25 Ιανουαρίου, 2014

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ ΘΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ!

 


ΣΤΟ «ΠΑΡΚΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑΣ» ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Κανείς δεν φανταζόταν πως ένας Χριστιανός ένας Μουσουλμάνος ένας Εβραίος και ένας Βουδιστής θα συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο… Και όμως όσο παράδοξο και αν ακούγεται πρόκειται να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ρώσικης εφημερίδας, οι αρχές της Μόσχας σχεδιάζουν την κατασκευή του «Πάρκου Ενότητας και Αρμονίας» στο οποίο θα συνυπάρχουν ορθόδοξος ναός, εβραϊκή συναγωγή, μουσουλμανικό τέμενος και βουδιστικός ναός. Οι Ρώσοι, ευρηματικοί όπως πάντα, έχουν στόχο αυξήσουν τον θρησκευτικό τουρισμό της χώρας και να αποδείξουν ότι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αναμένεται να κατασκευαστεί και το «Σπίτι του λαού της Ρωσίας» μαζί με ιστορικό μουσείο των θρησκειών του κόσμου και συνεδριακό κέντρο. Εκτός από τους χώρους λατρείας και τα μουσεία, το πάρκο θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους κι εμπορικά κέντρα, ενώ θα καλύπτει 2,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο το κόστος κατασκευής δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Ενδιαφέρον θα έχει εάν αυτοί οι Ναοί θα είναι λειτουργικοί ή αν θα βρίσκονται εκεί μόνο ως μνημεία.
 

25 IANOYAΡIOY † ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ


Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού και την Νόννα. Έχει δύο αδέρφια: τον Καισάρειο  και τη πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία. Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου). Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια (από 17 έως 30 ετών).

Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου. Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτιμά την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή. Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας. Στα 43 του χρόνια ο Θεός τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα. Έδρα του ορίστηκε η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της.

Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει τη ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων. Πρώτα του αδερφού του Καισαρείου, έπειτα της αδερφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. Μετά απ’ αυτές τις θλίψεις, η θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κωνσταντινούπολη (378 μ.Χ.), όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά καίρια τους Αρειανούς, που είχαν πλημμυρίσει την Κωνσταντινούπολη. Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Όλοι οι ναοί της Βασιλεύουσας ήταν στα χέρια των αιρετικών. Όμως ο Άγιος δεν απελπίζεται. Μετατρέπει ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε ναό και του δίνει συμβολικό όνομα. Ονομάζει το ναό Αγία Αναστασία δείγμα ότι πίστευε στην ανάσταση της Ορθόδοξης Πίστης.

Οι αγώνες είναι επικίνδυνοι. Οι αιρετικοί ανεβασμένοι πάνω στις σκεπές των σπιτιών του πετούν πέτρες και έτσι ο Άγιος Γρηγόριος δοκιμάζεται πολύ. Στο ναό της Αγίας Αναστασίας εκφωνεί τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους που του έδωσαν δίκαια τον τίτλο του Θεολόγου. Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ.). Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα επισκόπων τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγο. Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος, δηλώνει τη παραίτησή του, αναχωρεί στη γενέτειρά του Αριανζό και τελειώνει με ειρήνη τη ζωή του, το 390 μ.Χ.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του 18.000 περίπου στίχων. Είναι από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης.

ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Την στιγμή που όλη η Μέση Ανατολή έχει στραμμένη με αγωνία την προσοχή της στο Μοντρέ της Ελβετίας και στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία, "Γενεύη 2", ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πραγματοποίησε "κρυφό" ταξίδι στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν! Μάλιστα την συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών κυριάρχησε το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Γάζας. Το ταξίδι αυτό του Παλαιστινίου προέδρου, έρχεται σε μια άκρως κομβική στιγμή για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο γιατί συμπίπτει χρονικά με τη "Γενεύη 2", αλλά κυρίως γιατί έχει ήδη σημειωθεί τους τελευταίους μήνες η σταδιακή απόσυρση των ΗΠΑ από την ευρύτερη περιοχή και από το Παλαιστινιακό, ενώ την ίδια ώρα είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα ηνία έχουν περάσει στα χέρια της Ρωσίας.

Τώρα λοιπόν, η συνάντηση αυτή Μ. Αμπάς και Β. Πούτιν, έρχεται απλά να επισφραγίσει και να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την πλήρη ανατροπή του γεωπολιτικού σκηνικού στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες. Η τελευταία "ειρηνευτική αποστολή" του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρυ, στις αρχές του Ιανουαρίου 2014, κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Κάτι που πρέπει να θεωρείται ότι, πλέον, επισφραγίζει την διαφαινόμενη στροφή του Ισραήλ προς την Ρωσία. Η κυβέρνηση Νετανιάχου, έχει ήδη εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της προς τις ΗΠΑ, επανειλημμένως, με κορυφαία την δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΑΜ Μοσέ Για'αλόν, πριν λίγες εβδομάδες προς τον Τζον Κέρυ: «Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει από τον Κέρυ είναι να κερδίσει το Νόμπελ και να μας αφήσει ήσυχους»! Ύστερα, βέβαια, ζήτησε "συγνώμη", αλλά αυτό έγινε για "τα μάτια του κόσμου", αφού ακόμα, τουλάχιστον, το Ισραήλ δεν έχει λόγο να ανοίξει απευθείας μέτωπο με τις ΗΠΑ. 

Και φυσικά, δεν είχε καμία απολύτως ουσιαστική αξία δεν έχει, αφού σίγουρα μοιάζει περισσότερο με εκείνο το εντελώς "τυπικό" και καιροσκοπικό "συγνώμη" στον Ερντογάν. Τώρα, όμως, αποδεικνύεται ότι απογοητευμένοι από την προσπάθεια μεσολάβησεις των Αμερικανών είναι και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι, με την επίσκεψη Μαχμούντ Αμπάς στη Μόσχα, να είναι μια κίνηση που αλλάζει τα πάντα στο μεσανατολικό πρόβλημα. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος μετέβη στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους, δείχνοντας τη δυσαρέσκεια της παλαιστινιακής πλευράς με τη μεσολαβητική πρωτοβουλία και τις ασφυκτικές πιέσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρυ. 

Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε και από δημοσιεύματα που ήθελαν ανοιχτή την πιθανότητα να αναλάβει η Μόσχα, δια ρωσικών εταιρειών του χώρου, την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Γάζας. Τέλος, να σημειωθεί ότι, εκτός από την, εδώ και καιρό γνωστή, προσέγγιση Ρωσίας-Ισραήλ, η Μόσχα έχει υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο, με τον Λίβανο, πρόσφατα και με τη Συρία, ενώ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται, ότι το defencenet.gr έχει ήδη αναφερθεί με αποκλειστική του ανάλυση στην κρίσιμη ιστορική καμπή στην οποία βρίσκεται η Μέση Ανατολή, αλλά και στην παράλληλη αυριανή επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη στη Μόσχα, η οποία δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία.


ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ ΡΕΝ: ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ - ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΧΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ


Το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι κουβέντες για το χρέος της Ελλάδας υποστηρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν, ο οποίος προτρέπει την κυβέρνηση μέχρι τότε να συνεχίσει τις εργασίες της. Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών επισημαίνει ότι η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, αλλά οι πιστωτές δεν πρόκειται να συζητήσουν για τα δημοσιονομικά της χώρας πριν από το καλοκαίρι.

Οι δηλώσεις του έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες ότι η διάσωση των 240 δισ. ευρώ της χώρας, κινδυνεύει να βγει εκτός τροχιάς. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων της τρόικας επρόκειτο να επιστρέψει στην Αθήνα για συζητήσεις εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της επιστροφής τους. Ο Rehn δήλωσε στη Wall Street Journal πως ελπίζει ότι θα επιστρέψουν πριν από το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ τα πιο υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας θα έρθουν λίγο αργότερα.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις εργασίες της», δήλωσε ο Rehn, επικαλούμενος τις καθυστερήσεις στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως τον λόγο που έχει σημειωθεί στασιμότητα στην πρόοδο της αναθεώρησης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, πάντως, επισημαίνει ότι οι πιστωτές δεν πρόκειται να ξεκινήσουν να συζητούν για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ελλάδας για το 2015/2016 και για τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό της, καθώς επίσης και για τους τρόπους μείωσης του χρέους, πριν το καλοκαίρι.

Αυτές οι συζητήσεις επρόκειτο να λάβουν χώρα την άνοιξη, μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας για το προηγούμενο έτος, στο δεύτερο μισό του Απριλίου. Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι είναι σημαντικό το πότε θα συζητηθεί η ελληνική διάσωση, κυρίως λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου, στις οποίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έρχεται αντιμέτωπος με μια αυξημένη πιθανότητα ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια επιτυχημένη ολοκλήρωση των δημοσιονομικών συζητήσεων και των συζητήσεων για το χρέος πριν από τις εκλογές, θα είχε δώσει μια ώθηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά, όπως επισημαίνει η The Wall Street Journal, τα σχόλια του Rehn υποδηλώνουν ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από τις εκλογές.




ΣΟΚ! TΑ «GOLDEN BOYS» ΤΟΥ ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ...ΗΡΩΕΣ!


«Οι νέοι ήρωες της Ελλάδας δεν είναι Έλληνες αλλά οι ξένοι της ομάδας του Ράιχενμπαχ», σύμφωνα με εκτενές αφιέρωμα στο χθεσινό τεύχος του γερμανικού οικονομικού περιοδικού «Capital». Οι συντάκτες του περιοδικού παρακολούθησαν επί ημέρες τις δραστηριότητες της στρατιάς συμβούλων της περίφημης ομάδας δράσης («Task Force») της Κομισιόν για την Ελλάδα και γράφουν ύμνους για την «προσφορά» των Γερμανών, των Ολλανδών και των Γάλλων αξιωματούχων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι είναι αυτοί που αλλάζουν την Ελλάδα, καθώς ηγούνται των προσπαθειών για σειρά μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η φορολογία, η υγεία, το Εθνικό Κτηματολόγιο κ.λπ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δράση των Γερμανών «ειδικών», οι οποίοι κατά το περιοδικό εργάζονται νυχθημερόν για την «ανάσταση» της χώρας μας.

Η «Task Force» υπό τον Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ απασχολεί σήμερα ντουζίνες ακριβοπληρωμένων συμβούλων και κυρίως στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και πολλούς συνταξιούχους όπως ο κ. Ράιχενμπαχ...), που για κάποιους έχουν έρθει για διακοπές στην Αθήνα. Κόντρα στους ύμνους του γερμανικού περιοδικού, η αποτελεσματικότητα της «Task Force» αμφισβητείται.

Στο εκτενές αφιέρωμα του «Capital» παρουσιάζονται στελέχη που κατά το γερμανικό περιοδικό είναι εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία στον κλάδο τους, όπως ο Ολλανδός Ρικ Βάουτερς που συντονίζει τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, ο Γάλλος Κλοντ Βέντλινγκ, που επιβλέπει την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, η Γερμανίδα Μαρίνα Χορν, που ασχολείται με τις αλλαγές στο σύστημα υγείας.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται η εμπειρία του Ρικ Βάουτερς με το Εθνικό Κτηματολόγιο (που παρά τις εξαγγελίες βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο). Στο ρεπορτάζ του «Capital» επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκτήσει Κτηματολόγιο αν και πέρασαν 184 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: «Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δίλημμα είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ που συνεδριάζει εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των αμερικανικών υπηρεσιών στο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δραπέτη τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού, εφόσον βέβαια χρειαστεί η συνδρομή τους, άφησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Περισσότερες από 150 κλήσεις για άντληση υδάτων και πτώσεις δέντρων δέχτηκε η πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε περιοχές της Αττικής. Ο καιρός βελτιώθηκε το πρωί του Σαββάτου, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας νέες καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα. Δύο βουλευτές ανακοίνωσε ότι θα «κατεβάσει» η Χρυσή Αυγή στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής, όπου υποψήφιος θα είναι ο Ηλίας Παναγιώταρος, και στο Δήμο Πειραιά, όπου υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Α' Πειραιά Νικόλαος Κούζηλος.

Τη θλίψη και την ανησυχία του εκφράζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για την τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. «Πέρα από την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι υπαίτιοι του τραγικού θανάτου 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά», το ΕΣΠ υπενθυμίζει την υποχρέωση παροχής ψυχο-κοινωνικής και νομικής υποστήριξης στους επιζώντες έπειτα και από την πολυήμερη τραγωδία τους στα ελληνικά και τουρκικά ύδατα.

Κόσμος: Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, οι πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν τρεις όλμοι έπληξαν χωριό σιιτών μουσουλμάνων κοντά στην ιρακινή πόλη Μπακούμπα, 65 χλμ βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Διεθνή διαμεσολάβηση και παραίτηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς ζητεί η αντιπολίτευση στη χώρα, παρά την αναδίπλωση που επιχείρησε την Παρασκευή σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στην πολιτική κρίση και να τερματιστούν οι μαζικές διαδηλώσεις.

Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε το Σάββατο ανοιχτά της Ιάβας, του μεγαλύτερου νησιού της Ινδονησίας, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο για τσουνάμι. Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, από την εξέγερση στην Αίγυπτο που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Υποστηρικτές της κυβέρνησης αλλά και του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς η χώρα βιώνει νέα περίοδο έντασης. 

Το πρωί, μία ημέρα μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ακαδημία της αστυνομίας στο Κάιρο. Για τις αρχές της Ουκρανίας, είναι τρομοκράτες και φανατικοί. Για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που πασχίζουν για να διατηρήσουν με ειρηνικά μέσα την πίεση στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την κυβέρνησή του, είναι ένα χρήσιμο όπλο, αλλά και ένα επικίνδυνο φορτίο.

Οικονομία: Το 73% των πολιτών χαρακτηρίζουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) άδικο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research που παρουσιάστηκε το Σάββατο, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις. Ακόμα και για τους πιο έμπειρους οδηγούς οι στιγμές που ακολουθούν ένα τρακάρισμα είναι πάντα δύσκολες.

Με πέντε απλά βήματα, τα οποία πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις στιγμές που ακολουθούν ενός ατυχήματος, μπορούμε να γλιτώσουμε γραφειοκρατία, χρήματα και άγχος. Καθυστερημένη, αλλά ενισχυμένη αναμένεται η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, που σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο θα κυμαίνεται από 11 έως 16 δισ. ευρώ. Η έγκριση αναμένεται στα τέλη Μαρτίου, για να μπορέσει να αποπληρωθεί το ομόλογο του Μαΐου.

Αθλητισμός: Αίσιο τέλος είχε το Σάββατο η προσπάθεια του Άρη για την έκδοση των δελτίων από την ΕΠΟ. Η Ομοσπονδία το πρωί του Σαββάτου εξέδωσε τα δελτία των έξι νεοαποκτηθέντων παικτών των «κίτρινων». Ετσι, ο Σούλης Παπαδόπουλος θα έχει στη διάθεσή του τους Γουναρίδη, Βλάχο, Μπουγαΐδη, Κουσίδη, Καμινιώτη και Μπακασέτα για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Εν αναμονή του Μαρκάνο σήμερα στον Ολυμπιακό. Ο Ισπανός αναμένεται στην χώρα μας, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με τους «ερυθρόλευκους» και γίνει πραγματικότητα η επιστροφή του μετά από 1,5 χρόνο στον Πειραιά και την ομάδα του Μίτσελ.

Η Άρσεναλ διέσυρε με 4-0 την Κόβεντρι και προκρίθηκε στους «16» του κυπέλλου Αγγλίας. Οι «κανονιέρηδες» πήραν τον έλεγχο του αγώνα από το ξεκίνημα, καθώς ο Ποντόλσκι άνοιξε το σκορ στο 15' και ο Γερμανός πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ με κοντινή κεφαλιά στο 27'. Η άλλη αναμέτρηση της φάσης των «32» ήταν αυτή ανάμεσα στη Νότιγχαμ Φόρεστ και την Πρέστον στο «City Ground» με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0 και αυτό πρακτικά σημαίνει πως το συγκεκριμένο ζευγάρι θα οδηγηθεί σε ρεβάνς στην έδρα της Πρέστον. Στο «Ολίμπικο» με αντίπαλο την Λάτσιο αγωνίζεται το Σάββατο στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος, η πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος Γιουβέντους. Νίκες για Μπάγερν, Θέλτα, ισοπαλία στο Λιλ - Ρεν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.

1938: Επισημοποιείται η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας “Telefunken” για την εγκατάσταση ραδιοφωνικού σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1925: Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού.

1927: Antonio Carlos Jobim, δημοφιλής Βραζιλιάνος συνθέτης μουσικής.

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1947: Al Capone, διαβόητος Αμερικανός gangster ιταλικής καταγωγής.

1985: Ηλίας Ηλιού, ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς.