13 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης με νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η επιδείνωση ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά και κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Νομική το πρωί της Πέμπτης.

Οι φοιτητές έλαβαν απόφαση την Τετάρτη για κατάληψη της σχολής, αλλά μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ έξω από το κτίριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που έκαναν χρήση χημικών και βίας για να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο. Υπό αστυνομικό κλοιό και η ΑΣΟΕΕ. Μόνο το ΕΜΠ ανοιχτό το τριήμερο εν όψει 17ης Νοεμβρίου.Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πραγματοποιήσουν στις 12:00 οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

SOS για τους υπεράριθμους φοιτητές λόγω των μετεγγραφών εκπέμπουν και οι εκπρόσωποι της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Δεν μπορεί να διεξαχθεί μάθημα με διπλάσιο αριθμό φοιτητών, ούτε υφίστανται αμφιθέατρα τέτοιου μεγέθους, ούτε το διδακτικό προσωπικό επαρκεί ύστερα από το "πάγωμα" της προκήρυξης νέων θέσεων» αναφέρουν σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας. «Τόλμησα να πω ότι λεφτά, πλούτος σε αυτή την χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται, χάνεται ή χαρίζεται και εγώ αυτό θα το σταματήσω. Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη. Για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου σε νέα αιχμηρή του παρέμβαση.

Κόσμος:Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται τετράχρονο αγοράκι στις ΗΠΑ, το οποίο επέζησε από πτώση 70 μέτρων, όταν έχασε την ισορροπία του και έπεσε από βράχο στις βόρειες ακτές της Καλιφόρνια. Το αγόρι διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς έφερε κατάγματα στο πόδι, τον καρπό, το κρανίο και το πρόσωπο. Εξαιτίας των εκτεταμένων τραυματισμών του, οι γιατροί αναγκάστηκαν να υποβάλουν το παιδί σε τεχνητό κώμα.

Συνελήφθη ο γιατρός που έκανε τις επεμβάσεις στείρωσης, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 14 γυναίκες στην Ινδία. Ο δρ Ρ.Κ. Γκούπτα και ο βοηθός του χειρούργησαν 83 γυναίκες μέσα σε πέντε ώρες, σε εφαρμογή κυβερνητικού προγράμματος μαζικών στειρώσεων. Οι γυναίκες όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τις επεμβάσεις έκαναν αλεπάλληλους εμετούς και η πίεσή τους είχε πέσει δραματικά.Συμβολικής σημασίας ψηφοφορίες πρόκειται να γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση σχετικά με το αν η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο Κράτος. Την πρωτοβουλία έλαβαν βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μετώπου.

Αυξήθηκε στους τέσσερις ο αριθμός των θυμάτων από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την Ιταλία τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, το τέταρτο θύμα είναι ένας άνδρας άγνωστων στοιχείων και ηλικίας, ο οποίος πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να αδειάσει την βάρκα του από το νερό και να την βγάλει στην στεριά. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στη λίμνη Ματζιόρε Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Τετάρτης στο οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης, καθώς δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν επί τουλάχιστον μία ώρα να κρέμονται στην ειδική κλειστή σκαλωσιά που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των τζαμιών του νέου ουρανοξύστη στο One World Trade Center.

Οικονομία:Στους 832.618 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού άνεργοι το Σεπτέμβριο, ωστόσο το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 111.072 άτομα. Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να λαμβάνουν πλέον τα νέα μέλη διοίκησης των ελληνικών τραπεζών πριν την τοποθέτηση τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του εκάστοτε ιδρύματος.

Τα μέλη διοίκησης οφείλουν να έχουν καλή φήμη και να διαθέτουν επαρκείς γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, κάτι που θα πιστοποιείται ενδεχομένως και με συνέντευξη του υποψήφιου μέλους.  Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας εντάθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων, γεγονός που ασκεί πρόσθετες πιέσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής να εντείνουν τις προσπάθειες τόνωσης της ασιατικής οικονομίας.

Αθλητισμός: Η Βραζιλία «πετάει» με τον Κάρλος Ντούνγκα στο...τιμόνι της. Μετά την απογοητευτική της παρουσία στο Μουντιάλ που διοργάνωσε, η «Σελεσάο» έκανε μία ακόμη επιβλητική εμφάνιση με τον παλαίμαχο διεθνή αμυντικό μέσο στην τεχνική της ηγεσία, αυτή την φορά με νίκη στην Τουρκία με 4-0. Σε άλλα διεθνή φιλικά ματς, Αργεντινή επικράτησε με ανατροπή (2-1) της Κροατίας, η Ολλανδία έχασε εντός έδρας από το Μεξικό με 3-2, ενώ το Βέλγιο νίκησε με 3-1 την Ισλανδία. 

 Και ενώ όλα έδειχναν ότι η αναμέτρηση Παναχαϊκή - ΑΕΚ θα ήταν η μόνη που αναβλήθηκε, έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, ενστερνιζόμενος έτσι τις επιφυλάξεις της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά στα μέτρα ασφαλείας, εν τέλει, έξι αγώνες της Football League αναβλήθηκαν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι πιθανή η αναβολή ολόκληρης της αγωνιστικής!

Ο επίλογος στη σχέση ανάμεσα στην ΠΑΕ ΟΦΗ και τον Μίρνες Σίσιτς γράφτηκε την Τετάρτη, με τη λήψη της απόφασης για λύση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Σλοβένος ποδοσφαιριστής απολογήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ για τη συμπεριφορά που επέδειξε απέναντι στον προπονητή του, Τζενάρο Γκατούζο, μετά τον αγώνα με την Ξάνθη.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) 
1887:Η «Ματωμένη Κυριακή» στο Λονδίνο. Δύο νεκροί και 200 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ εργατών και αστυνομίας.
1963:16-1 είναι το μεγαλύτερο σκορ που σημειώνεται σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης ποδοσφαίρου, με το οποίο η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας συνέτριψε τον ΑΠΟΕΛ σε αγώνα του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Φυσικά, το συγκεκριμένο ρεκόρ «κρατάει» μέχρι σήμερα.
1968:Διπλό «χτύπημα» από τους Beatles. Κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ η ταινία τους κινουμένων σχεδίων “Yellow Submarine” ενώ ταυτόχρονα το τραγούδι τους “Hey Jude” σκαρφαλώνει στο Νο1 των αμερικανικών charts.
2002:Το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ “Prestige” βυθίζεται στις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ιβηρικής χερσονήσου. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1979: Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: