27 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Υπέρ της πρότασης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τάσσεται ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξαγγέλλοντας ότι εφόσον εκλεγεί θα προβεί σε ενέργειες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Γιούνκερ θα βρίσκεται στην Κύπρο το επόμενο Σάββατο.

Προβάδισμα στη ΝΔ με 2,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, δημοσκόπηση για λογαριασμό του Αγγελιοφόρου της Κυριακής. Όσον αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης, προβάδισμα 22 ποσοστιαίων μονάδων έχει ο Γ.Μπουτάρης, ενώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Απ.Τζιτζικώστα θεωρούν νικητή το 47,6% των ερωτηθέντων.

Σκληρή επίθεση στον Σταύρο Θεοδωράκη εξαπολύει ο Λάκης Λαζόπουλος, λέγοντας πως «τον στηρίζει η διαπλοκή» ενώ δηλώνει ότι ο ίδιος κλείνει, «στον παρόντα χρόνο», το παράθυρο στην πολιτική. «Τα σακίδια και τα πενιχρά οικονομικά μέσα δεν με πείθουν εμένα» λέει, τονίζοντας: «Είμαι από τη Λάρισα, μεγάλωσα στον Πηνειό δίπλα σε ποτάμι, όταν είναι καθαρά τα νερά, χωρίς ρουφήχτρες βουτάω. Όταν όμως είναι βρόμικα, κάθομαι στην όχθη και τα αφήνω να περάσουν».

Πράσινες αποχρώσεις αποκτά η αναμέτρηση για το δημαρχείο της Αθήνας, με αφορμή την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος από τον Παναθηναϊκό. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος, αφού συνεχάρη μέσω Twitter τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του, επέκρινε τον νυν δήμαρχο γιατί δεν φωταγώγησε «ως όφειλε» την πόλη για την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να χορηγεί μέχρι και εξαμηνιαία συνταγή σε περιπτώσεις επιλεγμένων χρόνιων νοσημάτων, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα νοσήματα πρόκειται να καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση, έπειτα από εισήγηση του ΕΟΠΥΥ, μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Κόσμος: Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ της ομηρίας των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Σλαβιάνσκ, ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής τηλεόρασης στο Ντονέτσκ σφίγγοντας τον κλοιό στην ανατολική Ουκρανία. Αυτονομιστές που φορούν μάσκες και κρατούν ασπίδες ελέγχουν την πρόσβαση στην είσοδο του κτιρίου, ενώ πολλοί άλλοι άνδρες με στολές παραλλαγής έχουν εισέλθει στο εσωτερικό του τηλεοπτικού δικτύου.

Σε ασυνήθιστο σημείο, ακόμη και για τα κορεατικά δεδομένα, έφτασαν τα βόρεια κορεατικά ΜΜΕ στην κατακεραύνωση-ρουτίνα της Νοτίου Κορέας με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου: Η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκεούν-Χίε εμφανίστηκε, έγραψαν, «ως πόρνη» που ζήτησε την προστασία του «προαγωγού της», Μπαράκ Ομπάμα, εναντίον της Πιόνγιανγκ.

Προς ενίσχυση οδεύει το κυβερνών κόμμα VRMO-DPNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφκσι στις διπλές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Το κόμμα εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να βγαίνει πρώτο, ξανά χωρίς αυτοδυναμία, στο Κοινοβούλιο ενώ ο υποψήφιός του φαίνεται να κερδίζει την προεδρία στην παράλληλα κάλπη του δεύτερου γύρου για το ύπατο αξίωμα.

Οι νεκροψίες των τριών παιδιών που βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους στο Νιου Μάλντεν της Βρετανίας δεν κατέληξαν σε σαφή αποτελέσματα για την αιτία του θανάτου. Η μητέρα των παιδιών που έπασχαν από σπάνια ασθένεια αντιμετωπίζει κατηγορίες για τριπλή δολοφονία. Ομάδα διαμεσολαβητών πρόκειται να ξεκινήσει στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους ενόπλους που κρατούν παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Με τον αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο της πόλης να λέει πως η απελευθέρωσή τους θα πρέπει να γίνει με ανταλλαγή κρατουμένων από το Κίεβο. «Είμαστε καλά, δεν ξέρουμε πότε θα φύγουμε» λένε σε δημόσια εμφάνισή τους οι παρατηρητές. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας πιάστηκαν και τρεις στρατιώτες των ουκρανικών ειδικών δυναμέων από ενόπλους στη Χορλίβκα.

Οικονομία: Με την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών, η Alpha Bank εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί άμεσα από το 175,1% στο 166,5% του ΑΕΠ. Η ανάλυση της τράπεζας διαπιστώνει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οκονομία με τις εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο όπως και με την πρόσφατη έκδοση ελληνικών ομολόγων.

Εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να καθοριστούν οι δικαιούχοι του «κοινωνικού μερίσματος». Περίπου ένας στους τρεις φορολογούμενους συμπλήρωσε τον κωδικό της φιλοξενίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι πεπεισμένα υποκρύπτονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής και προαναγγέλλουν ελέγχους.

Τη δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά δίνει η επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως ανάλογες ρυθμίσεις θα προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Αθλητισμός: Ο ΠΑΟΚ γνώρισε βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό με 4-1, που σήμανε και την απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας, όμως στο στρατόπεδο του «δικεφάλου του βορρά» ξέρουν ότι πρέπει να αφήσουν πίσω την στεναχώρια και την απογοήτευση τους και να παλέψουν για να μην χαθεί και ο τελευταίος στόχος της σεζόν που δεν είναι άλλος από την δεύτερη θέση που οδηγεί στο Champions League.

Το πάρτι της Παρί Σεν Ζερμέν μετατέθηκε για λίγες ημέρες, καθώς οι πρωταθλητές Γαλλίας άφησαν βαθμούς (1-1) στην έδρα της Σοσό. Έτσι, αναμένεται να «σφραγίσουν» την κατάκτηση του τίτλου στις 7 Μαΐου στον εντός έδρας αγώνα με την Ρεν. Τρεις αγωνιστικές πριν το πέσιμο της αυλαίας της Premier League Λίβερπουλ και Τσέλσι έρχονται αντιμέτωπες στο «Άνφιλντ» με τον νικητή να κάνει σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Σε περίπτωση νίκης της Λίβερπουλ θα αυξήσει την διαφορά της από την Τσέλσι στους οκτώ βαθμούς και από την Μάντσεστερ Σίτι (έχει ένα παιχνίδι λιγότερο) στους εννιά δύο αγωνιστικές πριν την αυλαία. Έτσι λοιπόν η Τσέλσι θέλει μόνο νίκη καθώς με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο βγαίνει και μαθηματικά από την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1875: Ο Χαρίλαος Τρικούπης αναλαμβάνει για πρώτη φορά την διακυβέρνηση της χώρας.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1791: Samuel Morse, Αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος. Δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1906: Γιώργος Θεοτοκάς, συγγραφέας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1521: Φερδινάνδος Μαγγελάνος, Πορτογάλος εξερευνητής.

1864: Γιάννης Μακρυγιάννης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης.

1941: Πηνελόπη Δέλτα, συγγραφέας που αυτοκτόνησε με δηλητήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: