25 Ιανουαρίου, 2014

ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Την στιγμή που όλη η Μέση Ανατολή έχει στραμμένη με αγωνία την προσοχή της στο Μοντρέ της Ελβετίας και στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία, "Γενεύη 2", ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πραγματοποίησε "κρυφό" ταξίδι στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν! Μάλιστα την συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών κυριάρχησε το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Γάζας. Το ταξίδι αυτό του Παλαιστινίου προέδρου, έρχεται σε μια άκρως κομβική στιγμή για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο γιατί συμπίπτει χρονικά με τη "Γενεύη 2", αλλά κυρίως γιατί έχει ήδη σημειωθεί τους τελευταίους μήνες η σταδιακή απόσυρση των ΗΠΑ από την ευρύτερη περιοχή και από το Παλαιστινιακό, ενώ την ίδια ώρα είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα ηνία έχουν περάσει στα χέρια της Ρωσίας.

Τώρα λοιπόν, η συνάντηση αυτή Μ. Αμπάς και Β. Πούτιν, έρχεται απλά να επισφραγίσει και να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την πλήρη ανατροπή του γεωπολιτικού σκηνικού στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες. Η τελευταία "ειρηνευτική αποστολή" του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρυ, στις αρχές του Ιανουαρίου 2014, κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Κάτι που πρέπει να θεωρείται ότι, πλέον, επισφραγίζει την διαφαινόμενη στροφή του Ισραήλ προς την Ρωσία. Η κυβέρνηση Νετανιάχου, έχει ήδη εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της προς τις ΗΠΑ, επανειλημμένως, με κορυφαία την δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΑΜ Μοσέ Για'αλόν, πριν λίγες εβδομάδες προς τον Τζον Κέρυ: «Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει από τον Κέρυ είναι να κερδίσει το Νόμπελ και να μας αφήσει ήσυχους»! Ύστερα, βέβαια, ζήτησε "συγνώμη", αλλά αυτό έγινε για "τα μάτια του κόσμου", αφού ακόμα, τουλάχιστον, το Ισραήλ δεν έχει λόγο να ανοίξει απευθείας μέτωπο με τις ΗΠΑ. 

Και φυσικά, δεν είχε καμία απολύτως ουσιαστική αξία δεν έχει, αφού σίγουρα μοιάζει περισσότερο με εκείνο το εντελώς "τυπικό" και καιροσκοπικό "συγνώμη" στον Ερντογάν. Τώρα, όμως, αποδεικνύεται ότι απογοητευμένοι από την προσπάθεια μεσολάβησεις των Αμερικανών είναι και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι, με την επίσκεψη Μαχμούντ Αμπάς στη Μόσχα, να είναι μια κίνηση που αλλάζει τα πάντα στο μεσανατολικό πρόβλημα. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος μετέβη στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους, δείχνοντας τη δυσαρέσκεια της παλαιστινιακής πλευράς με τη μεσολαβητική πρωτοβουλία και τις ασφυκτικές πιέσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρυ. 

Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε και από δημοσιεύματα που ήθελαν ανοιχτή την πιθανότητα να αναλάβει η Μόσχα, δια ρωσικών εταιρειών του χώρου, την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Γάζας. Τέλος, να σημειωθεί ότι, εκτός από την, εδώ και καιρό γνωστή, προσέγγιση Ρωσίας-Ισραήλ, η Μόσχα έχει υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο, με τον Λίβανο, πρόσφατα και με τη Συρία, ενώ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται, ότι το defencenet.gr έχει ήδη αναφερθεί με αποκλειστική του ανάλυση στην κρίσιμη ιστορική καμπή στην οποία βρίσκεται η Μέση Ανατολή, αλλά και στην παράλληλη αυριανή επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη στη Μόσχα, η οποία δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: