. Σεραφείμ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται η εισπήδηση και ανάμειξη του οιουδήποτε Αρχιεπισκόπου επισκόπου (Μητροπολίτου η Πατριάρχου) σε οποιαδήποτε άλλη κατά τόπους Εκκλησία έξω από τα όρια της δικής του διοικητικής δικαιοδοσίας είναι πρόδηλο εκ πολλών ιερών κανόνων και ιδιαίτερα εκ του β' κανόνος της Β΄Οικουμενικής Συνόδου ο οποίος επιτάσσει, οι επίσκοποι «ταις υπερορίαις εκκλησίαις μη επιέναι, μηδέ συγχέειν τας εκκλησίας».

Προβληματισμό  προκαλεί  το Ανακοινωθέν που απέστειλε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ Αριθ. Πρωτ. 663/11η Ιουνίου 2015  το οποίον ούτε λίγο, ούτε πολύ δυναμιτίζει τις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως όπου ανήκει Εκκλησιαστικά και Διοικητικά το Άγιον Όρος, οι κινήσεις αυτές ανατρέπουν την εκκλησιαστική τάξη. 

«Το ανακοινωθέν αυτό δείχνει ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν του ο κ. Σεραφείμ τα περί εκκλησιαστικών ορίων. Μας εκπλήσσει, δε, αρνητικά, καθώς φαίνεται να  συντάσσεται με έναν,  ανορθόδοξο τρόπο κατά της Νομίμου Εκκλησιαστικής Διοικητικής Αρχής του Αγίου Όρους.   

Ο κ. Σεραφείμ οφείλει να επιδείξει σύνεση μέσα από τα κατά καιρούς κείμενά του και να θυμάται ότι είναι Αρχιερεύς της Ελλαδικής Εκκλησίας και όχι Τζιχαντιστής σε κάποια άλλη χώρα. Τα κείμενά του αποπνέουν μίσος και όχι αγάπη για τον άνθρωπο ιδίως δε το κείμενο προς τους Αγιορείτες Πατέρες για τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε  εδώ και θα καταλάβετε. 

Δε χειρίστηκε δυστυχώς ο κ. Σεραφείμ ως έπρεπε το ζήτημα της επισκέψεως του Δημάρχου Θεσσαλονίκης στο Άγιον Όρος που ως μη όφειλε ανεμείχθη σε έδαφος του Φαναρίου, όπως είναι το Άγιο Όρος και ειδικότερα η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, φτάνοντας  μάλιστα στα απαράδεκτα γραφόμενά του για Ιεράρχη προς τους Αγιορείτες Πατέρες. 

Ο Καταστατικός Χάρτης Αγίου Όρους θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Σεραφείμ πως  ρητώς αναφέρει  ότι οι Μονές του Άγίου Όρους ως Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Θα πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στον κ. Σεραφείμ να πάψει να είναι τόσο προκλητικός και να αφήσει κατά μέρος τις δαιμονικές αστάθειές του.

 

Επίσκοπε π. Σεραφείμ γράφει κάποιος Καθηγητής - Θεολόγος: Η φαντασία ότι κάποιος έγινε «στρατηγός» δεν του εξασφαλίζει κύρος και εκτίμηση όταν δεν μπορεί να κυβερνήσει τον εαυτό του και τα νεύρα του. Πορεύεται στη ζωή του μέχρι τέλος ως κακομαθημένος πλούσιος νεανίας με τραγική μεγαλομανία και αμετροέπεια μόλις νιώσει «στρατηγός» και λοιδορεί προσβλητικά τους πάντες με αγένεια, απρέπεια, νοσηρή υψηγορία εκφραζόμενη με εξεζητημένο λεξιλόγιο, ενώ είναι γνωστή η τεθλασμένη γραμμή πλεύσεως.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: