25 Ιανουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: «Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δίλημμα είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ που συνεδριάζει εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των αμερικανικών υπηρεσιών στο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δραπέτη τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού, εφόσον βέβαια χρειαστεί η συνδρομή τους, άφησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Περισσότερες από 150 κλήσεις για άντληση υδάτων και πτώσεις δέντρων δέχτηκε η πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε περιοχές της Αττικής. Ο καιρός βελτιώθηκε το πρωί του Σαββάτου, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας νέες καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα. Δύο βουλευτές ανακοίνωσε ότι θα «κατεβάσει» η Χρυσή Αυγή στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής, όπου υποψήφιος θα είναι ο Ηλίας Παναγιώταρος, και στο Δήμο Πειραιά, όπου υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Α' Πειραιά Νικόλαος Κούζηλος.

Τη θλίψη και την ανησυχία του εκφράζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) για την τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. «Πέρα από την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν οι υπαίτιοι του τραγικού θανάτου 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά», το ΕΣΠ υπενθυμίζει την υποχρέωση παροχής ψυχο-κοινωνικής και νομικής υποστήριξης στους επιζώντες έπειτα και από την πολυήμερη τραγωδία τους στα ελληνικά και τουρκικά ύδατα.

Κόσμος: Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, οι πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν τρεις όλμοι έπληξαν χωριό σιιτών μουσουλμάνων κοντά στην ιρακινή πόλη Μπακούμπα, 65 χλμ βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Διεθνή διαμεσολάβηση και παραίτηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς ζητεί η αντιπολίτευση στη χώρα, παρά την αναδίπλωση που επιχείρησε την Παρασκευή σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στην πολιτική κρίση και να τερματιστούν οι μαζικές διαδηλώσεις.

Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε το Σάββατο ανοιχτά της Ιάβας, του μεγαλύτερου νησιού της Ινδονησίας, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο για τσουνάμι. Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, από την εξέγερση στην Αίγυπτο που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Υποστηρικτές της κυβέρνησης αλλά και του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς η χώρα βιώνει νέα περίοδο έντασης. 

Το πρωί, μία ημέρα μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ακαδημία της αστυνομίας στο Κάιρο. Για τις αρχές της Ουκρανίας, είναι τρομοκράτες και φανατικοί. Για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που πασχίζουν για να διατηρήσουν με ειρηνικά μέσα την πίεση στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την κυβέρνησή του, είναι ένα χρήσιμο όπλο, αλλά και ένα επικίνδυνο φορτίο.

Οικονομία: Το 73% των πολιτών χαρακτηρίζουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) άδικο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research που παρουσιάστηκε το Σάββατο, στη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις. Ακόμα και για τους πιο έμπειρους οδηγούς οι στιγμές που ακολουθούν ένα τρακάρισμα είναι πάντα δύσκολες.

Με πέντε απλά βήματα, τα οποία πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις στιγμές που ακολουθούν ενός ατυχήματος, μπορούμε να γλιτώσουμε γραφειοκρατία, χρήματα και άγχος. Καθυστερημένη, αλλά ενισχυμένη αναμένεται η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, που σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο θα κυμαίνεται από 11 έως 16 δισ. ευρώ. Η έγκριση αναμένεται στα τέλη Μαρτίου, για να μπορέσει να αποπληρωθεί το ομόλογο του Μαΐου.

Αθλητισμός: Αίσιο τέλος είχε το Σάββατο η προσπάθεια του Άρη για την έκδοση των δελτίων από την ΕΠΟ. Η Ομοσπονδία το πρωί του Σαββάτου εξέδωσε τα δελτία των έξι νεοαποκτηθέντων παικτών των «κίτρινων». Ετσι, ο Σούλης Παπαδόπουλος θα έχει στη διάθεσή του τους Γουναρίδη, Βλάχο, Μπουγαΐδη, Κουσίδη, Καμινιώτη και Μπακασέτα για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Εν αναμονή του Μαρκάνο σήμερα στον Ολυμπιακό. Ο Ισπανός αναμένεται στην χώρα μας, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με τους «ερυθρόλευκους» και γίνει πραγματικότητα η επιστροφή του μετά από 1,5 χρόνο στον Πειραιά και την ομάδα του Μίτσελ.

Η Άρσεναλ διέσυρε με 4-0 την Κόβεντρι και προκρίθηκε στους «16» του κυπέλλου Αγγλίας. Οι «κανονιέρηδες» πήραν τον έλεγχο του αγώνα από το ξεκίνημα, καθώς ο Ποντόλσκι άνοιξε το σκορ στο 15' και ο Γερμανός πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ με κοντινή κεφαλιά στο 27'. Η άλλη αναμέτρηση της φάσης των «32» ήταν αυτή ανάμεσα στη Νότιγχαμ Φόρεστ και την Πρέστον στο «City Ground» με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0 και αυτό πρακτικά σημαίνει πως το συγκεκριμένο ζευγάρι θα οδηγηθεί σε ρεβάνς στην έδρα της Πρέστον. Στο «Ολίμπικο» με αντίπαλο την Λάτσιο αγωνίζεται το Σάββατο στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος, η πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος Γιουβέντους. Νίκες για Μπάγερν, Θέλτα, ισοπαλία στο Λιλ - Ρεν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.

1938: Επισημοποιείται η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας “Telefunken” για την εγκατάσταση ραδιοφωνικού σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1925: Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού.

1927: Antonio Carlos Jobim, δημοφιλής Βραζιλιάνος συνθέτης μουσικής.

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1947: Al Capone, διαβόητος Αμερικανός gangster ιταλικής καταγωγής.

1985: Ηλίας Ηλιού, ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: