27 Απριλίου, 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

 

Το νέο γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρουσία του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων, κληρικών και λαϊκών.

Μετά την ακολουθία του αγιασμού ο Μητροπολίτης Μαντινείας δήλωσε συγκινημένος και ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου καθώς, όπως είπε, "το 2010 είχε θεμελιώσει το ίδρυμα και σήμερα το εγκαινιάζει και το παραδίδουμε στη διακονία του λαού". Αναφέρθηκε στην ιστορία και στην πορεία δημιουργίας του γηροκομείου και στην στήριξη του κ. Τατούλη από την εποχή που ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού μέχρι και σήμερα που είναι Περιφερειάρχης

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Εκκλησίας στο έργο της περιφέρειας και επεσήμανε πως "επενδύουμε σε νέες κοινωνικές δομές, ως απάντηση στην αποδόμηση των εργαλείων κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, λόγω της οικονομικής κρίσης, και επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεών μας με την Εκκλησία, για να αναπτύξουμε το σχέδιό μας για τις κοινωνικές δομές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου". Ο κ. Τατούλης δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του γηροκομείου με την διάθεση του απαραίτητου εξοπλισμού. 


Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη σημασία των έργων αυτών που είναι αποτελέσματα καλής συνεργασίας τονίζοντας πως "καλούμαστε να συνεργαζόμαστε για το κοινό συμφέρον. Με καλή συνεργασία και αγάπη θα μπορέσουμε να δημιουργούμε γηροκομεία, νοσοκομεία και κέντρα νεότητας. Άλλωστε, αν θέλουμε να πάμε μπροστά δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά συνεργασία. Δεν πρέπει να χάνουμε ευκαιρίες". Απευθυνόμενος προς τους υποψήφιους πολιτικούς ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως "αυτός που θέλει να είναι άρχων, πρέπει να μάθει να είναι αρχόμενος." Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Ιωάννης Μαρνέρης χαρακτήρισε το νέο Γηροκομείο Λεωνιδίου "δώρο Θεού" για την περιοχή, το οποίο οραματίστηκε ο Μητροπολίτης και σήμερα παραδίδεται στους πολίτες της Τσακωνιάς και της Κυνουρίας

Το νέο υπερσύγχρονο γηροκομείο της Μητρόπολης Μαντινείας στο Λεωνίδιο "Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ" έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 50 υπερήλικους που έχουν ανάγκη από φροντίδα, αλλά θα λειτουργεί και μονάδα ασθενών χρόνιων παθήσεων. Το κέντρο στήριξης περιλαμβάνει ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα. Υπάρχει εντός παρεκκλήσιο του Αγίου Λεωνίδου, όπως επίσης φυσικοθεραπευτήριο, πισίνα ιαματικού χαρακτήρα- ειδικά λουτρά, ιατρείο, μαγειρείο, τραπεζαρία, γραφεία, υποδομές με βοηθητικούς χώρους. Η Μονάδα οικοδομήθηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καρυάς Κυνουρίας και είναι Ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.









ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014)

 

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονται σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης για να παρακολουθήσουν την τελετή αγιοποίησης του πάπα Ιωάννη XXIII και του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, δύο από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τον 20ο αιώνα.

Ο πάπας Ιωάννης XXIII, ο οποίος ηγήθηκε της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1958 έως το 1963 και δημιούργησε το εκσυγχρονισμένο Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού και ο Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ, ο Πολωνός ποντίφικας ο οποίος ήταν στην κορυφή του Βατικανού για σχεδόν 27 χρόνια και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή  θα ανακηρυχτούν άγιοι από τον πάπα Φραγκίσκο.


 Περίπου 10.000 αστυνομικοί, προσωπικό ασφαλείας και των ειδικών παραϊατρικών ομάδων έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές της Ρώμης όπου θα κλείσει η κυκλοφορία, σε μια τελετή που το δημαρχείο της Ρώμης εκτιμά ότι θα κοστίσει περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ.

Χιλιάδες προσκυνητές από την Πολωνία με ειδικά ναυλωμένα τρένα έφτασαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Ρώμη, για να παραστούν στην τελετή με τους περισσότερους να περνούν τη νύχτα προσευχόμενοι σε εκκλησίες οι οποίες παραμένουν ανοιχτές παρά το προχωρημένο της ώρας ειδικά για την περίσταση.

Άλλοι προσκυνητές αδιαφορώντας για τις ξαφνικές εναλλαγές των καιρικών συνθηκών συγκεντρώθηκαν κατά ομάδες χορεύοντας και τραγουδώντας στο κέντρο της Ρώμης ή «εγκαταστάθηκαν» σε μια ολονύκτια αναμονή κοντά στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου με την ελπίδα της εξασφάλισης μιας καλής θέσης στην πλατεία του Βατικανού η οποία θα ανοίξει για το κοινό από νωρίς το πρωί.

Παρά την τεράστια δημοτικότητα του πάπα Φραγκίσκου που προσθέτει επιπλέον κύρος στην τελετή αγιοποίησης των δύο παλαιότερων προκατόχων του, ακούγονται επικρίσεις ειδικά για την αγιοποίηση που Ιωάννη Παύλου ΙΙ, που απεβίωσε πριν από μόλις εννέα χρόνια.

Κάποιοι λένε ότι αγιοποιείται πολύ γρήγορα ενώ ομάδες που εκπροσωπούν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, αναφέρουν επίσης ότι δεν έκανε αρκετά για να ξεριζώσει το μέγα σκάνδαλο που προέκυψε προς το τέλος της αρχιεροσύνης του και το οποίο σημαδέψει την καθολική εκκλησία έκτοτε. Ωστόσο, η διαμάχη αυτή δεν εμποδίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες των καθολικών πιστών να συρρέουν στη Ρώμη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

«Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ήταν ο πάπας που άνοιξε τις πόρτες για τους νέους και ήταν πολύ κοντά στους νέους ανθρώπους» δήλωσε μια μοναχή από την Αργεντινή, πατρίδα του σημερινού πάπα Φραγκίσκου. Στην τελετή αγιοποίησης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 π.μ. τοπική ώρα (0800 GMT ), θα παραστεί και ο εν ζωή παραιτηθείς πάπας Βενέδικτος 16'.

Ο βροχερός καιρός δεν εμπόδισε τους πιστούς να συρρεύσουν στη Ρώμη και να προσευχηθούν σε έντεκα ολονυκτίες που τελέστηκαν σε ένδεκα εκκλησίες της Αιώνιας Πόλης. Δεκάδες χιλιάδες οι προσκυνητές που έφτασαν από την Πολωνία, την πατρίδα του πάπα Κάρολ Βοϊτίλα, όπως και από την ιταλική πόλη του Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, την ιδιαίτερη πατρίδα του πάπα Ιωάννη του Εικοστού Τρίτου.

Ύψιστα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί, με δέκα χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας, των καραμπινιέρων, της οικονομικής αστυνομίας και του στρατού, οι οποίοι εγγυώνται την ασφάλεια των συμμετεχόντων στην όλη αυτή τελετή.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ένας από τους μικρότερους πιστούς που παρακολουθούν τη σημερινή τελετή είναι ο Τζοβάνι Πάολο, ένα βρέφος τριών μόλις μηνών, μαζί με τους γονείς του. Το όνομά του, φυσικά, είναι ένδειξη πίστης και αφοσίωσης στον πολωνό ποντίφικα ο οποίος αγιοποιείται σήμερα. Στην πλατεία Ρισορτζιμέντο της Ρώμης.

Τέλος, κοντά στο Βατικανό, ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει και έναν μικρό χώρο για τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα παιδιά τους, ή απλώς, να μπορέσουν να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Μεγάλης συμβολικής αξίας και ο εναγκαλισμός του πάπα Φραγκίσκου με τον προκάτοχό του, τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο.

Οι σχολιαστές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai υπογραμμίζουν ότι η δυο αυτές αγιοποιήσεις αποδεικνύουν ότι - χάρη και στην προσωπικότητα του πάπα Βεργκόλιο - η Καθολική Εκκλησία κατάφερε να ανοίξει έναν καρποφόρο νέο διάλογο με τους πιστούς, ενώνοντας την παράδοση με την ανάγκη ανανέωσης.

Δύο θρησκευτικές μορφές οι οποίες είχαν ξεχωριστή σχέση με την ορθοδοξία: ο πάπας Ιωάννης 23ος, πριν εκλεγεί ποντίφικας, είχε επισκεφθεί τον 'Αθω. «Χαιρετήστε μου τους αγαπητούς μοναχούς και πείτε τους να προσευχηθούν για μένα», συνήθιζε να λέει σε όσους τον επισκέπτονταν και είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στον 'Αθω.

«Ο πάπας Ρονκάλι, ο Ιωάννης 23ος ήταν ο εμπνευστής της πορείας της Καθολικής Εκκλησίας προς την ενότητα των χριστιανών και υπό την έννοια αυτή παραμένει ένας προστάτης της, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον. Πρέπει να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του ώστε να συνεχισθεί η δύσκολη και κοπιαστική πορεία που οδηγεί στην ένωση των χριστιανών», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ιταλική εφημερίδα «Αvvenire».

Ο πάπας Κάρολ Βοϊτίλα είχε υπογραμμίσει επανειλημμένα με έμφαση ότι «η Εκκλησία πρέπει να αναπνέει και με τους δύο της πνεύμονες, τον Ανατολικό και τον Δυτικό», με άμεση αναφορά στην ανάγκη ένωσης καθολικών και ορθοδόξων. 

Μετά την λήξη της επίσημης τελετής αγιοποίησης, οι πιστοί μπορούν να μεταβούν στο εσωτερικό του Αγίου Πέτρου και να προσευχηθούν μπροστά από τους τάφους των δυο νέων αγίων.
 

(27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣΧΑ (ΤΟΥ ΘΩΜΑ)

 
Κυριακή σήμερα μετά το Πάσχα ονομάζεται Αντίπασχα ή Κυριακή του Θωμά. Η έννοια του Αντίπασχα αποτελεί έμμεση αναφορά στην μετά την ανάσταση του Ιησού Χριστού περίοδο αφού είναι η επόμενη Κυριακή από την Κυριακή του Πάσχα. Επίσης η ονομασία Κυριακή του Θωμά αναφέρεται στη  συνάντηση του αναστημένου Ιησού Χριστού με τους Μαθητές του, και το γεγονός της ψηλάφησης του Θωμά.

Ο Χριστός μετά την ανάστασή του εμφανιζόταν στους μαθητές Του  για σαράντα μέρες, όπως και στη συγκεκριμένη ευαγγελική περικοπή που έχουμε δύο εμφανίσεις του Ιησού Χριστού, τις οποίες περιγράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Η πρώτη εμφάνιση του Ιησού Χριστού έγινε την ίδια ημέρα της ανάστασης, μπαίνοντας ο Ιησούς Χριστός στο σπίτι που ήταν μαζεμένοι οι μαθητές, τους απηύθυνε το χαιρετισμό «ειρήνη υμίν»  και τους έδειξε τα σημεία του πάθους στα χέρια και την πλευρά του.

Οι μαθητές χάρηκαν από την παρουσία του Κυρίου και ο Ιησούς φύσηξε στα πρόσωπά τους, επιφορτίζοντάς τους με αποστολή, η οποία είναι παρόμοια με εκείνη του Χριστού που έλαβε από τον Πατέρα του. Η επόμενη εμφάνισή του Ιησού γίνεται οχτώ μέρες αργότερα όταν ήταν παρών και ο απόστολος Θωμάς, ο οποίος απουσίαζε στην πρώτη εμφάνιση του Ιησού Χριστού και όταν ενημερώθηκε από του υπόλοιπους αποστόλους για την εμφάνιση του Κυρίου είπε ότι αν δε δει στα χέρια Του τα σημάδια από τα καρφιά και αν δε βάλει το δάκτυλό του στα σημάδια από τα καρφιά και το χέρι του στη λογχισμένη Του πλευρά δεν θα πιστέψει.


Έτσι έχουμε και τη δεύτερη εμφάνιση του Κυρίου κατά την οποία καλεί τον απόστολο Θωμά να βάλει το χέρι του στις πληγές Του για να πειστεί για την Ανάστασή Του. Εάν εξετάσουμε τη μορφή των εμφανίσεων του Χριστού, όχι μόνο της συγκεκριμένης ευαγγελικής περικοπής, αλλά και σχεδόν όλων των άλλων που περιγράφουν οι ευαγγελιστές, θα δούμε ότι έχουν ορισμένα σταθερά στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο που εντοπίζουμε είναι ότι η εμφάνιση του αναστημένου Χριστού γίνεται πάντοτε με δική Του πρωτοβουλία.

Οι Αποστόλοι πάντοτε εκπλήσσονται γατί ποτέ δεν ανέμεναν την εμφάνισή Του. Το δεύτερο στοιχείο είναι ο χαιρετισμός που απευθύνει ο Χριστός προς τους μαθητές και η κλήση να μην φοβούνται και να έχουν εμπιστοσύνη, ότι αυτός που βλέπουν είναι ο Διδάσκαλός τους. Στη συγκεκριμένη ευαγγελική περικοπή που εξετάζουμε αυτό το στοιχείο εκφράζεται με την επίδειξη των πληγών Του από τον ίδιο τον Ιησού. Το τρίτο στοιχείο είναι η αναγνώριση από τους μαθητές και το τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό η αποστολή την οποία αναθέτει ο Χριστός στους Αποστόλους.

Ένα άλλο παράδειγμα ανάθεσης αποστολής είναι η Μαρία η Μαγδαληνή, στην οποία ο Χριστός δίνει την εντολή να αναγγείλει την ανάστασή Του στους μαθητές. Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή συναντούμε όλα αυτά τα στοιχεία και στις δύο εμφανίσεις του Χριστού. Ο Χριστός εμφανίστηκε με δική του πρωτοβουλία και τις δύο φορές που εμφανίστηκε στους μαθητές Του. Ακολούθησε το «ειρήνη υμίν» που ο Χριστός χαιρέτησε τους μαθητές του και αμέσως μετά τους έδειξε τα σημεία του πάθους Του.

Τέλος τους λέει για την αποστολή που έχουν που είναι παρόμοια με εκείνη του Χριστού που έλαβε από τον Πατέρα Του. «Καθώς απέσταλκέ με ο πατήρ, καγώ πέμπω υμάς. και τούτο ειπών ενεφύσησε και λέγει αυτοίς∙ λάβετε Πνεύμα Άγιον∙ αν τινων αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς∙ αν τινων κρατήτε, κεκράτηνται». Την ίδια περίπου δομή έχει και η δεύτερη εμφάνιση του Χριστού, την επόμενη Κυριακή, όταν ήταν παρών και ο απόστολος Θωμάς.

Όπως ήδη αναφέραμε οι εμφανίσεις του Αναστάντος Κυρίου πραγματοποιήθηκαν «τη μία των Σαββάτων». Η Κυριακή, η ημέρα του Κυρίου λαμβάνει πλέον εκκλησιολογικό χαρακτήρα. Ονομάζεται Κυριακή γιατί γίνεται η Ανάσταση του Κυρίου, ημέρα αφιερωμένη στη λατρεία του Αναστάντος Κυρίου. Εμφανίζεται στους μαθητές Του οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι σε συγκεκριμένο χώρο, από εκεί ξεκινά η Εκκλησία τη σύναξη για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Η κατ’ εξοχήν σύναξη των πιστών γίνεται Κυριακή κατά την οποία τελείται η Θεία Λειτουργία και κατ’ αυτήν ο Χριστός είναι ο ίδιος παρών.

Από εκείνες τις αποστολικές ημέρες έχουμε τις καταβολές της συναθροίσεως των Χριστιανών για να λατρεύσουμε το Θεό κατά την ημέρα της Κυριακής και ο Χριστός συνεχίζει να είναι παρών σ΄ όλες αυτές τις συνάξεις με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Άλλωστε είχε βεβαιώσει και ο ίδιος στους αποστόλους ότι «και ιδου εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας εώς της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. 28,20).

Κεντρικό σημείο της Θείας Λειτουργίας είναι η κλάση του άρτου κατά την οποία ο Αναστημένος Κύριος προσφέρεται πλέον εις βρώσιν των πιστών. Πόσο σημαντικό γεγονός είναι η πράξη της «κλάσις του άρτου» φαίνεται σε  μια άλλη εμφάνιση του Αναστάντος Κυρίου, στους δύο μαθητές του που πορεύονταν προς τους Εμμαούς, εδώ ο Κύριος  ευλογεί τον άρτο και αφού τον κόβει δίνει στους δύο μαθητές. Η «κλάσις του άρτου» μια συνήθης πράξη μεταξύ του Κυρίου και των μαθητών Του πριν από το Πάθος γίνεται η αφορμή να καταλάβουν οι δύο μαθητές ότι αυτός ήταν ο Διδάσκαλος τους.

 Ο Χριστός χωρίς να του το ζητήσει ο Θωμάς τον βάζει να αγγίξει στις πληγές Του και τότε ο Θωμάς αναφώνησε: «ο Κύριός μου και Θεός μου». Πείστηκε ο Θωμάς αλλά έχουμε την απάντηση του Χριστού στην αντίδραση του Θωμά «ότι εώρακάς με πεπίστευκας∙ μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Κατά τον  Ιερό Χρυσόστομο «τούτο γαρ εστι πίστεως, το τα μη ορώμενα δέξασθαι» (ΕΠΕ Τόμος 14, 1,27).

Αυτό είναι και το μεγαλείο της ορθοδόξου πίστεως και το μήνυμα της συγκεκριμένης περικοπής, να αποδέχεται κανείς εκείνα που δεν βλέπονται. Δύσκολο αν όχι και ακατόρθωτο για εμάς σήμερα αφού οι δυσκολίες της ζωής μας έκαναν να ζητάμε καθημερινά  να «δούμε» για να πειστούμε αλλά πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου το «εστι γαρ πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων» (Εβρ. 11,1). Πίστη σημαίνει σιγουριά γι’ αυτά που ελπίζουμε και βεβαιότητα γι΄ αυτά που δε βλέπουμε.

 

EΝΤΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΡΟ» ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ


Το Κίεβο δεν έχει καμία νομική βάση για την ανάσχεση της ύδρευσης στην Κριμαία, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτή του πρωθυπουργού Rustam Temirgaliyev «Η χούντα του Κιέβου έχει δείξει για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο».

«Δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει έλλειψη πόσιμου νερού στην Κριμαία. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν απώλειες στον τομέα της γεωργίας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η γεωργική σεζόν έχει ναυαγήσει, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν και απώλειες », είπε ο Temirgaliyev.

Είπε ότι ήταν σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα άρδευσης για εξοικονόμηση νερού. "Ελπίζουμε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο γεωργικό έτος", πρόσθεσε. Οι περιορισμοί σχετικά με την υδροδότηση της Κριμαίας είναι μια πράξη δολιοφθοράς εκ μέρους της Ουκρανίας, προς τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Aksyonov.

«Η πράξη της Ουκρανίας είναι ένα σαμποτάζ το να περιορίσει την παροχή νερού της δημοκρατίας της Κριμαίας μέσω του Βορείου καναλιού μια εσκεμμένη δράση κατά των κατοίκων της Κριμαίας»

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΑΣΤΡΟ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΑΣ


Ενα αστέρι που ανήκει στην κατηγορία «καφέ νάνος» και φαίνεται να είναι το ψυχρότερο του είδους του, με θερμοκρασίες όπως του Βόρειου Πόλου της Γης, ανακαλύφθηκε πρόσφατα κοντά στον Ηλιο μας. Το νέο ουράνιο σώμα ανακάλυψαν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια χρησιμοποιώντας το Wide -field Infrared Survey Explorer ( WISE) και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7,2 έτη φωτός μακριά, καθιστώντας το, το τέταρτο πιο κοντινό σύστημα στον Ήλιο μας.

«Είναι πολύ συναρπαστικό να ανακαλύπτουμε ένα νέο γείτονα του ηλιακού μας συστήματος που είναι τόσο κοντά» δήλωσε ο Κέβιν Λούμαν, αναπληρωτής καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και πρόσθεσε ότι «η ακραία θερμοκρασία του έχει να μας πει πολλά για τις ατμόσφαιρες των πλανητών, που συχνά έχουν παρόμοια χαμηλές θερμοκρασίες.»

Οι καφέ νάνοι αρχίζουν τη ζωή τους, όπως τα αστέρια, ωστόσο τους λείπει η μάζα για να κάψουν τα πυρηνικά καύσιμα και να βγάλουν φως όπως τα άστρα. Ο καφέ νάνος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και ονομάστηκε WISE J085510.83 - 071.442,5, έχει θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -48 και -13 βαθμούς Κελσίου. Ο Προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ για τον πιο κρύο καφέ νάνο, ο οποίος επίσης, είχε εντοπιστεί από το WISE και το Spitzer, είχε θερμοκρασία δωματίου.

Αν και είναι πολύ κοντά στο ηλιακό μας σύστημα, ο WISE J085510.83 - 071.442,5 δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό για ανθρώπινο διαστημικό ταξίδι στο μακρινό μέλλον. « Οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω του πιθανότατα είναι πολύ κρύοι για να υποστηρίξουν ζωή όπως την ξέρουμε.»

ΜΑΧΕΣ 30 ΧΛΜ. Ν.Α. ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ – ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ


Από μια κλωστή πλέον κρέμεται η ειρήνη σε όλη την Ανατολική Ουκρανία πριν ξεσπάσει η θύελλα. Πριν από λίγο άγνωστα, όπως αναφέρεται ελικόπτερα, τα οποία ανήκουν προφανώς στις δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποίησαν αεραποβατική επιχείρηση με ειδικές δυνάμεις σε σημείο ελέγχου ρωσόφωνων δυνάμεων αυτοάμυνας στην πόλη του Soledar η οποία βρίσκεται 30 χλμ. νοτιοανατολικά από το Slavyansk.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των ανδρών που βρίσκονταν στο σημείο ελέγχου και επακολούθησε μάχη χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Άλλες δυνάμεις του Κιέβου, οπλισμένες με αμερικανικά όπλα Μ16 προετοιμάζονται αυτή την ώρα να επιτεθούν σε άλλο σημείο ελέγχου κοντά στο πρώτο το οποίο υπερασπίζονται 50 άτομα η πλειοψηφία όμως των οποίων είναι άοπλοι.

Όπως αναφέρει το ρωσικό RT οι δυνάμεις αυτοάμυνας στο Slavyansk δεν μπορούν να μεταφέρουν ενισχύσεις στην περιοχή καθώς υπερασπίζονται την πόλη. Δυνάμεις των ρωσοφώνων έχουν μπλοκάρει τις εισόδους αποθηκών οπλισμού στο Slavyansk προκειμένου να εμποδίσουν τις δυνάμεις του Κιέβου να πραγματοποιήσουν επίθεση για να κατασχέσουν τον οπλισμό.

Η πηγή προσθεσε πως οι αποθήκες αυτές είναι από σοβιετικής εποχής και έχουν μέσα πεπαλαιωμένο οπλισμό όπως όπλα Mauser, Colts, πολυβόλα Degtyarev  και υποπολυβόλα PCA αλλά σε μεγάλους αριθμούς όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες διεξάγεται και εκεί μάχη.    "Eνοπλοι άνδρες επιτέθηκαν στις αποθήκες. Τους απωθούμε. Διεξάγεται μάχη" ανέφερε στο Interfax μέλος του αρχηγείου των δυνάμεων αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το Κίεβο έχει συγκεντρώσει 15.000 άνδρες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και φέρεται αποφασισμένο να πραγματοποιήσει επίθεση για την κατάληψη του Slavyansk κάτι που μοιραία θα προκαλέσει τη ρωσική αντίδραση. Και από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Υπέρ της πρότασης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τάσσεται ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξαγγέλλοντας ότι εφόσον εκλεγεί θα προβεί σε ενέργειες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Γιούνκερ θα βρίσκεται στην Κύπρο το επόμενο Σάββατο.

Προβάδισμα στη ΝΔ με 2,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, δημοσκόπηση για λογαριασμό του Αγγελιοφόρου της Κυριακής. Όσον αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης, προβάδισμα 22 ποσοστιαίων μονάδων έχει ο Γ.Μπουτάρης, ενώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Απ.Τζιτζικώστα θεωρούν νικητή το 47,6% των ερωτηθέντων.

Σκληρή επίθεση στον Σταύρο Θεοδωράκη εξαπολύει ο Λάκης Λαζόπουλος, λέγοντας πως «τον στηρίζει η διαπλοκή» ενώ δηλώνει ότι ο ίδιος κλείνει, «στον παρόντα χρόνο», το παράθυρο στην πολιτική. «Τα σακίδια και τα πενιχρά οικονομικά μέσα δεν με πείθουν εμένα» λέει, τονίζοντας: «Είμαι από τη Λάρισα, μεγάλωσα στον Πηνειό δίπλα σε ποτάμι, όταν είναι καθαρά τα νερά, χωρίς ρουφήχτρες βουτάω. Όταν όμως είναι βρόμικα, κάθομαι στην όχθη και τα αφήνω να περάσουν».

Πράσινες αποχρώσεις αποκτά η αναμέτρηση για το δημαρχείο της Αθήνας, με αφορμή την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος από τον Παναθηναϊκό. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος, αφού συνεχάρη μέσω Twitter τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του, επέκρινε τον νυν δήμαρχο γιατί δεν φωταγώγησε «ως όφειλε» την πόλη για την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να χορηγεί μέχρι και εξαμηνιαία συνταγή σε περιπτώσεις επιλεγμένων χρόνιων νοσημάτων, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα νοσήματα πρόκειται να καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση, έπειτα από εισήγηση του ΕΟΠΥΥ, μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Κόσμος: Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ της ομηρίας των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Σλαβιάνσκ, ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής τηλεόρασης στο Ντονέτσκ σφίγγοντας τον κλοιό στην ανατολική Ουκρανία. Αυτονομιστές που φορούν μάσκες και κρατούν ασπίδες ελέγχουν την πρόσβαση στην είσοδο του κτιρίου, ενώ πολλοί άλλοι άνδρες με στολές παραλλαγής έχουν εισέλθει στο εσωτερικό του τηλεοπτικού δικτύου.

Σε ασυνήθιστο σημείο, ακόμη και για τα κορεατικά δεδομένα, έφτασαν τα βόρεια κορεατικά ΜΜΕ στην κατακεραύνωση-ρουτίνα της Νοτίου Κορέας με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου: Η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκεούν-Χίε εμφανίστηκε, έγραψαν, «ως πόρνη» που ζήτησε την προστασία του «προαγωγού της», Μπαράκ Ομπάμα, εναντίον της Πιόνγιανγκ.

Προς ενίσχυση οδεύει το κυβερνών κόμμα VRMO-DPNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφκσι στις διπλές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Το κόμμα εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να βγαίνει πρώτο, ξανά χωρίς αυτοδυναμία, στο Κοινοβούλιο ενώ ο υποψήφιός του φαίνεται να κερδίζει την προεδρία στην παράλληλα κάλπη του δεύτερου γύρου για το ύπατο αξίωμα.

Οι νεκροψίες των τριών παιδιών που βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους στο Νιου Μάλντεν της Βρετανίας δεν κατέληξαν σε σαφή αποτελέσματα για την αιτία του θανάτου. Η μητέρα των παιδιών που έπασχαν από σπάνια ασθένεια αντιμετωπίζει κατηγορίες για τριπλή δολοφονία. Ομάδα διαμεσολαβητών πρόκειται να ξεκινήσει στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους ενόπλους που κρατούν παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Με τον αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο της πόλης να λέει πως η απελευθέρωσή τους θα πρέπει να γίνει με ανταλλαγή κρατουμένων από το Κίεβο. «Είμαστε καλά, δεν ξέρουμε πότε θα φύγουμε» λένε σε δημόσια εμφάνισή τους οι παρατηρητές. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας πιάστηκαν και τρεις στρατιώτες των ουκρανικών ειδικών δυναμέων από ενόπλους στη Χορλίβκα.

Οικονομία: Με την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών, η Alpha Bank εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί άμεσα από το 175,1% στο 166,5% του ΑΕΠ. Η ανάλυση της τράπεζας διαπιστώνει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οκονομία με τις εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο όπως και με την πρόσφατη έκδοση ελληνικών ομολόγων.

Εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι του «κοινωνικού μερίσματος». Περίπου ένας στους τρεις φορολογούμενους συμπλήρωσε τον κωδικό της φιλοξενίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι πεπεισμένα υποκρύπτονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής και προαναγγέλλουν ελέγχους.

Τη δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά δίνει η επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως ανάλογες ρυθμίσεις θα προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Αθλητισμός: Ο ΠΑΟΚ γνώρισε βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό με 4-1, που σήμανε και την απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως στο στρατόπεδο του «δικεφάλου του βορρά» ξέρουν ότι πρέπει να αφήσουν πίσω την στεναχώρια και την απογοήτευση τους και να παλέψουν για να μην χαθεί και ο τελευταίος στόχος της σεζόν που δεν είναι άλλος από την δεύτερη θέση που οδηγεί στο Champions League.

Το πάρτι της Παρί Σεν Ζερμέν μετατέθηκε για λίγες ημέρες, καθώς οι πρωταθλητές Γαλλίας άφησαν βαθμούς (1-1) στην έδρα της Σοσό. Έτσι, αναμένεται να «σφραγίσουν» την κατάκτηση του τίτλου στις 7 Μαΐου στον εντός έδρας αγώνα με την Ρεν. Τρεις αγωνιστικές πριν το πέσιμο της αυλαίας της Premier League Λίβερπουλ και Τσέλσι έρχονται αντιμέτωπες στο «Άνφιλντ» με τον νικητή να κάνει σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Σε περίπτωση νίκης της Λίβερπουλ θα αυξήσει την διαφορά της από την Τσέλσι στους οκτώ βαθμούς και από την Μάντσεστερ Σίτι (έχει ένα παιχνίδι λιγότερο) στους εννιά δύο αγωνιστικές πριν την αυλαία. Έτσι λοιπόν η Τσέλσι θέλει μόνο νίκη καθώς με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο βγαίνει και μαθηματικά από την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1875: Ο Χαρίλαος Τρικούπης αναλαμβάνει για πρώτη φορά την διακυβέρνηση της χώρας.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1791: Samuel Morse, Αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος. Δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1906: Γιώργος Θεοτοκάς, συγγραφέας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1521: Φερδινάνδος Μαγγελάνος, Πορτογάλος εξερευνητής.

1864: Γιάννης Μακρυγιάννης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης.

1941: Πηνελόπη Δέλτα, συγγραφέας που αυτοκτόνησε με δηλητήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.