27 Απριλίου, 2014

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014)

 

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονται σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης για να παρακολουθήσουν την τελετή αγιοποίησης του πάπα Ιωάννη XXIII και του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, δύο από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τον 20ο αιώνα.

Ο πάπας Ιωάννης XXIII, ο οποίος ηγήθηκε της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1958 έως το 1963 και δημιούργησε το εκσυγχρονισμένο Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού και ο Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ, ο Πολωνός ποντίφικας ο οποίος ήταν στην κορυφή του Βατικανού για σχεδόν 27 χρόνια και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή  θα ανακηρυχτούν άγιοι από τον πάπα Φραγκίσκο.


 Περίπου 10.000 αστυνομικοί, προσωπικό ασφαλείας και των ειδικών παραϊατρικών ομάδων έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές της Ρώμης όπου θα κλείσει η κυκλοφορία, σε μια τελετή που το δημαρχείο της Ρώμης εκτιμά ότι θα κοστίσει περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ.

Χιλιάδες προσκυνητές από την Πολωνία με ειδικά ναυλωμένα τρένα έφτασαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Ρώμη, για να παραστούν στην τελετή με τους περισσότερους να περνούν τη νύχτα προσευχόμενοι σε εκκλησίες οι οποίες παραμένουν ανοιχτές παρά το προχωρημένο της ώρας ειδικά για την περίσταση.

Άλλοι προσκυνητές αδιαφορώντας για τις ξαφνικές εναλλαγές των καιρικών συνθηκών συγκεντρώθηκαν κατά ομάδες χορεύοντας και τραγουδώντας στο κέντρο της Ρώμης ή «εγκαταστάθηκαν» σε μια ολονύκτια αναμονή κοντά στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου με την ελπίδα της εξασφάλισης μιας καλής θέσης στην πλατεία του Βατικανού η οποία θα ανοίξει για το κοινό από νωρίς το πρωί.

Παρά την τεράστια δημοτικότητα του πάπα Φραγκίσκου που προσθέτει επιπλέον κύρος στην τελετή αγιοποίησης των δύο παλαιότερων προκατόχων του, ακούγονται επικρίσεις ειδικά για την αγιοποίηση που Ιωάννη Παύλου ΙΙ, που απεβίωσε πριν από μόλις εννέα χρόνια.

Κάποιοι λένε ότι αγιοποιείται πολύ γρήγορα ενώ ομάδες που εκπροσωπούν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, αναφέρουν επίσης ότι δεν έκανε αρκετά για να ξεριζώσει το μέγα σκάνδαλο που προέκυψε προς το τέλος της αρχιεροσύνης του και το οποίο σημαδέψει την καθολική εκκλησία έκτοτε. Ωστόσο, η διαμάχη αυτή δεν εμποδίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες των καθολικών πιστών να συρρέουν στη Ρώμη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

«Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ήταν ο πάπας που άνοιξε τις πόρτες για τους νέους και ήταν πολύ κοντά στους νέους ανθρώπους» δήλωσε μια μοναχή από την Αργεντινή, πατρίδα του σημερινού πάπα Φραγκίσκου. Στην τελετή αγιοποίησης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 π.μ. τοπική ώρα (0800 GMT ), θα παραστεί και ο εν ζωή παραιτηθείς πάπας Βενέδικτος 16'.

Ο βροχερός καιρός δεν εμπόδισε τους πιστούς να συρρεύσουν στη Ρώμη και να προσευχηθούν σε έντεκα ολονυκτίες που τελέστηκαν σε ένδεκα εκκλησίες της Αιώνιας Πόλης. Δεκάδες χιλιάδες οι προσκυνητές που έφτασαν από την Πολωνία, την πατρίδα του πάπα Κάρολ Βοϊτίλα, όπως και από την ιταλική πόλη του Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, την ιδιαίτερη πατρίδα του πάπα Ιωάννη του Εικοστού Τρίτου.

Ύψιστα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί, με δέκα χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας, των καραμπινιέρων, της οικονομικής αστυνομίας και του στρατού, οι οποίοι εγγυώνται την ασφάλεια των συμμετεχόντων στην όλη αυτή τελετή.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ένας από τους μικρότερους πιστούς που παρακολουθούν τη σημερινή τελετή είναι ο Τζοβάνι Πάολο, ένα βρέφος τριών μόλις μηνών, μαζί με τους γονείς του. Το όνομά του, φυσικά, είναι ένδειξη πίστης και αφοσίωσης στον πολωνό ποντίφικα ο οποίος αγιοποιείται σήμερα. Στην πλατεία Ρισορτζιμέντο της Ρώμης.

Τέλος, κοντά στο Βατικανό, ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει και έναν μικρό χώρο για τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα παιδιά τους, ή απλώς, να μπορέσουν να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Μεγάλης συμβολικής αξίας και ο εναγκαλισμός του πάπα Φραγκίσκου με τον προκάτοχό του, τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο.

Οι σχολιαστές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai υπογραμμίζουν ότι η δυο αυτές αγιοποιήσεις αποδεικνύουν ότι - χάρη και στην προσωπικότητα του πάπα Βεργκόλιο - η Καθολική Εκκλησία κατάφερε να ανοίξει έναν καρποφόρο νέο διάλογο με τους πιστούς, ενώνοντας την παράδοση με την ανάγκη ανανέωσης.

Δύο θρησκευτικές μορφές οι οποίες είχαν ξεχωριστή σχέση με την ορθοδοξία: ο πάπας Ιωάννης 23ος, πριν εκλεγεί ποντίφικας, είχε επισκεφθεί τον 'Αθω. «Χαιρετήστε μου τους αγαπητούς μοναχούς και πείτε τους να προσευχηθούν για μένα», συνήθιζε να λέει σε όσους τον επισκέπτονταν και είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στον 'Αθω.

«Ο πάπας Ρονκάλι, ο Ιωάννης 23ος ήταν ο εμπνευστής της πορείας της Καθολικής Εκκλησίας προς την ενότητα των χριστιανών και υπό την έννοια αυτή παραμένει ένας προστάτης της, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον. Πρέπει να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του ώστε να συνεχισθεί η δύσκολη και κοπιαστική πορεία που οδηγεί στην ένωση των χριστιανών», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ιταλική εφημερίδα «Αvvenire».

Ο πάπας Κάρολ Βοϊτίλα είχε υπογραμμίσει επανειλημμένα με έμφαση ότι «η Εκκλησία πρέπει να αναπνέει και με τους δύο της πνεύμονες, τον Ανατολικό και τον Δυτικό», με άμεση αναφορά στην ανάγκη ένωσης καθολικών και ορθοδόξων. 

Μετά την λήξη της επίσημης τελετής αγιοποίησης, οι πιστοί μπορούν να μεταβούν στο εσωτερικό του Αγίου Πέτρου και να προσευχηθούν μπροστά από τους τάφους των δυο νέων αγίων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: