02 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την πρόθεσή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό ανακοίνωσε μέσω του Βήμα 99,5 η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή. Όπως είπε, το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, επιβραβεύει τους παρανομούντες με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή των παραλιών. Εταιρεία παράνομης εμφιάλωσης, αποθήκευσης και διακίνησης φιαλών υγραερίου εντοπίστηκε από την ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ μέσα σε κατοικημένη περιοχή στην περιοχή του Ρέντη, υπόθεση για την οποία συνελήφθησαν πέντε πρόσωπα, που θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πειραιά.

Ένα μωρό από τη Ρόδο και ένας 62χρονος από την Κω με σοβαρά προβλήματα υγείας μεταφέρθηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνολικά, με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα σε ένα 24ωρο, μεταφέρθηκαν 4 ασθενείς από την περιφέρεια στην Αθήνα. Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή καθώς ξεκινά στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, στις διατάξεις του οποίου αντιδρούν. Οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και το Σάββατο θα προχωρήσουν σε δωρεάν διανομή τροφίμων στον Περισσό, στην οδό Σαλαμίνος.

Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις μετά τις εκλογές προβλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση εξαπατά τον λαό για ψηφοθηρικούς λόγους και πως «θα πάρει πίσω στο ακέραιο» τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος.

Κόσμος: Σε περίπου 170 επιβάτες βρίσκεται η προσωρινή εκτίμηση για τους τραυματίες σε σύγκρουση δύο συρμών του μετρό στη Νότιο Κορέα. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, οι τραυματισμοί είναι ελαφροί. Επίθεση με αυγό από έναν διαδηλωτή δέχτηκε στο Νότιγχαμ της Αγγλίας ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού, συντηρητικού κόμματος της Βρετανικής Ανεξαρτησίας (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, σε ένα ακόμη επεισόδιο που μαρτυρά ότι οι ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη φορά διεξάγονται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Μέσα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποίησαν φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ εναντίον επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης, καταρρίπτοντας στρατιωτικά ελικόπτερα. Ένας πιλότος νεκρός, πυροβολισμοί γύρω από την πόλη ενώ οι φιλορώσοι έχουν στήσει οδοφράγματα. «Στενεύει ο κλοιός» γύρω από το Σλαβιάνσκ, λέει το υπουργείο Εσωτερικών του Κιέβου, ανακοινώντας την έναρξη της «ενεργού φάσης» της επιχείρησης εναντίον των ενόπλων.

Η σύγκρουση με τη Ρωσία που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στις εφ' όλης της ύλης συζήτηση που θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, μαζί με τα θέματα της ευρωπαϊκής κρίσης αλλά και το «αγκάθι» των παρακολουθήσεων της NSA. Με καθόλου κολακευτικά λόγια υποδέχτηκε ο ρεπουμπλικανός Μακ Κέιν την καγκελάριο, κατηγορώντας την πως υποκύπτει στην πίεση των βιομηχάνων και δεν «χτυπάει το χέρι στο τραπέζι» με τη Ρωσία. Σε συγκρούσεις με την αστυνομία, αν και μικρότερης έντασης σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, κατέληξαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Αμβούργο και στο Βερολίνο. Επεισόδια σε μικρότερες πόλεις κατά τη «συνάντηση» διαδηλωτών με μικρές ομάδες ακροδεξιών, ειρηνικές οι εκδηλώσεις στην υπόλοιπη χώρα.

Οικονομία: Στα 1,2 δισ. λίρες ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Royal Bank of Scotland στο πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι κερδών 393 εκατ. λιρών στην αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν στις 200 εκατ. λίρες τα καθαρά κέρδη της RBS.

Οριακά ξεπερνούν τις 200.000 οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Taxis. Στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καταδεικνύουν ότι 40 μέρες περίπου μετά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί μόλις 202.198 δηλώσεις και έχουν εκκαθαριστεί μέχρι οι 200.122 δηλώσεις.

Αθλητισμός: Για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Μπενφίκα θα είναι παρούσα στον τελικό του Europa League. Η ομάδα της Λισαβόνας, μετά το νικηφόρο 2-1 επί της Γιουβέντους στο «Ντα Λους», κατάφερε στη ρεβάνς να μην χάσει στο Τορίνο (0-0) και έτσι θα έχει την ευκαιρία στο ίδιο γήπεδο στις 14 Μαΐου απέναντι στη Σεβίλη να πάρει αυτό που η τύχη της... στέρησε πέρυσι στο «Αμστερνταμ Αρένα» όταν ηττήθηκε στο τέλος από την Τσέλσι. Η Σεβίλη από την πλευρά της, αν και βρέθηκε να χάνει 3-0 στο «Μεστάγια» (είχε νικήσει 2-0 στο πρώτο ματς), κατάφερε να πετύχει το γκολ πρόκρισης (3-1) στο 94'... δαγκώνοντας τις «νυχτερίδες» με τη λήξη του αγώνα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Daily Mail», η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει καταλήξει οριστικά στον Λουίς Φαν Χάαλ και την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την πρόσληψή του. Η βρερτανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Ολλανδός θα είναι ο επόμενος τεχνικός της Γιουνάιτεντ και ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι οριστική με την ανακοίνωση να ακολουθεί μετά το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν (εντός έδρας με τη Χαλ στις 6/5). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Φαν Χάαλ στο «Ολντ Τράφορντ» θα συνοδεύσει ο Πάτρικ Κλάιφερτ ως βοηθός του.

Ένα… αινιγματικό «τιτίβισμα» του Σωτήρη Νίνη φούντωσε τα σενάρια της αποχώρησης του διεθνή μέσου από τον ΠΑΟΚ. Ο Νίνης που αγωνίζεται ως δανεικός από την Πάρμα με οψιόν αγοράς από τον «Δικέφαλο», είχε παραγκωνιστεί από τον πρώην προπονητή του, Χουμπ Στέφενς, ενώ ούτε επί ημερών Γιώργου Γεωργιάδη, βρήκε θέση στην 11άδα του ΠΑΟΚ. Λίγο πριν ολοκληρωθεί λοιπόν ο δανεισμός του, ανέφερε στο tweeter: «Καλό μήνα!!! Κάθε τέλος μια καινούργια αρχή..!!»

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΜΑΪΟΥ)

1919: Αρχή της Μικρασιατικής Καταστροφής.

1949: Ο Arthur Miller τιμάται με το βραβείο Pulitzer για το θεατρικό του έργο «Ο θάνατος του εμποράκου».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1519: Leonardo da Vinci, Ιταλός ζωγράφος και επιστήμονας που αποτελούσε την προσωποποίηση του αναγεννησιακού ανθρώπου.

1972: Edgar Hoover, o μακροβιότερος διευθυντής του FBI.



Δεν υπάρχουν σχόλια: