15 Ιουνίου, 2015

ΤΑ ΣΕΠΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ του Β΄

 
«Πας γαρ Αρχιερεύς εις το προσφέρειν δώρα τε και θυσίας καθίσταται». 
(Εφεσ. 8,3) και «Έχοντες παρρησίαν εις την Είσοδον των Αγίων» (Εβρ. 10-19).

Σήμερα 15η Ιουνίου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει και τιμά τον Όσιο Ιερώνυμον, του οποίου το όνομα φέρει ο Αρχιεπίσκοπός μας ο οποίος σήμερα άγει τα σεπτά Ονομαστήριά του. Με την ευκαιρία αυτή εόρτια υποβάλλουμε σεβάσματα και αγάπη προς το σεπτό πρόσωπό του. 

Να σημειώσουμε εορτίως ότι η ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου είναι υπόθεση κυρίως του ευσεβή λαού του Θεού περισσότερον και λιγότερον του ιδίου του εορτάζοντος Αρχιεπισκόπου. 

Διότι ο Αρχιεπίσκοπος και κάθε Επίσκοπος, ως το κατεξοχήν κορυφαίο πρόσωπο της Τοπικής Εκκλησίας και ως κύριος εκφραστής αυτής, καθ’ όσον βρίσκεται «εις Τύπον και τόπον Χριστού» κατά τον Άγιον Ιγνάτιον τον Θεοφόρον, η ονομαστική του εορτή δεν αφορά πρωτίστως εκείνον τον ίδιον, δεν έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, αφορά την ίδια την Τοπική Εκκλησία της οποίας, φύση και θέση η εορτή του Αρχιεπισκόπου της, είναι «πρώτη και κυρία εορτή Αυτής».

Η Εκκλησία της Ελλάδος λοιπόν εορτάζει και τιμά σήμερα τον Προκαθήμενό της, όσο και αν ο ίδιος δεν συντρέχει τον κατά κόσμο εορτασμόν για λόγους που εξ’ αντικειμένου επιβάλλονται από την υπαρκτή σκληρή οικονομική κρίση που πλήττει τον τόπο.  

Όμως αυτό δεν εμποδίζει να εκφράσουμε τις ευχές μας σήμερα στον Μακαριώτατο, στον άνθρωπο που προσεύχεται για το πρόσωπο, την ύπαρξη και την ζωή μας και προπάντων για τη λήξη της δυναστείας της οικονομικής κρίσης, την ελαχιστοποίηση της ανεργίας και την παραπέρα ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου και της πατρίδας μας γενικότερα.

Τιμούμε και καμαρώνουμε το ταπεινό και λαμπρό πρόσωπό του, το Εκκλησιαστικό του έργο, το προσωπικό του ήθος την γλυκύτατη μορφή και τη συμπαθή ματιά του  και κυριολεκτικά ξαφνιαζόμαστε από τον τρόπο που έχει πάντοτε να προσεγγίζει πρόσωπα και καταστάσεις με περίσσια αλήθεια και δυναμική παρρησία.

Τα εόρτια ονομαστήριά του, αγγίζουν όλους μας και προπαντός την αμεσότητα αυτή την αποζητούν, οι οικογένειες, οι ομάδες εργασίας, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και πολύς κόσμος ο οποίος γνωρίζει και καταλαβαίνει τι εστί Εκκλησιαστικός Ηγέτης.

Εόρτια και καρδιακά ευχόμεθα στον Μακαριώτατο, να έχει υγεία και δύναμη για πολλούς χρόνους να σύρει με γοργούς ρυθμούς αυτό το χορό της προσωπικής Του επικοινωνίας με όλους τους ανθρώπους όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Όπου είναι μαζί με τους Ιερείς στο Ναό, με τους Δασκάλους, Καθηγητές και Μαθητές στο Σχολείο τους, στους κρατούμενους στη φυλακή τους, στους πάσχοντες στο κρεββάτι του πόνου τους, στους εργαζόμενους στο χώρο της εργασίας τους, στους ανέργους δίπλα τους, όπως  επίσης έχει βρεθεί σε ανύποπτο χρόνο ακόμα και σε στέκια απελπισίας των νέων.

Δια αυτά και άλλα πολλά το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου εμπνέει, ο λόγος του ξεκουράζει και η παρουσία του είναι πηγή ελπίδας, αισιοδοξίας και ζωής. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε κατεξοχήν ανάγκη όλοι μας τους δίσεκτους αυτούς χρόνους της ένδειας, της ανεργίας, της νεοπτωχείας και της πείνας.

Εμείς σήμερα Υϊικώς  από το Ιστολόγιό μας ευχόμεθα στην Αυτού Θειοτάτην Μακαριότητα έπί τοίς σεπτοίς Ονομαστηρίοις, συγχαρητηρίους Προσρήσεις έκ βάθους καρδίας και Κύριος τών Δυνάμεων νά ενισχυή καί να άξιώση τήν Μακαριότητά του όπως διέλθη έτη πολλά έν πλήρη ύγείαν άκλόνητον και μακροημέρευσιν έπ’ αγαθώ καί πρός δόξαν καί κλέος τής Αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας τής Ελλάδος.

Μετά Βαθυτάτου Σεβασμού
Π.ΒΟΙΩΤΟΣ



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: