02 Μαΐου, 2014

2/5/2014 - Η MALAYSIA ΒΑΖΕΙ «ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑΙΑ ΠΤΗΣΗ: ΔΙΩΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ


Τίτλους τέλους στην έρευνα για το μοιραίο Boeing βάζει και επισήμως η Malaysia Airlines, καθώς, έπειτα από την ανακοίνωση ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες από αέρος, η εταιρεία ειδοποίησε τους συγγενείς των αγνοουμένων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει διάφορα «φάουλ» καθώς αναφέρει ότι οι συγγενείς των θυμάτων καλούνται να φύγουν από τα γραφεία τους και να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις των ερευνών «από την άνεση του σπιτιού τους». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ως εταιρεία βρέθηκε από την αρχή στο πλευρό των συγγενών και έκανε ότι μπορούσε, στο πλαίσιο της «μεγαλύτερης έρευνας στην ιστορία».

Μετά και την σημερινή ανακοίνωση, η εταιρία αποφάσισε να «διώξει» τους άτυχους συγγενείς από τα κέντρα υποστήριξης την 7η Μαΐου. Ωστόσο, νέα υποστηρικτικά κέντρα θα εγκατασταθούν στην Κουάλα Λουμπούρ και το Πεκίνο, από όπου οι συγγενείς θα ενημερώνονται μέσω τηλεφωνημάτων και συναντήσεων.

Οι εναέριες έρευνες έχουν ανασταλεί και πλέον θα διεξάγονται μόνο υποθαλάσσιες, καθώς είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να εντοπιστούν συντρίμμια τους αεροσκάφος στον βυθό του ωκεανού.




Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ


«Το περσινό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών ακινήτων, τα οποία έχουν κατασχεθεί από οφειλέτες που χρωστούν στο Δημόσιο, πλασάρεται σήμερα ως απαίτηση της τρόικας! Ο τρόπος για να βγουν πιο γρήγορα -και αποτελεσματικά- στο σφυρί ακίνητα των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο είναι να εκπλειστηριαστούν για ψίχουλα!»

Τα «ψίχουλα» που ανέφερε η εφημερίδα μας περιγράφονται αναλυτικά στην τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου.

Εκεί καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση «έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να εκποιούνται τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου με ελάχιστη τιμή το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας ή ακόμη και χαμηλότερα, ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογουμένου».

Πού θα καταλήξουν τόσο πολλά ακίνητα και ποιοι είναι οι μεγαλοκαρχαρίες που θα τα αγοράζουν κοψοχρονιά; Η απάντηση είναι απλή: Η παγκόσμια πρακτική από ανάλογες περιπτώσεις δείχνει προς την κατεύθυνση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία θα προβούν σε τιτλοποιήσεις των περιουσιών των Ελλήνων, τζογάροντας κατά το δοκούν με τα λάφυρα του ακήρυκτου οικονομικού πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία αριθμούν τους (περίπου) 2.500.000! Ολοι αυτοί οι συμπολίτες μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν μια ολόκληρη ζωή για να αποκτήσουν ή να συντηρήσουν μια οικία, θα χρησιμοποιηθούν σαν «καύσιμη ύλη», κανονικό προσάναμμα, για να θεριέψουν οι φλόγες των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που κατατρώγουν τον πλανήτη.

Μέρα με τη μέρα και απόφαση με την απόφαση όλα συντείνουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα: Οι στόχοι των εχθρών της πατρίδας και του λαού ευοδώνονται και τα εθνικά και τα ατομικά «ασημικά» εκποιούνται αντί πινακίου φακής. Τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται «εθνοφελείς»...


ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ


Σύμφωνα με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ρωσία έχει τοποθετήσει σε πρώτη προτεραιότητα την κατάκτηση της Σελήνης, με τη δημιουργία μίας μόνιμης σεληνιακής βάσης. Τη σχετική αναφορά, σύμφωνα με το Voice of Russia,  έκανε ο ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, Dmitry Rogozin, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta.

Ο ρωσικός σχεδιασμός για την «κατάκτηση» της Σελήνης προβλέπει τρία βήματα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το πρώτο βήμα θα είναι το 2016 και θα αφορά την εκτόξευση και προσσελήνωση επανδρωμένου σκάφους στον νότιο πόλο της Σελήνης. Θα ακολουθήσει μία ακόμα αποστολή το 2018, κατά την οποία θα τεθεί ένα διαστημικό όχημα σε σεληνιακή τροχιά, ώστε να ελεγχθεί η επιφάνεια του δορυφόρου της Γης. Στο τρίτο βήμα, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2019, προβλέπεται η επανδρωμένη αποστολή και προσσελήνωση ενός σκάφους που θα ξεκινήσει τις έρευνες για την ανεύρεση παγωμένου νερού.

Παράλληλα, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος, ευρύτερα γνωστή ως Roscosmos, γνωστοποίησε την έναρξη ενός προγράμματος που θα αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή διαστημικών σκαφών, κατάλληλων για αποστολές στη Σελήνη. Επίσης, από το πρόγραμμα θα προκύψουν και νέοι πύραυλοι-φορείς, με ικανότητα μεταφοράς φορτίου 80 τόνων, που θα μπορούν να μεταφέρουν τα νέα σκάφη.

Έτος ορόσημο για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα φέρεται να είναι το 2040, έτος στο οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία σεληνιακής βάσης, από την οποία θα εκπορεύονται αποστολές μακράς διάρκειας. «Αυτή η διαδικασία έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος», δήλωσε ο Rogozin, για να συμπληρώσει «πηγαίνουμε στη Σελήνη για να μείνουμε για πάντα».

Σύμφωνα με τον Rogozin, η Σελήνη αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πηγή απόκτησης νερού, ορυκτών και άλλων «εφοδίων» για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Παράλληλα, θεωρεί ότι αποτελεί και μια ιδανική πλατφόρμα για δοκιμές νέων διαστημικών τεχνολογιών. Επίσης, ο ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της Ρωσίας να αναζητήσει φυσικούς πόρους, στο σύνολο του ηλιακού μας συστήματος. «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να ονειρευτούμε, να ανεβάσουμε τις προσδοκίες όσο υψηλότερα γίνεται για τη μελλοντική μας εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η NASA πραγματοποίησε την τελευταία της επανδρωμένη πτήση στο φεγγάρι το 1972. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει προς το παρόν την «επαφή» με αστεροειδείς, ενώ ήδη σχεδιάζεται μία επανδρωμένη αποστολή με προορισμό τον Άρη. Η αποστολή στον Άρη έχει προκαλέσει και μία διαρκή πολιτική συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διάθεση υπέρογκων κονδυλίων για μια τέτοια φιλόδοξη ενέργεια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την πρόθεσή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό ανακοίνωσε μέσω του Βήμα 99,5 η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή. Όπως είπε, το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, επιβραβεύει τους παρανομούντες με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή των παραλιών. Εταιρεία παράνομης εμφιάλωσης, αποθήκευσης και διακίνησης φιαλών υγραερίου εντοπίστηκε από την ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην περιοχή του Ρέντη, υπόθεση για την οποία συνελήφθησαν πέντε πρόσωπα, που θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πειραιά.

Ένα μωρό από τη Ρόδο και ένας 62χρονος από την Κω με σοβαρά προβλήματα υγείας μεταφέρθηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνολικά, με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα σε ένα 24ωρο, μεταφέρθηκαν 4 ασθενείς από την περιφέρεια στην Αθήνα. Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή καθώς ξεκινά στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, στις διατάξεις του οποίου αντιδρούν. Οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και το Σάββατο θα προχωρήσουν σε δωρεάν διανομή τροφίμων στον Περισσό, στην οδό Σαλαμίνος.

Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις μετά τις εκλογές προβλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση εξαπατά τον λαό για ψηφοθηρικούς λόγους και πως «θα πάρει πίσω στο ακέραιο» τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος.

Κόσμος: Σε περίπου 170 επιβάτες βρίσκεται η προσωρινή εκτίμηση για τους τραυματίες σε σύγκρουση δύο συρμών του μετρό στη Νότιο Κορέα. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι τραυματισμοί είναι ελαφροί. Επίθεση με αυγό από έναν διαδηλωτή δέχτηκε στο Νότιγχαμ της Αγγλίας ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού, συντηρητικού κόμματος της Βρετανικής Ανεξαρτησίας (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, σε ένα ακόμη επεισόδιο που μαρτυρά ότι οι ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη φορά διεξάγονται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Μέσα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποίησαν φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ εναντίον επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης, καταρρίπτοντας στρατιωτικά ελικόπτερα. Ένας πιλότος νεκρός, πυροβολισμοί γύρω από την πόλη ενώ οι φιλορώσοι έχουν στήσει οδοφράγματα. «Στενεύει ο κλοιός» γύρω από το Σλαβιάνσκ, λέει το υπουργείο Εσωτερικών του Κιέβου, ανακοινώντας την έναρξη της «ενεργού φάσης» της επιχείρησης εναντίον των ενόπλων.

Η σύγκρουση με τη Ρωσία που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στις εφ' όλης της ύλης συζήτηση που θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, μαζί με τα θέματα της ευρωπαϊκής κρίσης αλλά και το «αγκάθι» των παρακολουθήσεων της NSA. Με καθόλου κολακευτικά λόγια υποδέχτηκε ο ρεπουμπλικανός Μακ Κέιν την καγκελάριο, κατηγορώντας την πως υποκύπτει στην πίεση των βιομηχάνων και δεν «χτυπάει το χέρι στο τραπέζι» με τη Ρωσία. Σε συγκρούσεις με την αστυνομία, αν και μικρότερης έντασης σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, κατέληξαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Αμβούργο και στο Βερολίνο. Επεισόδια σε μικρότερες πόλεις κατά τη «συνάντηση» διαδηλωτών με μικρές ομάδες ακροδεξιών, ειρηνικές οι εκδηλώσεις στην υπόλοιπη χώρα.

Οικονομία: Στα 1,2 δισ. λίρες ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Royal Bank of Scotland στο πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι κερδών 393 εκατ. λιρών στην αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν στις 200 εκατ. λίρες τα καθαρά κέρδη της RBS.

Οριακά ξεπερνούν τις 200.000 οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Taxis. Στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καταδεικνύουν ότι 40 μέρες περίπου μετά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί μόλις 202.198 δηλώσεις και έχουν εκκαθαριστεί μέχρι οι 200.122 δηλώσεις.

Αθλητισμός: Για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Μπενφίκα θα είναι παρούσα στον τελικό του Europa League. Η ομάδα της Λισαβόνας, μετά το νικηφόρο 2-1 επί της Γιουβέντους στο «Ντα Λους», κατάφερε στη ρεβάνς να μην χάσει στο Τορίνο (0-0) και έτσι θα έχει την ευκαιρία στο ίδιο γήπεδο στις 14 Μαΐου απέναντι στη Σεβίλη να πάρει αυτό που η τύχη της... στέρησε πέρυσι στο «Αμστερνταμ Αρένα» όταν ηττήθηκε στο τέλος από την Τσέλσι. Η Σεβίλη από την πλευρά της, αν και βρέθηκε να χάνει 3-0 στο «Μεστάγια» (είχε νικήσει 2-0 στο πρώτο ματς), κατάφερε να πετύχει το γκολ πρόκρισης (3-1) στο 94'... δαγκώνοντας τις «νυχτερίδες» με τη λήξη του αγώνα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Daily Mail», η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει καταλήξει οριστικά στον Λουίς Φαν Χάαλ και την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την πρόσληψή του. Η βρερτανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Ολλανδός θα είναι ο επόμενος τεχνικός της Γιουνάιτεντ και ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι οριστική με την ανακοίνωση να ακολουθεί μετά το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν (εντός έδρας με τη Χαλ στις 6/5). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Φαν Χάαλ στο «Ολντ Τράφορντ» θα συνοδεύσει ο Πάτρικ Κλάιφερτ ως βοηθός του.

Ένα… αινιγματικό «τιτίβισμα» του Σωτήρη Νίνη φούντωσε τα σενάρια της αποχώρησης του διεθνή μέσου από τον ΠΑΟΚ. Ο Νίνης που αγωνίζεται ως δανεικός από την Πάρμα με οψιόν αγοράς από τον «Δικέφαλο», είχε παραγκωνιστεί από τον πρώην προπονητή του, Χουμπ Στέφενς, ενώ ούτε επί ημερών Γιώργου Γεωργιάδη, βρήκε θέση στην 11άδα του ΠΑΟΚ. Λίγο πριν ολοκληρωθεί λοιπόν ο δανεισμός του, ανέφερε στο tweeter: «Καλό μήνα!!! Κάθε τέλος μια καινούργια αρχή..!!»

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΜΑΪΟΥ)

1919: Αρχή της Μικρασιατικής Καταστροφής.

1949: Ο Arthur Miller τιμάται με το βραβείο Pulitzer για το θεατρικό του έργο «Ο θάνατος του εμποράκου».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1519: Leonardo da Vinci, Ιταλός ζωγράφος και επιστήμονας που αποτελούσε την προσωποποίηση του αναγεννησιακού ανθρώπου.

1972: Edgar Hoover, o μακροβιότερος διευθυντής του FBI.



Η ΑΘΕΑΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Μεσούσης της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσεως στην Ευρώπη, ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε μείζονα περιοδεία στην Άπω Ανατολή. Στις 23 Απριλίου πήγε στην Ιαπωνία, στις 25 στην Νότιο Κορέα, στις 26 επισκέπτεται την Μαλαισία, στις 28 τις Φιλιππίνες, με τις οποίες θα ανακοινώσει επισήμως την σύναψη αμυντικής συμμαχίας, ενώ απέφυγε να επισκεφθεί την Κίνα. Οι επισκέψεις στις συγκεκριμένες χώρες διαμορφώνουν το επιδιωκόμενο γεωγραφικό εύρος της αμερικανικής σφαίρας επιρροής στον Ειρηνικό, ενώ η μη επίσκεψη (στην Κίνα) καθιστά σαφές ποιό είναι το αντίπαλον δέος, έναντι του οποίου ορθούται η διαμορφούμενη συμμαχία.

Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ με προέλευση όχι WASP (White-Anglosaxon-Ρrotestant). Η αφρικανική του καταγωγή και τα παιδικά του χρόνια στην Χαβάη συγκροτούν οντολογία εντελώς διαφορετική από αυτήν του μέσου πολιτικού της Ουάσινγκτων. Το γεωπολιτικό κέντρο βάρους της σκέψης του είναι ο Ειρηνικός και όχι ο Ατλαντικός. Η Ευρώπη δεν αποτελεί γι αυτόν την μακρυνή πατρίδα των προγόνων του, που μετανάστευσαν στην Γη της Επαγγελίας πριν εκατό ή διακόσια χρόνια, κομίζοντας την επιθετική και φιλοπόλεμη πολιτική φιλοσοφία των Ευρωπαίων. Δεν ασπάζεται δε την εύκολη, «καουμπόϋκη» προσφυγή στα όπλα του Μακέην, των Μπους, του Κλίντον,του Τζόνσον, του Κέννεντυ κλπ.

Γι  αυτούς τους λόγους εκκένωσε το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ήρθε σε συνεννόηση με το Ιράν και απέφυγε τεχνηέντως την εμπλοκή του στην Συρία, παρά την πίεση που του άσκησε ο πιστότερος σύμμαχος των ΗΠΑ, δηλαδή το Ισραήλ. Η «Ασιατική Στροφή», όπως κωδικοποιήθηκε η αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τον Ομπάμα, εδράζεται τόσο στο (απολύτως υπαρκτό) γεγονός της ανάδυσης της Κίνας ως ανταγωνιστή των ΗΠΑ, όσο και στην ίδια την πολιτική προσωπικότητα του Ομπάμα.

Αλλά την στροφή αυτήν, αντιπολιτεύονται ισχυρές δυνάμεις. Πρώτον, η ίδια η πραγματικότητα: δηλαδή η φιλοδοξία της Ρωσσίας να εξελιχθεί από Μεγάλη Δύναμη σε Παγκόσμια Υπερδύναμη δημιουργεί πρόκληση γιά τις ΗΠΑ τουλάχιστον ίσης βαρύτητας με την Κίνα. Αλλά ποιός έδωσε το πρόσχημα και το άλλοθι στην Ρωσσία, γιά να κάνει επίδειξη ισχύος μεγατόνων; Όποιος και να εξήψε τα πνεύματα στην Ουκρανία (η Γερμανία πρώτη και καλύτερη), τώρα οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Δεν μπορούν να αγνοήσουν το χάος στην Ανατολική Ευρώπη.

Δεύτερον, οι ευρωκεντρικές, προκύπτουσες ιδεολογικά από τον Ψυχρό Πόλεμο δυνάμεις στο εσωτερικό του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Πχ. ο Μπρεζίνσκυ, ο γεωπολιτικός γκουρού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, πιστός στην γεωπολιτική σκέψη του McInter, θεωρεί μοχλό της παγκόσμιας κυριαρχίας την Ευρασία και όχι τον Ειρηνικό. Αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι φανερό ότι, παράγοντες όπως ο αντιπρόεδρος Μπάϊντεν ή ο υπουργός των Εξωτερικών Κέρρυ, ενδιαφέρονται περισσότερο από τον Ομπάμα γιά την Ουκρανία, την ανάσχεση της Ρωσσίας, την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ και την ευθύνη των ΗΠΑ γιά την Ευρώπη.

Παράπλευρο αλλά μείζον, λοιπόν, διακύβευμα της Ουκρανικής κρίσης, είναι η κατεύθυνση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Και ως εκ τούτου η ίδια η μοίρα της Ευρώπης.